Konsernsjef Øyvind Emblem i Håndverksgruppen (til venstre) gjestet Byggeplassen med Byggeindustrien-journalister Frode Aga og Christian Aarhus. Foto: Sindre Sverdrup Strand
Konsernsjef Øyvind Emblem i Håndverksgruppen (til venstre) gjestet Byggeplassen med Byggeindustrien-journalister Frode Aga og Christian Aarhus. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Podkast: Innlemmer ett nytt selskap annenhver uke i snitt

Selskapet gikk fra tre milliarder til 5,1 milliarder i omsetning på ett år. Håndverksgruppen er nå det 13. største entreprenørkonsernet i Norge.

I fjor var Håndverksgruppen en av de store vekstvinnerne i byggenæringen, viser oversikten over de 100 største entreprenørene i Norge. Omsetningen på litt over fem milliarder holder til en 13. plass over de største aktørene i entreprenørbransjen.

Selskapet var ikke en del av 2021-oversikten, men hadde da en omsetning som ville holdt til rundt 20. plass.

Den fullstendige listen for 2022 kommer i papirutgaven av Byggeindustrien (nummer 11) i neste uke. Neste uke presenteres også listen her på bygg.no.

Konsernet Håndverksgruppen har nå rundt 130 maler-, gulv-, flis- og murselskaper. Rundt 70 av selskapene hører hjemme i Norge, mens rundt 40 er fra Sverige og 13 er fra Danmark.

– Det er noe som blir lagt merke til, sier konsernsjef Øyvind Emblem i podkasten Byggeplassen. Her forteller han om vekststrategien til selskapet.

– Vi er en gjeng med mindre og mellomstore selskap som i snitt omsetter for cirka 50 millioner norske kroner. Det vi driver med er rett og slett servicetjenester innenfor maling, gulvlegging, mur og flis og en del andre ting. Totalt sett har vi passert 3.000 ansatte. Vi er en fantastisk gjeng håndverkere, sier han.

Betrakter det ikke som oppkjøp

Selskapet etablerte seg som konsern i 2020. Den gangen var de 30 selskaper med en omsetning på rundt én milliard kroner. Etter det har de altså fått med seg ytterligere 100 selskaper under en «paraply-modell» som skiller seg fra mange andre konsernmodeller i entreprenørbransjen.

Den store forskjellen er at selskapene i stor grad fortsetter som før, selv om de blir en del av Håndverksgruppen.

– De beholder sine merkenavn, de beholder sin ledelse og de beholder de lokale kundene. De fortsetter å operere på den måten de allerede gjør. Dette er gode, solide selskaper, eller lokale enere som vi kaller dem, med fantastisk dyktige gründere og familier bak, sier Emblem i podkasten.

– Dere betrakter ikke det dere driver med som oppkjøp, men som en «innlemming»?

– Nei, selv om vi kjøper aksjene til selskapene, så er modellen såpass desentral med at de fortsetter på den gode måten som alltid har gjort. Da blir dette med oppkjøp rett og slett litt negativt. Det er ikke det som skjer hos oss, mener han.

– Veksten har gått fra rundt tre milliarder i 2021 til 5,1 milliarder i 2022. 67 prosents vekst, da er det ikke snakk om organisk vekst?

– Nei, ikke bare det. Men vi vokste også «double digit» på den organiske siden. Det er god solid organisk vekst i så godt som alle selskapene våre. I fjor tok vi med oss 35 nye selskap, og det er fantastisk. Vi innlemmer annenhver uke i snitt, sier Emblem.

Frihet

Han sier konsernet blander seg lite inn i hva selskapene jobber med.

– Men vi hjelper dem blant annet med å rapportere månedsvis, slik at de får litt bedre kontroll på sin økonomi. Det som er ekstremt viktig for oss er dette med ESG (miljø- , sosiale- og forretningsetiske forhold journ.anm) og bærekraft. Noe av det første vi gjør for alle de nye selskapene og de ansatte er å etablere etiske retningslinjer. Da er jeg ute og forklarer de etiske retningslinjene til de ansatte, sier Emblem i podkasten.

Han tror en av hovedårsakene til at mange selskaper ønsker å være med Håndverksgruppen, er nettopp den friheten de får i konsernet.

– De kan fortsette å utvikle selskapet sitt videre på den samme gode måten som de har gjort, med den samme gode merkevaren og de samme ansatte. Dette er selskaper som ofte har etternavnet sitt på døren, men som samtidig får den hjelpen og støtten de trenger fra et servicekontor til å utvikle seg med beste praksis som igjen deles lokalt, sier han.

Er med på eiersiden

Håndverksgruppen har med seg investeringsfondet FSN Capital på eiersiden, men også de ansatte og gründerne i selskapene er med som investorer i morselskapet.

– Totalt er vi over 600 ansatte som eier over 50 prosent aksjene i morselskapet. Det eierskapet som disse føler til sitt lokale selskap og Håndverksgruppen, er knallsterkt, sier han.