Foto: Alan Karchmer/StatsbyggFoto: Alan Karchmer/StatsbyggFoto: Alan Karchmer/StatsbyggFoto: StatsbyggFoto: Alan Karchmer/StatsbyggFoto: Statsbygg

Prisdryss til den norske ambassaden i USA

Statsbyggs totalrehabilitering av den norske ambassaden i Washington DC har vunnet en rekke priser det seneste året, og er nå nominert til enda flere.

– Det er alltid gøy å vinne! Dette har vært et veldig vellykket prosjekt, og da er det gledelig at arbeidet vårt blir satt så stor pris på, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg i en pressemelding.

Det er amerikanske Fentress Architects som har vært arkitekt for rehabiliteringen, mens Whiting-Turner har vært entreprenør. Statsbyggs arbeid med ambassaden er blitt svært godt mottatt siden åpningen i desember 2021.

Prosjektet er blitt nominert til en rekke priser og har vunnet flere innen både arkitektur, design og materialvalg. Blant annet har ambassaderehabiliteringen vunnet prisen for beste byggeprosjekt i Washington DC i 2022, for gjenbruk av kalkstein og trespiler, og for bruken av resirkulert kobber på taket på hagestuen.

Prisene inkluderer:

  • Grand Award, AIA DC, 2022
  • Award in Architecture, AIA DC, 2022 for design excellence
  • Excellence Award, Metal Construction News, 2022
  • Best of the Year Awards Finalist - Government Institutional, Interior Design Magazine, 2022

Prosjektet er fremover også nominert til flere priser:

  • AIA National
  • International Architecture Awards
  • American Architecture Awards
  • Architizer A+ Awards
  • Structural Engineer’s award for Renovations under $25M

– Vi krysser fingrene og håper på flere førsteplasser, men det viktigste for oss er uansett at vi har gjennomført et godt prosjekt, som brukerne av bygningene er godt fornøyde med, sier Nikolaisen i meldingen.

Ambassaden i den amerikanske hovedstaden besto inntil nylig av en ambassadørbolig fra 1931 og et kanselli med kontorer, møtelokaler og servicefunksjoner fra 1978.

I prosjektet ble kanselliet totalrehabilitert. Statsbygg forteller at for å minimere prosjektets CO2-avtrykk ble råbygget og bærende konstruksjoner beholdt. 40 år gammel kalkstein i fasaden er gjenbrukt, fasaden er åpnet opp med større glasspartier, bygget er blitt universelt utformet og hagen er planert. Prosjektet har gitt mer effektiv arealbruk og åpner for enda høyere aktivitet på ambassaden, mener byggherren.

– Det kanskje aller viktigste ved rehabiliteringen er imidlertid at funksjonaliteten til ambassadørboligen og kanselliet har økt betraktelig fordi vi har bundet dem sammen med noe helt nytt, forteller Nikolaisen.