Konsernsjef Eirik Gjelsvik i Backe (fra venstre) med Frode Aga og Christian Aarhus i Byggeindustrien. Foto: Sindre Sverdrup Strand
Konsernsjef Eirik Gjelsvik i Backe (fra venstre) med Frode Aga og Christian Aarhus i Byggeindustrien. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Podkast: Slik endte Backe-konsernet opp med å kjøpe Kruse Smith

I desember kom nyheten om at Backe-konsernet kjøper opp Kruse Smith Entreprenør. Konsernsjef Eirik Gjelsvik i Backe er gjest i podkasten Byggeplassen og forteller om hvordan prosessen har vært og hvordan veien blir videre når to kulturer fra to store familieeide selskaper skal smeltes sammen.

Allerede tidlig på 2000-tallet var det dialog om å slå sammen de to største familieeide entreprenørene i Norge, Kruse Smith og Backe-konsernet. Det forteller konsernsjef i Backe, Eirik Gjelsvik i den siste episoden av podkasten Byggeplassen.

Her forteller han også om hvordan prosessen var i forkant av at Backe til slutt endte med å kjøpe Kruse Smith Entreprenør i desember 2022 og hvordan det blir å smelte sammen de to selskapene i tiden fremover.

– Det er noe av det mest krevende. Vi kjøper jo folk og prosjekter. Det er krevende. Det å forstå hvilke verdigrunnlag og kultur som ligger der. Hvordan opererer de? Hvordan tenker de? Det er det aller, aller viktigste, sier Eirik Gjelsvik i podkasten.

– Det er ikke noe du kan lese utfra et regnskap?

– Nei, det er ikke det. Men vi kjenner jo Kruse. Vi har jo møttes i ulike fora, vi har gjort det gjennom tid, og vi føler oss ganske trygge på hvilke type mennesker vi får inn her, sier han videre.

Han sier også det har vært eksempler på oppkjøp, der Backe ikke har truffet like godt. I Kruse Smiths tilfelle, som er Backes desidert største oppkjøp gjennom tidene, tror han imidlertid de vil lykkes godt.

– Vi mener at Kruse passer godt inn. Vi tror vi har en god forståelse av hvilken kultur, verdier og folk vi har med oss her. Det er flinke medarbeidere, sier Gjelsvik.

Han legger ikke skjul på at han var spent i forkant av at nyheten skulle presenteres for de ansatte.

– Det var jo utrolig spennende den dagen vi lanserte at Backe kjøper Kruse. Da kan du enten få jubel, eller du kan få mange sure eller skuffede ansikter. Jeg skal innrømme at jeg var utrolig spent da nyheten ble kjent. Men vi ble mottatt med applaus, og det tar vi som en erkjennelse på at dette også var noe som Kruse ønsker og har sett frem til, sier Gjelsvik.

Selskapet har lange tradisjoner med å kjøpe opp selskaper. Det første oppkjøpet skjedde i 1979. Den gangen ble Martin M. Bakken fra Elverum en del av Backe-sfæren. Gjelsvik anslår at Backe-konsernet i dag består av mellom 70 og 75 prosent oppkjøp, mens resten er organisk vekst.

–  Det har vært vår kultur å kjøpe opp virksomhet der vi mener det har vært riktig å gå inn, sier Gjelsvik.

I podkasten kan du høre mer om oppkjøpsprosessen, hvorfor det foreløpig ikke er aktuelt for Backe å satse på anlegg og hva Backe-sjefen tenker om veien videre og markedsutsiktene fremover.