Administrerende direktør i Mesta, Marianne B. Røren (fra venstre) i Byggeplassen-studio med Frode Aga og Christian Aarhus. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Podkast: Slik har hun ledet Mestas snuoperasjon

Marianne Bergmann Røren har gjennomført en stor snuoperasjon som toppsjef i drifts- og vedlikeholdsselskapet Mesta. I den siste utgaven av podkasten Byggeplassen forteller hun om hvilke grep hun har tatt for at selskapet for første gang på mange år tjener penger igjen.

Marianne Bergmann Røren hadde ingen erfaring fra anleggsbransjen da hun kom inn i Mesta i september 2019, men advokaten hadde lang erfaring som leder i finansbransjen.

Hun er imponert over den endringsviljen som hun har sett i Mesta.

– Endring er vanskelig. Jeg har mye erfaring fra endringsledelse, men den evnen til å gå i gang og jobbe for selskapet som det de Mesta-ansatte har vist, den er helt rå. Det er jo ikke jeg som har fått til den snuoperasjonen vi har vært gjennom, det er de ansatte som har fått dette til. Råskapen og endringsviljen de har vist, har jeg aldri sett maken til, sier Marianne Bergmann Røren i podkasten.

Hun forteller også om hvorfor hun vernet produksjonsmedarbeiderne i selskapet og kuttet i stab- og støttefunksjoner da de ble nødt til å nedbemanne virksomheten.

– Stab- og støttefunksjoner er også viktige for å få til inntekter i selskapet, men den produksjonen som skjer der ute skal vi ha stor respekt for. Det var aldri i mine tanker å røre disse stillingene. Men det jeg så da jeg kom inn i Mesta, var at vi hadde en tungrodd organisasjon. Det var mange stillinger og lederfunksjoner som kunne samles, sier Røren og bruker begrepet «kakelag» for å gi et bilde av hvordan det var.

– Kakelag er bare en måte å fremstille det på, men dersom hvert område har stab- og støttefunksjoner og så har de stab- og støttefunksjoner under seg igjen, da har du potensial til å samle veldig mange funksjoner uten at du trenger like mange mennesker og oppnår et bedre fagmiljø. Men det er trist og leit å si farvel til flinke medarbeidere, men vi var i en posisjon der vi ikke hadde noe annet valg, sier Røren.