<p>Brannvesenet brukte luftputer for å frigjøre personene under betongelementet på HMS-øvelsen ved Rortunet kjøpesenter i Slemmestad. Foto: Thor K. Øvergaard</p>HMS-øvelsen gikk ut på å få fri to personer fra et balkongelement som hadde falt ned. Foto: Thor K. ØvergaardHMS-øvelsen ved Rortunet kjøpesenter i Slemmestad. Foto: Thor K. ØvergaardHMS-øvelse ved Rortunet kjøpesenter i Slemmestad. Fallulykke. Foto: Thor K. ØvergaardBrannvesenet brukte lufteputer for å fri personene under betongelementet. Foto: Thor K. ØvergaardHMS-øvelse ved Rortunet kjøpesenter i Slemmestad. Foto: Thor K. ØvergaardDeltakerne i HMS-øvelsen ved Rortunet kjøpesenter i Slemmestad. Foto: Thor K. ØvergaardDeltakerne i HMS-øvelsen ved Rortunet kjøpesenter i Slemmestad. Foto: Thor K. Øvergaard

Realistisk HMS-øvelse med arbeidere i klem under betongelement

Alarmen gikk da et ti tonns betongelement falt ned over to arbeidere på en byggeplass i Slemmestad torsdag morgen. Heldigvis var det bare en øvelse.

Øvelsen ble holdt ved Rortunet kjøpesenter i Asker kommune, hvor Insenti er totalentreprenør for 122 leiligheter og bygging av nytt kjøpesenter for Schage Eiendom.

Betongelementprodusenten var i ferd med å montere et ti tonns balkongelement da dette falt ned og traff to arbeidere – markert med dukker – som kom i klem. Det ble umiddelbart slått alarm til 110.

HMS/KS-leder Thor Christian Øvergaard i Insenti forteller at det tok ti minutter fra alarmen gikk til to biler fra Asker og Bærum brannvesen ankom ulykkesstedet.

– Ulykken skjedde i femte etasje, og brannvesenet brukte luftputer til å løfte opp de som lå i klem under elementet. Fra de parkerte bilene til de fastklemte personene var fri, gikk det cirka fire minutter, sier han.

Øvergaard forteller om en realistisk og effektiv øvelse, og at det var cirka 20 personer som deltok totalt.

I tillegg hadde Loe Betongelementer en egen sideøvelse hvor de skulle redde en person som falt utenfor kanten.

– Alle som jobber i fallsikringsutstyr skal ha en prosedyre på hvordan de skal redde kollegaen, sier Øvergaard.

Han forteller at samarbeidet mellom Brannvesenet, Insenti og Loe Betongelementer fungerte veldig bra.

– Det er ikke ofte Brannvesenet får deltatt på øvelser inne på byggeplass, og vi opplevde at dette var nyttig for dem. Loe hadde god nytte av å observere hendelsen, samtidig med at de hadde en egen øvelse med en fallulykke, avslutter Øvergaard.

Rortunet kjøpesenter skal ferdigstilles i slutten av 2021, mens boligene fordelt på frem blokker skal stå ferdig første kvartal i 2022.