Sentrum brannstasjon

Administrerende direktør Eli Grimsby i Oslobygg KF.
WKE

WKE

Tekkalogo

Tekkalogo

Afrylogo

Afrylogo

Hovlandlogo

Hovlandlogo

Woodconlogo

Woodconlogo

Midthauglogo

Midthauglogo

Parkettgruppen

Parkettgruppen

Sagstuenlogo

Sagstuenlogo

Proriv

Proriv

Brannvesenet i Oslo har fått et nytt midtpunkt, et miljøbygg i massivtre med brente fasader.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Nybygg Offentlig

Bruttoareal: 2.647 kvadratmeter

Byggherre: Oslo kommune v/Oslobygg KF

Totalentreprenør: WK Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 115 millioner kroner

ARK: AFRY Ark Studio

Rådgivere: RIB, RIG: Boro Bygg l RIBr, RIE: Afry l RIVA, RIByFy: Multiconsult l RIA: Efterklang l ITB: Ingenia l RIV Rør: Rambøll l RIV Vent: Bryn Byggklima l RIB Massivtre: Sweco

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Ørnulf Wiig Installasjon l Rør: Bravas Engineering l Ventilasjon: Bryn Byggklima l Automatikk: Nordomatic l SD-anlegg: GK l Taktekker: Protan Entreprenør l Stålkonstruksjoner: Næsset mek. Verksted l Prefab tre: Woodcon l Solceller: Solcellespesialisten l Adgangskontroll: Schneider Electric l Heis: Orona l Solavskjerming: Kvint Blendex l Betongarbeider: Building Block l Grunnarbeider: Becker Entreprenør l Radonsikring: Radonmannen l Oppmåling: Anko l Gulvstøp: Fron Betong l Fugearbeider: Fugespesialisten l Maler: Sandå l Tømrer: Submet l Brannsikring: Firesafe l Porter: Assa Abloy l Gulvbelegg: Oslo Epoxybelegg, OTG l Industriparkett: Parkettgruppen l Flis: BBM i Norge l Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri l Lås og beslag: Lås og Beslag l Byggvask: Renholdsgruppen l Glassvegger/-rekkverk: Glassmester 1 l Fast inventar: Idema l Himlinger: Bygginnredning l Trapper og rekkverk: Brødrene Midthaug l Dører: Montér Tønsberg l Glidestenger: Follo Produkter l Eikevinduer og -dører: Hovland Trevarefabrikk l Vindusmontasje: Proglass l Glass/alu: Sagstuen l Sedum: Blomstertak l Kjerneboring: ProRiv

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Når noen ringer 110 i Oslo sentrum, er det nå fra rykende ferske lokaler at brannvesenet rykker ut.

Fra det som var en liten trekantet gressflekk på vestsiden av Bjørvika vil brann- og redningsbehovet i Oslo sentrum nå dekke hele sentrumsområdet fra den brannstasjonen i hovedstaden.

Byggherre Oslobygg KF har satt listen høyt for prosjektet.

– Vi har vektlagt arkitektur og miljø utover minstekravene, men vi vurderte det som riktig her. Og det er ikke slik at pene bygg må være dyre bygg; vi mener vi har bygget et nøkternt bygg. Det er gode materialer, men ingen råflotte materialer. Vi har også lagt til grunn at materialene skal holde seg over tid, og det holder drift- og vedlikeholdskostnadene nede, sier administrerende direktør Eli Grimsby i Oslobygg til Byggeindustrien.

Grimsby skryter av prosjektleder Riza Kaya og prosjektlederassistent Ragnhild Strøm, som har ledet prosjektet for byggherren gjennom byggingen. Gjennom overtakelse og ett år med prøvedrift er det prosjektleder Per Fridtjof Larssen som holder i prosjektet for Oslobygg.

Brann- og redningsetaten begynte å flytte inn i slutten av mars, og Larssen foreller at tilbakemeldingene har vært gode.

– De virker veldig fornøyde. Det er lenge siden vi har bygget en ny permanent brannstasjon i Oslo, så det er en ny hverdag for dem. Brannmannskapene kommer fra Hovedbrannstajonen, som er et bygg fra 1939, til et toppmoderne bygg, og skal tilpasse driften til det, sier prosjektlederen.

Inspirerende prosjekt

WK Entreprenør signerte kontrakt med Oslobygg for totalentreprisen i februar 2021, og startet bygging i august samme år. Prosjektleder Jørn Wegger i WK forteller at det har vært et utfordrende, men mest av alt inspirerende prosjekt å jobbe på.

– Det har vært veldig givende å bygge dette prosjektet, og vi er veldig fornøyde med den kvaliteten vi har levert. Det er mange tekniske løsninger og styringssystemer, og det er viktig at alt fungerer helt perfekt for brannvesenet som skal bruke bygget. Samtidig er det også spesielle løsninger som et flott åpent atrium i toppen av bygget hvor man kan nyte frisk luft og sol mellom slagene. Jeg mener vi har levert et kvalitetsbygg her, sier Wegger.

Prosjektlederen forteller at selv om tomten på Langkaia i Oslo ikke er den trangeste som WK Entreprenør har bygget på, er det nok ikke langt unna, og tomten er omgitt av veier på alle kanter.

– Det har vært en viktig oppgaveløsing i å finne ut hvordan vi skulle komme inn på tomten slik at både biltrafikken og de gående i området mellom Akershus festning og Salt har blitt sikret. I samarbeid med Statens vegvesen mener jeg vi har løst det på en god måte. Vi har blant annet drevet med tredjeparttransport, altså samlet leveringene hos Optimera før de har blitt kjørt til byggeplassen. Vi har også leid en innkjøringsvei fra Oslo Havn og hatt riggplass på et område hvor vi skal bygge et midlertidig parkanlegg, forteller Wegger.

Utslippsfri byggeplass

Tomten ligger delvis over teknisk rom for Operatunnelen, og noe av det første entreprenøren måtte gjøre, var å flytte en betongtrapp ned til det tekniske anlegget som sto i veien for det nye bygget. For å minske risikoen for setningsskader på omkringliggende bygg og infrastruktur, har totalentreprenøren benyttet prinsippet om kompensert fundamentering, altså å fjerne masser tilsvarende vekten av bygget. Byggegropen ble fylt inn med Glasopor for lav vekt før en bunnplate ble støpt på toppen.

Brannstasjonen er også bygget med et bæresystem av massivtre, så egenvekten til bygget er også holdt nede av materialvalgene.

– Bærekonstruksjonen er forsterket med stål enkelte plasser der hvor massivtreet ikke kunne ta lastene, men i all hovedsak er dette et trebygg. I første og andre etasje er bygget kledd med brent tre, samt store glassfelt, og i tredje etasje er bygget kledd med eikepanel og eikespiler, forteller Wegger.

Prosjektet har sterk miljøprofil, og er sertifisert i Breeam-Nor med karakteren Excellent. Prosjektet har også blitt gjennomført i henhold til Oslomodellen og Oslobyggs ambisjoner om utslippsfrie byggeplasser, med eneste unntak for deler av massetransporten, som har gått på biodiesel i tillegg til elektrisk massetransport.

WK Entreprenør har også nådd høye målsetninger for avfallshåndtering, og har oppnådd en sorteringsgrad på 95 prosent og en avfallsproduksjon på 24 kilo per kvadratmeter.

– Vi har lyktes veldig bra med miljøarbeidet på dette prosjektet. Det har vært spennende og givende arbeid, og virkelig en inspirasjon for oss å jobbe med så høy miljøprofil, sier Wegger.

I tillegg til gode mål på miljø er prosjektlederen fornøyd med å ha overlevert et prosjekt uten en eneste fraværsskade.

Stasjon og hjem

Wegger skryter av byggherre Oslobygg, som han mener har hatt et godt team på Sentrum brannstasjon.

– Vi har hatt et godt samarbeid for å få til dette prosjektet. Spesielt rundt infrastrukturutbyggingen har det vært behov for god koordinering, mellom både Oslobygg, Bjørvika Infrastruktur og oss. Vi har også hatt et godt samarbeid med brannvesenet som skal bruke bygget. Det er mye spesialutstyr som skal inn i en brannstasjon; bilvaskesystemer, trykkluftsystemer, rene soner, garderober, anlegg for vasking av tøy og 14 personalrom med egne bad slik at de som er på hvilende vakt, kan sove. Forplassen foran bygget har vannbåren varme, så det er klart for utrykning uansett årstid, forteller Wegger.

Oslobygg-direktør Eli Grimsby understreker at i tillegg til å være godt tilrettelagt for effektiv utrykning, skal brannstasjonen også være en god arbeidsplass og et godt andre hjem for brann- og redningspersonellet.

–Brannstasjonene er bygg hvor man er i døgnkontinuerlig beredskap, men de er også et hjem som man kommer tilbake til etter det som kan ha vært vanskelige hendelser. Det er ivaretatt på en veldig god måte i dette bygget, sier Grimsby.

Rykker ut

Brannstasjonen er totalt 2.647 kvadratmeter stor over tre etasjer.

– Det er ikke et stort bygg, men det har blitt et lite smykke i Oslo. Trefasadene har blitt veldig fine, og de store glassflatene gjør bygget veldig åpent. Her kan man ta med barn eller barnebarn og se på brannbilene, sier Jørn Wegger i WK Entreprenør.

Eli Grimsby sier seg også godt fornøyd med Oslos nyeste brannstasjon.

– Dette bygget er synlig for veldig mange, og det har derfor vært store forventinger til hvordan bygget skal se ut og hvordan området skal bli. Vi er veldig godt fornøyde med eksteriøret og hvordan bygget ligger i området, og vi er veldig fornøyde med vår hovedentreprenør WK. Leveransen har vært veldig god, og vi leverer innenfor styringsrammen vår, og ikke minst i tide, noe som er viktig for brann og redningsetaten, sier Grimsby.


Flere prosjekter