Rådhusgata 7 Fosnavåg

Prosjektansvarlige for Rådhusgata 7, fra venstre anleggsleder for Veidekke Stine Skogen, eiendomssjef for byggherre Herøy kommune Robert Myklebust og prosjekteringsleder for Veidekke Bjarne Solbakken.
Veidekkelogo

Veidekkelogo

Norconsultlogo

Norconsultlogo

Riksheim

Riksheim

VoldaBygg

VoldaBygg

Optimeralogo

Optimeralogo

Midthauglogo

Midthauglogo

Modus

Modus

Herøy kommune har bygget et fire etasjers nybygg der to etasjer blir politistasjon og to etasjer er til eget bruk. Bygget har «skywalk» over til rådhuset. Veidekke er totalentreprenør.

Fakta

Sted: Fosnavåg

Prosjekttype: Politistasjon og kontorbygg

Byggherre: Herøy kommune

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Arkitekt, landskapsarkitekt: Norconsult

Interørarkitekt: Inger-Lise Lillerovde

Areal: 2.145 kvadratmeter

Entreprisekostnad: Cirka 43 millioner kroner eks. mva.

Rådgivende ingeniører: RIB, RIG: Conplan l RIB Prefab: Elementpartner l RIE: Tussa Installasjon l RIV: Riksheim Consulting l RIBfy, RIBr: Norconsult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid og landskapsutforming: Aurvoll & Furesund l Betongelement: Elementpartner l Plattendekker: Volda Bygg l Taktekking: Flexi-tak l Tømrer: Kvadratbygg l Glassfasade (skywalk), vinduer: Holvik Glas l Systemvegger og systemhimlinger: Moelven Modus l Kjøkken: HTH l Ventilasjon: Egset Ventilasjon l Elektro: Tussa Installasjon l Rørlegger: Brændes Rørleggerforretning l Heis: Heisplan l Solskjerming: Vental l Maling: Lenco l Blikkenslager: Helgesen Blikk l Låsesystem: Låsservice l Port: Windsor l Rekkverk: Midthaug l Dører: Swedoor l Innvendig foliering, dørmerking: Furene l Byggevarer: Optimera

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Tomta bygget er satt opp på i Fosnavåg sentrum var tidligere parkeringsplass, blant annet for rådhuset i Herøy kommune. Et smart trekk ved utbyggingen er at man har beholdt omtrent samme antall parkeringsplasser, samtidig som man har bygget 2.145 kvadratmeter for kontorarbeidsplasser. Løsningen er kommet i stand ved å bygge en rampe og forlenge gaten. I tillegg til garasjekjeller under bygget, blir det parkeringsplasser oppe på rampen i friluft. Denne parkeringskonstruksjonen er dimensjonert for et byggetrinn to med næringsbygg, et prosjekt som ligger i kommunens planer, men som ikke er besluttet.

Eiendomssjef i Herøy kommune Robert Myklebust sier prosjektet kom i stand som følge av at det som nå heter Herøy og Sande politidistrikt trengte nye lokaler.

Politistasjon for Herøy, Sande og Vanylven

– Vi var i dialog med politiet om en løsning der de kunne bli lokalisert i en ny hovedbrannstasjon som vi også nå har ferdigstilt. Dette var en løsning de valgte å ikke gå videre med, og de gikk ut med en utlysning etter ledige lokaler i markedet. Det viste seg vanskelig å finne noe egnet. Etter hvert fikk vi et råd om at kommunen burde engasjere seg i saken. Vi fikk løyve til å gjennomføre en mulighetsstudie, og det ble lagt frem sak for kommunestyret. Det har vært full fart frem til nå, sier Myklebust.

Han forteller at bygget er kommet opp på siden av den ordinære budsjettprosessen, siden det har hastet med å finne egnede lokaler til politistasjon. I påvente av at nybygget skulle bli ferdig, ble politistasjonen midlertidig samlokalisert med Ulstein og Hareid lensmannskontor i Ulsteinvik, en halvtimes kjøretur unna, fra desember 2018.

Ifølge Myklebust oppstod det en ny problemstilling underveis i byggeprosessen siden politireformen ble gjennomført på samme tid.

– Vi fikk et oppslag midt i prosjektfasen der alt ble satt i spill. Men vi har en 20-årskontrakt med politiet og heldigvis løste saken seg. Politiet leide også i utgangspunktet lokaler av kommunen i rådhuset, så vi kan si at de nå er tilbake der de begynte, sier eiendomssjefen.

Politistasjonen har ansvar for kommunene Herøy, Sande og Vanylven.

Langt mer energieffektivt

Eiendomssjefen forteller at kommunen er i en aktiv fase med utvikling av nye bygg. Planen er å ruste opp rådhuset fra 1950-tallet til dagens standard, slik at det kan danne en enhet med nybygget det henger sammen med. Ifølge Myklebust skal kommunen selv disponere 3. og 4. etasje i nybygget.

– Det er ikke tatt noen beslutning om renovering. Rådhuset er pekt ut som et av de fremste byggene her i regionen som representerer den sosialdemokratiske byggestilen for offentlige bygninger fra 1950-tallet. Men det er slitt og trenger en oppgradering. I forbindelse med det arbeidet vil det bli behov for lokaler å flytte aktivitet til. Det kan også bli aktuelt å leie ut til eksterne, sier Myklebust.

Han forteller at kommunestyret har vedtatt utbygging av ny barneskole på Bergsøy.

– Det blir nå gjort store investeringer i bygningsmasse i kommunen, men det er også stort behov. Kommunen investerte mye i utbygging på 1950, -60 og -70-tallet. Det begynner å bli gammelt. Det er logisk at behovet er der.

Myklebust trekker frem energibruk som et eksempel på at fornying presser seg frem og lønner seg på flere områder.

– Jeg har sett litt på energibruken i nybygget sammenliknet med rådhuset. Sist måned brukte vi 6.000 kWt i Rådhusgata 7, i det gamle rådhuset brukte vi fire ganger så mye på sammenlignbare arealer, sier han.

43 millioner kroner

Nybygget er satt opp med Tek17-standard og er energiklasse B. Det blir varmet med varmepumper drevet av elektrisk strøm, i et luft-til-vann-system med radiatorer i bygget.

Byggherren er godt fornøyd med nybygget med en entreprisekostnad på 43 millioner kroner eksklusiv merverdiavgift.

– Det er blitt veldig bra. Veidekke fortjener skryt. De er en profesjonell aktør som er enkel å forholde seg til. De er en sentral aktør her i kommunen, og vi har samarbeidet mye tidligere, sist ved byggingen av Einedalen skule, den største barneskolen i Herøy, som stod ferdig i 2010.

Veidekke bygget også Thon Hotel Fosnavåg som åpnet i 2014.

Myklebust trekker frem som positivt at det for første gang i et byggeprosjekt han har jobbet med har vært flertall av kvinner i byggeledelsen.

Anleggsleder Stine Skogen har vært med helt fra anbudsfasen og gjennom prosjektfasen til ferdig bygg. Skogen startet i 2016 som trainee hos Veidekke i Bergen før hun flyttet hjem til Sunnmøre i slutten av 2019. Janine Müller var prosjekteringsleder i prosjektet, og Nathalie Kildebo med bakgrunn som prosjekteringsleder har også vært en viktig bidragsyter.

Signerte kontrakt midt i pandemi

Kontrakten mellom Veidekke og Herøy kommune ble signert i juni 2020. Byggingen startet to måneder senere. Skogen forteller at kontrakten ble signert midt i den mest hektiske koronapandemien, og at dette var noe partene tok høyde for.

– Det har vært en hektisk, men spennende og effektiv prosess. Vi har nesten bare hatt digitale prosjekteringsmøter. Det gikk overraskende bra og var en nyttig erfaring. I kontrakten er det lagt inn et generelt punkt om korona der vi garderte oss mot forsinkelser. Vi har planlagt med ekstra «slakk». Vi har merket konsekvensene av korona i form av lengre leveringstider for noen varegrupper, og det har vært utfordringer med bemanning hos underleverandører. Med god samhandling med byggherre og underentreprenører har ting falt på plass, og vi leverer bygget på tid, konkluderer Skogen der hun viser oss rundt i de ferdige kontorlokalene.

Sprengningsarbeidet startet i slutten av august 2020. Bygget blir levert 13. oktober, det vil si om lag 13-14 måneder byggetid.

Betongkonstruksjon

Den lokale grunnentreprenøren Aurvoll & Furesund utførte grunnarbeid og landskapsutforming.

– De skjøt ut og planerte klart for fundament. Volda Bygg støpte fundamentene og har utført alt arbeid i forbindelse med plasstøpte betongkonstruksjoner i prosjektet. Elementpartner produserte og monterte veggelementer i betong, hulldekke til etasjeskiller, i tillegg til innvendige trapper og repos.

Innvendige vegger består av plassbygd tømmer som er utført av Kvadratbygg. I tillegg består bygget av systemvegger fra Moelven. Samme leverandør har også levert systemhimlinger til alle etasjer. Materialer på innvendige vegger er ellers i stor grad malt gips, og malte betongelementer. Den lokalt godt kjente interiørarkitekten Inger-Lise Lillerovde har satt sitt preg på interiøret med friske farger på gulvbelegg og vegger. Fargevalgene er middels lys grønn og blå. På toalettene er det flis på både gulv og vegger.

På gulvene er det ellers i stor grad belegg, men det er teppeflis på møterom.

Utvendig fasade er eksponert betong, malt med silikatmaling. Holvik Glas har levert vinduer, og ikke minst den iøynefallende «skywalken» i glass der du kan gå mellom det gamle rådhuset og det nye kontorbygget.


Flere prosjekter