En person døde i raset i Hennset i Heim kommune i september 2022. Nå foreslår Vegvesenet endringer i vegnormalen på bakgrunn av ulykken.
Foto: Kåre Hendset / NTBKåre Hendset / NTB
Ras etter veibygging krevde menneskeliv – nå skal vegnormalen strammes inn
Hennset-raset i Heim kommune i 2022 krevde ett menneskeliv. I forslaget til ny vegnormal er det foreslått nye regler for å sikre geoteknisk stabilitet når det gjøres inngrep i terrenget.
Skredet i Hennset i Trøndelag i september 2022 ble utløst av arbeidet med E39. Utbyggingen av E39 ledet utilsiktet vann fra en bekk og til skredområdet, ifølge en ekspertrapport som ble presentert desember samme år.
Gravearbeidet pågikk rundt 50 meter ovenfor huset til kvinnen i 80-årene som omkom i skredet. Skredet var om lag 200 meter langt og 20 meter bredt.
Må ta hensyn til vannavrenning
I forslaget til ny vegnormal, N200 Vegbygging, blir det nå foreslått nye regler for å sikre geoteknisk stabilitet når det gjøres inngrep i terrenget, bekrefter Vegdirektoratet overfor Byggeindustrien.
I høringsdokumentet pekes det på at naturlig vannavrenning etter naturinngrep kan svekke stabiliteten. I ny vegnormal er teksten om drenering av fyllinger derfor omstrukturert.
– Det er lagt inn en forutsetning om at endringer i naturlig vannavrenning som skyldes inngrep i terrenget, tas hensyn til for å unngå stabilitetsproblemer. Dette gjelder både midlertidige og permanente inngrep, går det frem av høringsdokumentene.
Gjenbruk
Reglene i ny vegnormal skal også tilpasses mer bruk av gjenbruksmaterialer både i vegoverbygningen og i sideterrenget. Ett av målene er å gjenbruke mer av topplaget som graves bort som vekstjord, opplyser Vegdirektoratet.
– Dette er en ressurs som kan gjenbrukes. Vi ønsker å bidra til mer biologisk mangfold og redusere skadene på natur når vi bygger, sier Kjell Arne Skoglund som er seksjonssjef for vegteknologi i Vegdirektoratet i en kommentar.
Det foreslås å innføre et nytt verktøy, kalt ERAPave PP, til bruk for å bestemme lagtykkelser og materialtyper i vegoverbygningen.
Ifølge Vegdirektoratet er dette utviklet i samarbeid med Trafikverket i Sverige som en del av forskning- og utviklingsprosjekt og baserer dimensjoneringen på vegens tilstandsutvikling.
– Vegteknologene kan velge om de vil benytte ERAPave PP eller det eksisterende systemet med dimensjoneringstabeller og diagrammer, opplyser Vegdirektoratet.
Forslaget er på høring med frist 14. mars.