Gravemaskiner holder på å sikre elvebredden på en sideelv til Otta ved Lundagrendi. Mildvær og mye regn har gitt vårflom tilstander på senhøsten. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix

Ras, flom, stengte veier og høy beredskap natten gjennom

Flere veier i Sogn og Fjordane og Oppland er stengt som følge av høy vannstad og ras natt til mandag. Flere steder jobbes det på spreng for å forebygge skader.

Det er store vannmengder i flere vassdrag på Vestlandet, blant annet i Stryn, Luster, Årdal og Aurland. I Skjåk er 77 personer evakuert per klokka 1.30, ifølge Gudbrandsdølen Dagningen. Evakuering har også vært nødvendig i Luster. Mange har fått vann i kjellere, og flere veier er stengt.

Varselet om flomfare er ifølge varsom.no på oransje nivå for Hordaland, Sogn og Fjordane og Ottavassdraget i Oppland mandag.

I Hordaland truer vannmassene ifølge Bergens Tidende Opo bru på riksvei 13 midt i Odda sentrum. Broen er stengt etter at den har fått seg en knekk av vannmassene, som fosser nedover elven.

Nattejobbing

Mange broer og veier er også stengt langs elva Otta i Oppland. I løpet av søndagskvelden steg vannet i elva med 40 centimeter i Sel kommune, og ifølge Gudbrandsdølen Dagningen er det nå på nivå med normal vårflom.

I Skjåk blir det natt til mandag arbeidet med å sikre elvebredder mot leirskred og flom, fremdeles i sidelengs striregn. Alle rundballer ble fjernet fra elvebredden, det samme og med alle campingvogner på Otta camping, de ble fraktet vekk fra den stigende vannlinjen.

Det er allerede varslet at skoler og barnehager i kommunen er stengt mandag som følge av flommen.

Isolert

Tidligere søndag måtte folk i opplandskommunen evakueres med traktor på grunn av de enorme vannmengdene rundt husene deres, noe som ble omtalt i lokalavisen Fjuken.

– Jeg er en godt voksen kar, men jeg har aldri opplevd noe lignende, sa Skjåk-ordfører Elias Sperstad (Sp) til NTB.

Søndag var 30 innbyggere i Luster kommune i Sogn og Fjordane ikke bare isolert, men hadde også mistet strømmen.

– Det er fortsatt 20 stykker som er isolert på to plasser. Elven stiger markant, særlig Fortunselva, og vi følger med på situasjonen, sier ordfører Ivar Kvalen i Luster kommune til VG sent søndag kveld.

Steinras

I 23-tida søndag gikk et steinras over fylkesvei 53 på vestsiden av Finnsåstunnelen i Årdal i Sogn og Fjordane. Ifølge politiet fikk en bil materielle skader, og fylkesveien vil være stengt mellom Fodnes og Årdalstangen på grunn av raset, minst fram til det er gjort en vurdering av området klokka 11 mandag.

Mens flomfaren ble oppgradert til rødt nivå i Indre Sogn og øvre del av Ottavassdraget søndag, er farenivået senket til gult for hele området mandag.