Administrerende direktør Kurt Kristoffersen i Rapp Bomek. Foto: Rapp Bomek

Rapp Bomek lanserer vindu som skal tåle både skudd, eksplosjoner og innbrudd

Leverandør av sikkerhetsløsninger for dør-, vindu- og veggsystemer, Rapp Bomek, har i samarbeid med Modum Glassindustri og med bistand fra blant andre SINTEF, utviklet et sikkerhetsvindu som skal tåle både prosjektiler, eksplosjoner og innbrudd.

Ifølge en pressemelding fra Rapp Bomek er selskapet er alene i verden om å kunne tilby et sikkerhetsvindu som både kan stå imot eksplosjoner, innbrudd og hærverk, samt prosjektiler.

Administrerende direktør Kurt Kristoffersen i Rapp Bomek. Foto: Rapp Bomek

– Vår oppgave var å få bakt alle de ønskede egenskapene inn i ett vindu, og det er det som er nytt og unikt med vårt produkt, forklarer Kurt Kristoffersen, administrerende direktør i Rapp Bomek.

‒ Vinduet vi har utviklet tilfredsstiller alle tre kravene, det vil si et komplett vindu der karm, ramme og glass tåler alle belastningene, fortsetter han.

Metoden forskerne la til grunn for vinduet var, ifølge pressemeldingen, å lage modeller og simulere belastningen fra eksplosjoner, skudd og hærverk. Etter gjentatte tester og analyser kom man til slutt frem til et design som gjennom simulering klarte å motstå belastningene. Deretter ble det laget prototyper av vinduet og utført tester.

– Simuleringer i utviklingsfasen er selvsagt svært viktige og helt nødvendig, men til syvende og sist er det de praktiske testene som avgjør om vinduet holder eller ikke, sier Kristoffersen.

Både glasset og vinduet ble montert i en testrigg og skutt på med NATO-ammunisjon som beskrevet i Europeiske teststandarder. I tillegg ble vinduet testet mot eksplosiver i et egenutviklet trykktestanlegg med assistanse fra eksperter på ammunisjonsfabrikken Nammo Raufoss.

‒ Da eksplosivene ble utløst, sendte det sjokkbølger med ekstremt trykk mot vinduet, uten at det ga etter. Dessuten har vi simulert hva som skjer i en virkelig terroreksplosjon. Først ble vinduene beskutt, for deretter å bli eksplosjonstestet i et trykktestanlegg med trykk tilsvarende den største bilbomben som beskrevet i teststandarden. Det betyr at vinduene tåler bilbomber og liknende, sier Kristoffersen.

Mange av detaljene rundt det ferdige vinduet er hemmeligstemplet, som tykkelsen, men pressemeldingen røper at glasset er laminert. I tillegg er vinduet designet for å kunne tilfredsstille krav som blant annet støyreduksjon og U-verdi.

Vinduet er klassifisert i innbruddsikkerhetsklasse RC5 i henhold til Europeiske Standarder Vinduet har fått navnet Pressiotec.