Brannen i Børsen i København er under kontroll, men var onsdag ennå ikke slukket, opplyser brannvesenet i byen. Foto: Ida Marie Odgaard / AP / NTB
Brannen i Børsen i København er under kontroll, men var onsdag ennå ikke slukket, opplyser brannvesenet i byen. Foto: Ida Marie Odgaard / AP / NTB

Politiet: Kan ta måneder å finne årsaken til brannen i Børsen

Det kan ta måneder å finne årsaken til brannen i den historiske Børsen i København, sier dansk politi, og det er ikke ventet at brannen er helt slukket før torsdag.

Politiet har innledet omfattende etterforskning for å finne brannårsaken. Rune Nielsen i Københavns Politi sier til dansk TV 2 at det første som gjøres, er å forsøke å finne fram til hvor brannen startet.

Politiinspektør Brian Belling sier det blant annet er gjennomført avhør av arbeidere som var til stede, og sikret overvåkingskameraer fra området.

Slukkingsarbeidet i den historiske bygningen fra 1600-tallet pågikk fortsatt onsdag. Brannmannskapene regner med å jobbe videre i enda ett døgn.

– Vi har forskjøvet vår tidsvurdering. I går regnet vi med at vi ville være her til i dag. Vi regner nå med at vi vil være her til i morgen tidlig, minst, sier innsatsleder Tim Ole Simonsen i brann- og redningsetaten Hovedstadens Beredskab til danske TV 2 onsdag morgen.

Blant annet er det glødebrann i lommer i den utbrente halvparten av bygget, og brannmannskapene overvåker også den delen av bygget som ikke er brent, for å hindre at brannen sprer seg.

Sikrer fasaden

Brannfolkene jobber i tillegg med å sikre at bygningens yttervegger ikke raser sammen. Det skjer blant annet ved at et 40-tall konteinere settes opp for å stive av fasaden.

– For å sikre trafikken skal vi sørge for at børsbygningen ikke raser ut på gaten, sier Simonsen. Målet er også å bevare det som er igjen av det historiske murverket, som eventuelt kan brukes i forbindelse med gjenoppbyggingen.

Brannen i Børsen startet klokka 7.30 tirsdag morgen. Kort etter klokka 8 var byggets kjente dragespir omgitt av flammer, og en halv time senere kollapset det.

Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv som eier bygningen, forteller om et lite lyspunkt da han ble overrakt toppen av spiret.

– Et lite lyspunkt i mørket. Her i morges overrakte en av de fantastiske guttene fra beredskapen meg toppen av det ikoniske dragespiret som hadde overlevd flammene og det høye fallet, skriver Mikkelsen på X/Twitter.

Skal gjenoppbygges

Mikkelsen gjorde det allerede tirsdag klart at Børsen, som var i ferd med å renoveres, skal gjenoppbygges, koste hva det koste vil.

Han kaller den over 400 år gamle bygningen et nasjonalklenodium og medgir at den ikke blir helt det samme igjen etter en gjenoppbygging.

– Det blir som den gamle børs. Men det blir ikke den gamle børs, sier han.

– Vi var i gang med å restaurere den så den kunne skinne til september, når den har stått her i 400 år. I stedet er den brent ned. Det er ikke til å holde ut, sier han.

Kent Martiniussen i Dansk Arkitektur Center sier at det ikke er noe til hinder for at Børsen gjenoppbygges, inkludert spiret, men det vil ta mange år og koste mange hundre millioner, kanskje mer.

Tårnet kollapser under brannen i den historiske bygningen Børsen i København. Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / NTB

Tårnet kollapser under brannen i den historiske bygningen Børsen i København. Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / NTB