Radisson Red Økern Portal

Prosjektleder Ole Vestersjø i Vedal Entreprenør og salg- og markeds-
ansvarlig Fen Wang i Radisson Red Økern Portal.
Vedallogo

Vedallogo

Swecologo

Swecologo

Franke

Franke

SLSmontasje

SLSmontasje

SolliHoff

SolliHoff

Håkanes

Håkanes

SOA

SOA

Parkettgruppen

Parkettgruppen

Mjøndalen

Mjøndalen

StensethRS

StensethRS

Lianlogo

Lianlogo

Byggogmal

Byggogmal

Som en del av Økern Portal i Oslo har Vedal bygget Norges første nybygde Radisson Red-hotell og et av Norges første Excellent-sertifiserte hotell.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Nybygg Hotell

Bruttoareal: 15.000 kvadratmeter

Byggherre: OPF

Byggherrerepresentant: Stema Rådgivning

Totalentreprenør: Vedal Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: Ca. 400 millioner kroner

ARK: DARK Arkitekter

IARK: Zinc

LARK: Asplan Viak

Rådgivere: RIB, RIByfy: Norconsult l RIA: Brekke & Strand l RIBr, RIG: Sweco l RIE og IKT: Rejlers Engineering l RIV: Multiconsult l BIM: Rambøll l RIVA: Asplan Viak

Underentreprenører og leverandører: Tømrer: SLS Montasje l Badekabiner: Part Construction l Betongarbeider: Stenseth & RS Entreprenør l Blikkenslager/Fasadekledning: Franke Onsrud Blikkslageri l Branngardiner: Velux Commercial Bramo l Brannsikring: Firesafe l Dørmontering: Byggimpuls l Fliser: Pussmester l Foldevegger: Sigmund Olsen Agentur l Fuging: S&S Fuging l Garderobeskap: Sarpsborg Metall l Geobrønner: Båsum Boring l Glass og alu: H-Fasader Glassteam l Grunn- og utomhusarbeider: Håkanes Maskin l Gulvavretting: Gulventreprenøren l Gulvarbeider: Oslo Epoxybelegg, Intep, Parkettgruppen l Heis: Schindler l Lås og beslag: R Bergersen Sikkerhet & Design/Assa Abloy l Maler: Bygg og mal l Minikjøkken: Crown Imperial Norge l Mur og puss: Mjøndalen Mur og Puss l Fronter, spilevegger, innredning: Bosvik l Hotellinnredning: Blender Interiør l Porter: Hørmann Norge l Prefab: Norske Bæresystemer l Sedum: Bergknapp l Solavskjerming: Vental Hunter Douglas l Storkjøkken: Berg & Dahl l Dører: Daloc l Systemhimling: Arne Himling l Taktekker: Byggpartner l Teknisk nettverk: Astrofarm l Ventilasjon: Randem & Hübert l Rørlegger: Assemblin l Automatikk: Nordomatic l Elektro: Gardermoen Elektro l Vinduer: Lian Vinduer l Støvbinding: Proff4Bygg l Taktil merking: Eurosign l Radonsikring: Radonmannen l Stillas: Xervon l Byggrengjøring: LDK Renhold l Fuging: S&S Fuging

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

15. juli i år åpnet dørene for de første gjestene i Norges første nybygde Radisson Red-hotell på Økern i Oslo. Hotellet er koblet sammen med signalbygget Økern Portal, men skiller seg tydelig ut i det bygde landskapet, omtrent som en stor, rød tiger med speilblanke solbriller. Og det er også det første som møter deg utenfor Radisson Red Økern Portal.

204 rom, møterom, restaurant og skybar over 12.500 kvadratmeter er utformet i henhold til Radissons egen manual for Red-konseptets friske og hippe palett. Med byggestart i august 2020 og overlevering i juni 2022, har total-entreprenør Vedal hatt to år på å realisere et av de første hotellene i Norge med Breeam-karakter Excellent.

– Hotellet er en integrert del av Økern Portal, men det fremstår som en bygning som står for seg selv. Det er prikken over i’en, i alle fall slik vi ser det, sier prosjektleder Ole Vestersjø i Vedal Entreprenør.

– Her har vi bygget for et litt yngre publikum. Det er et spenstig design og avansert teknologi, men samtidig varmt og brukervennlig, legger han til.

Med Radisson Red-konseptet bidrar de til å farge byen rød.

– Radisson Red er relativt nytt konsept. Det er finnes Red-hoteller i flere byer i verden, og dette er det første nybygde hotellet og tredje Radisson Red som åpner i Norden – bak Aarhus i Danmark og Oslo Airport som åpnet tidligere i 2022. Vi skal være uformelle, men profesjonelle med inspirasjon fra kunst, kultur, design og fashion. Bygget er veldig rødt utendørs, men innendørs møter du jordtoner og et behagelig miljø, forteller salg- og markedsansvarlig Fen Wang i Radisson Red Økern Portal.

Gjennomtenkt

Radisson Red Økern Portal inngår opprinnelig i en stor totalentreprise med samspill mellom byggherre Oslo Pensjonsforsikring (OPF) og Vedal Entreprenør om Økern Portal.

– Alt er planlagt sammen, men hotellet ble planlagt med ferdigstillelse noe senere enn kontordelen og spisestedene. Hotellet måtte også omprosjekteres fordi det opprinnelige hotellet ikke var tegnet helt i henhold til reguleringsplanen, forteller forvaltningsdirektør Richard Groven i OPF.

En hel etasje ble tatt ut av prosjektet, noe som har etterlatt hotellet med svært god etasjehøyde. Hotellrommene har en takhøyde på 2,9 meter, og i restaurantdelen i første etasje er det opptil fem meter fra gulv til tak.

– Norlandia, som er den offisielle leietakeren i prosjektet, var veldig pragmatiske med tanke på ferdigstillelse og løsninger i hotellet. Vi har jobbet tett med leietaker og arkitekt for å få best mulig logistikk i hotellet, og tilbakemeldingene er også at det fungerer veldig bra, sier Groven.

Prosjektleder Ole Vestersjø i Vedal mener den ekstra tiden som kom av omprosjekteringen, ga dem mulighet til å finne de beste løsningene både drifts- og miljømessig.

– I omprosjekteringen har vi knadd veldig på prosjektet, og fått tid til å prosjektere et veldig effektivt og godt bygg. Det er lagt stor vekt på god logistikk og at ulike arealer kan benyttes til ulike formål. Det er kjøkkenfasiliteter i tre etasjer, konferanseavdelinger kan benyttes til banketter, deler av restauranten kan stenges av til chambre separé, og skybaren kan brukes til pause- og lunsj-areal for møteavdelingen. Toget går tidlig når du skal prosjektere for Breeam, men her fikk vi tid til å gjøre det ordentlig, forteller Vestersjø.

Excellent

Ytterveggene i kjelleren, samt heis- og trappesjaktene i kjelleren er utført i plasstøpt betong, og resten av råbygget består av stålbjelker, prefabrikkerte betongelementer og hulldekker i etasjeskillene. All betong, både plasstøpt og prefabrikkert, er lavkarbonbetong.

Klimaveggene i bygget er også utvalgt og utformet for et godt CO2-regnskap, med trestenderverk og blåst mineralullisolasjon. Vinduskarmene er bygget i tre og det er benyttet aluminiumsprofiler med så høy resirkuleringsandel som mulig, opplyser prosjektlederen i Vedal Entreprenør.

– Vi har benyttet elektrisitet til byggvarme, før vi byttet over til grunnvarme så snart det ble klart, sier Vestersjø.

At hotellet deler grunnvarmeanlegg, faselagringstanker og teknisk infrastruktur med Økern Portal har gjort det lettere å ta i bruk miljøvennlige løsninger tidlig i prosjektet.

– Norsk Byggallianse har skreddersydd regelverket for å tilpasse Breeam-klassifiseringen for hotell. Vi har hatt høye mål og har fokusert på å ta poeng på energiforbruket i bygget. Poengene på energi er viktige poeng, fordi du også får dem tilbake gjennom hele levetiden til bygget, både økonomisk og miljømessig. Vi har klart energiklasse A med god margin, og energibehovet holder passivhusstandard, forteller Vestersjø.

Etter Moxy i Bergen, som åpnet i 2021, er Radisson Red Økern Portal et av de første og eneste hotellene som har oppnådd Excellent-karakter i Breeam-Nor.

I tillegg til miljøvennlig bygging og miljøvennlige byggematerialer, er hotellet utformet for energieffektiv drift med behovsstyrt oppvarming, kjøling, ventilasjon, lysstyring, og solskjerming. SD-anlegget er også koblet til bookingsystemet i hotellet for maksimal treffsikkerhet.

– Responsen fra gjestene er at det fungerer veldig bra. Systemet er lett å forstå og lett å bruke, og selv om vi hadde en lys og varm sommer, var det bra lysnivå og god kjøling i bygget. Det ble faktisk litt i kaldeste laget for oss på kontoret uten synet og varmen fra sola, sier salg- og markedsleder Fen Wang i hotellet.

Finjusteringen av systemet gjøres nå gjennom et års prøvedrift.

Rød tråd

I tillegg til å dele enkelte arealer og en del teknisk infrastruktur med resten av Økern Portal, har hotellprosjektet dratt stor nytte av kulturen og erfaringene som er bygget opp i det store næringsutviklingsprosjektet.

– Det er to separate prosjekter, men vi har brukt delvis samme organisasjon. Vi har hatt et veldig godt samarbeid mellom de to prosjektene, og har delt stab, rigg og mange av de samme entreprenørene og stort sett alle konsulentene har vært felles. Samarbeidet var på plass fra dag én, og mange har strukket seg langt for å være med videre fra Økern Portal til hotellprosjektet, sier Ole Vestersjø.

En dreven og allerede sammensveiset organisasjon kom godt med da prosjektet i oppstarten måtte håndtere en koronapandemi i full tyngde.

– I løpet av to dager var prosjektorganisasjonen fullt aktive fra hjemmekontoret, og vi har holdt alle de tidene vi skulle takket være strenge regler. Vi har hatt strengere krav enn myndighetene, og selv om det har vært slitsomt for håndverkerne, har alle hatt en veldig sporty holdning til regimet. Alle forsto alvoret, og at det var viktig for alle å holde seg i arbeid, produsere, og holde fremdriften. Alle hadde en felles interesse i at vi kunne gjennomføre etter planen, sier Vestersjø.

Prosjektet har ikke hatt noen store smitteutbrudd, og takket være tidlige materialbestillinger, er det kun enkelte kompletteringer som har støtt på hindringer under pandemien.

– Vedal har hatt stort fokus på god HMS-håndtering, men i løpet av 240.000 arbeidstimer på prosjektet, har vi allikevel hatt to fraværsskader som vi skulle vært foruten, en fallskade, og ett tilfelle der en arbeider ble truffet av en fallende gjenstand, opplyser prosjektlederen.

Åpen portal

Alt i alt har utviklingen på Økern Portal kommet godt i mål, og det røde hotellet har ikke endt i røde tall.

–Vi er nok akkurat der vi bør være i forhold til budsjettet. Og vi er veldig stolte av dette prosjektet. Det har blitt et solid og veldig fremtidsrettet bygg med fleksibilitet til videre utvikling. Vi vet ennå ikke hva slags behov som vil melde seg om en ti-års tid, men dette bygget vil stå seg. Det er et kult bygg som det har vært kult å bygge. Jeg tror vi har bygget et effektivt hotell hvor folk vil trives, sier Vestersjø.

– Vi er veldig fornøyde med hotellet som helhet, men må kanskje få trekke frem skybar-konseptet i øverste etasje som vi syns har blitt spesielt fin. Radisson Red passer godt inn i den stilen vi har valgt for Økern Portal – vi ønsker at bygget skal være noe nytt i området. Tilbakemeldingene vi har fått så langt, er at konseptet tas godt imot av både brukerne av kontorbygget, beboerne på Løren og av turister, og det er det vi har håpet på her, sier Richard Groven i OPF.


Flere prosjekter