Scandic Solli

Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Det tidligere KNA-hotellet var ett av få hoteller i Oslo som hadde et visst kostelig og fornemt preg. Etter en total renovering og med en ny hotellfløy, har det også skiftet navn til Scandic Solli.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype:
Hotellrehabilitering og tilbygg

BRA: 1.500 kvm (tilbygg)

Byggherre: Scandic Hotels Norge / Norgani Hotels KNA

Totalentreprenør: SBA Entreprenør

Prosjektkostnad eks mva:
70 millioner kroner

Arkitekt: Nydalen Arkitektkontor

Interiørarkitekt: Konsetp AB

Prosjektledelse: Stor-Oslo Prosjekt

Rådgivere: RIB: Reinertsen l RIB og RIV: UnionConsult l RIA: by Akustikk

Underentreprenører/leverandører: Leverandør baderomkabiner: Norac l Alu- og glassfasader: H-Glass l Rør: Bagstevold VVS l Stål og hulldekker: Contiga l Taktekking og membran: Eidsvoll taktekking l Maling, mur og tømring: BPG l Solavskjerming: Solskjerming l Lås og beslag: Entry Systems l Ventilasjon: TK-Ventilasjon / Veko l Elektro: Xpert Installasjon l Brannsikring: Autronica / BBØ l Blikkenslager: Walther Karppinen & Sønn l Dører: Daloc l Parkett: Tarkett

Hotelldirektør Magne Jacobsen er imidlertid ikke redd for at hotellets historie forsvinner med et nytt navn. – Det historiske suset er viktig, den er også synliggjort ved å beholde enkelte detaljer i interiøret. Det vi vinner ved denne endringen er at det nye navnet nå forteller hvor vi er. Dessverre vet ikke alle hva KNA hva står for lenger, så dette er en naturlig utvikling, sier Jacobsen.

Kongelig Norsk Automobil-
klub, forkortet KNA, var byggherrer da hotellet ble reist på hjørnet av Parkveien og Hansteens gate på Ruseløkka i 1932. Arkitekten var den kjente Magnus Poulsson, som også var med å tegne Oslo Rådhus. Det er tegnet i funksjonalistisk stil, og fasadene er å finne på Byantikvarens gule liste.

Til nye høyder
– Dette er et av svært mange renoveringsprosjekter som går over hele Skandinavia, der Scandic-hotellene løftes opp til nye høyder. Byggherrer var et arbeidsfelleskap mellom leietaker Scandic Hotels Norge AS, og byggets eier, Norgani Hotels KNA AS, sier prosjektleder og partner i Stor-Oslo Prosjekt (SOP), Nikolai Olsen. SOP har hatt prosjektledelse for renoveringen og ombyggingen av hotellet.

– Det var en lang reguleringsprosess, ikke minst fordi man skulle etablere et nybygg oppå en gammel tysk bunkers som var fredet. Byantikvaren var veldig opptatt av at vi skulle videreføre form-
språket i Magnus Poulsson-bygget, men allikevel ha et moderne uttrykk. Historien skulle kunne leses, sier daglig leder Ragnvald Halset i Nydalen Arkitektkontor som har vært ansvarlig søker og rådgiver for det overordnede grepet. Mens svenske Koncept AB har vært interiørarkitekter med ansvar for innredning, farger, belysning osv.

En meter pluss
Den tyske bunkersen ligger inntil hotellet i sør, og fikk i 1954 et påbygg på to etasjer. Tyskernes engasjement på Solli var stort; det er flere store bunkersanlegg i området. Ifølge ryktene – som nå har versert i så mange år at de snart er gamle sagn – er disse forbundet med hverandre via tunneler som går både opp til Slottet og ned til havna.

– Vi foretok gravekontroller for å sjekke at den virkelig sto på fjell, og tok også ut betongprøver. Bunkersen er av skikkelig tysk kvalitet, med mer enn en meter tykke betongvegger. Det skal godt gjøres å finne noe mer solid fundament enn dette i Oslo, forteller Olsen.

Tilbygget er i seks etasjer med en stor konferansesal i en høy første etasje. De 37 nye hotellrommene ligger fra andre og opp, slik at Scandic Solli med denne utvidelsen kan skilte med hele 226 moderne dobbeltrom. Det var naturligvis viktig å treffe etasjene i nybygget med det nye tilbygget. Det har man lykkes med, det er kun i plan 2 at man måtte ty til en rampe.

Tilbygget har en tett fasade mot Parkveien, men åpner seg opp mot parken og en barnehage i sør.

– Vi kjempet gjennom store vinduer fra gulv til tak i hotell-rommene. Ikke bare på grunn av den flotte utsikten, men også fordi parken med grønne trær speiler seg i glassfasaden. En del store trær gjør at man får naturen inn i rommene, sier Knut Kløvvik i Nydalen Arkitektkontor.

Totalentreprenør, med en kontrakt på 26 millioner kroner, har vært SBA Entreprenør AS fra Våle i Vestfold. De er ingen noviser i faget og har renovert atskillige Scandic-hoteller i Norge, Sverige og i Danmark de siste årene.

– Generelt kjennetegnes hotellrenoveringer av at det må være raske ombygginger, ofte med full drift med gjester i ombyg-gingsperioden. I tillegg var logistikken i dette prosjektet spesiell, med direkte nærhet til trikkelinje, skole, barnehage og leiligheter, sier daglig leder i SBA Entreprenør, Børre Andersen. SBA har i løpet av kontraktstiden skiftet vinduer, dører, rehabilitert korridorer, bygget møterom, lobby, frokostsal og restaurant i det totalt 12.100 kvm store hotellet.

– Vi inviterte flere entreprenører, men endte opp med SBA Entreprenør. Dette krever produksjonsstyring med mange gjentakende enheter, og de samarbeidet utmerket med hotellets administrasjon. Det er en tett logistikkøvelse som må gjentas gang på gang. Det var SBA Entreprenør svært gode på, bekrefter Olsen.

Et opphold
I juni 2013 gikk Norshipping 2013 av stabelen. Det er en viktig inntektskilde for de fleste større hotellene i Osloregionen. Men Scandic Solli var kun midtveis i renoveringen.

– Vi klarte å få et naturlig opphold med stans i all produksjon. SBA trakk seg helt ut 1. juni. Tilbygget og kun 70 av rommene i den eksisterende var ferdige. Men hotellet kunne ha full drift og fullt belegg også i denne viktige hotellmåneden. 1. juli var renoveringsarbeidet i gang igjen for fullt. Det var imponerende hvordan SBA klarte å håndtere denne omstillingen, sier Olsen.

– Smidighet er mye av formelen når det gjelder hotellrenovering, sier Andersen.

Nytt konsept
Scandic Solli har som målsetting å bli et av Oslos mest pulserende hoteller. Det mest iøynefallende for nye gjester og besøkende er ombyggingen av første etasje. Bar- og restaur-antkonseptet V Solli Bar & Spiseri skal være sosialt og for alle.

– Vi ønsker besøk utenfra, de var fraværende tidligere. Vi skal åpne opp for besøkende også, og ikke bare hegne om hotellets gjester. Det skal være løst og ledig her, men allikevel ha et kvalitetspreg, lover hotelldirektør Jacobsen.


Flere prosjekter