Regjeringen vil vente to år med en finansieringsavtale for Bybanen til Åsane i Bergen. Foto: Marianne Løvland / NTB

Regjeringen vil vente to år med en finansieringsavtale for Bybanen til Åsane i Bergen. Foto: Marianne Løvland / NTB

Regjeringen skyver på forhandlingene om Bybanen

Regjeringen vil vente to år med en finansieringsavtale for Bybanen til Åsane i Bergen. Fylkesordfører Jon Askeland (Sp) frykter utsatt byggestart.

Statssekretær Mette Gundersen (Ap) i samferdselsdepartementet opplyste på et møte med den politiske ledelsen i bergensområdet torsdag at regjeringen ikke ønsker å starte forhandlinger om finansieringen av Bybanen til Åsane før tidligst i 2024, skriver Bergens Tidende.

Hun viste blant annet til at byvekstavtalene i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger skal evalueres til neste år, og at det ikke er naturlig å inngå nye avtaler før dette arbeidet er unnagjort. I tillegg kommer ikke Nasjonal transportplan før i 2024.

– Vi er i en krevende tid. Vi har ikke penger til alt som ligger der, sa Gundersen.

– Signalene fra statssekretæren er urovekkende. Du begynner ikke å bygge før du vet at finansieringen er i orden. Når hun ikke vil avklare dette før i 2024, så stiger risikoen for prosjektet. Dette er dramatisk, sier fylkesordfører Askeland.

Det er Vestland fylkeskommune som har ansvaret for å bygge banen. Tidligere har det blitt lovet byggestart i 2023 eller 2024, skriver BT.