Konsernsjef i Norconsult, Egil Hogna med programlederne Frode Aga og Christian Aarhus. Foto: Arve Brekkhus
Konsernsjef i Norconsult, Egil Hogna med programlederne Frode Aga og Christian Aarhus. Foto: Arve Brekkhus

Podkast: Norconsult-sjefen er ikke ferdig med oppkjøpene

Rådgiverbransjen har i en årrekke vært kjent som en «oppkjøpsbransje». Men konsernsjefen i Norconsult, Egil Hogna, tror ikke verken de eller andre selskaper er ferdige med oppkjøpene helt ennå.

Det sier Egil Hogna i den siste episoden av Byggeindustriens podkast Byggeplassen. I podkasten snakker Hogna også om hvordan det har vært å tre inn som leder av Norconsult midt i en pandemi. Hogna startet som konsernsjef 1. desember i 2020.

– Jeg syntes nok det var litt kinkig i starten. Noe av det viktigste når du begynner i en ny jobb er å bli kjent med kollegaene, kulturen og finne ut hvordan man egentlig gjør ting. Det har tatt litt lenger tid enn det vanligvis ville gjort, sier Hogna.

Men det har også vært noen fordeler, mener han.

– Vi har blitt gode å jobbe digitalt, noe som førte til at jeg kunne reise til alle kontorene digitalt i løpet av kort tid. Det hadde jeg ikke klart fysisk. Det ble mange overflatiske møter gjennom Teams, og jeg vil si at jeg fikk en oversikt. Men heldigivs kan man nå reise litt igjen fysisk, fordi man trenger ikke bare den overflatiske oversikten, man må også ha litt dypere samtaler. Det er noe med den litt uformelle kommunikasjonen som ikke er så lett å gjøre digitalt, sier han.

Men noen ting har foregått fysisk, også under pandemien.

– I de tilfelle vi har gjort oppkjøp, så har det vært fysiske møter, sier han.

– Er dere ferdig oppkjøpt?

– Nei, vi er nok ikke det og det henger litt sammen med det som skjer i bransjen. Bransjen har fremdeles behov for konsolidering, sier Hogna og peker på at mange av de små rådgiverbedriftene kun har noen få fag i sine rekker.

– De er ofte veldig dyktige innenfor de fagene de har, men byggherrene og oppdragsgiverne har behov for mer. De ønsker at noen tar et større helhetlig ansvar. Blir det mange små leverandører på et prosjekt, så blir det også mange grensesnitt og økt kompleksitet. Da øker også kostnadene og risikoen for feil. Vi ser at det er behov for at Norconsult og andre rådgiverbedrifter dekker alle fag på en god måte. Dette vil fortsette å drive konsolidering i bransjen vår, mener Hogna.

Du kan høre mer om hva den tidligere Hydro-toppen mener om rådgiverbransjen, Norconsults utvikling og hva byggenæringen kan lære av industrien i Byggeplassen.