Administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentene (fra venstre) og Harald Hansen, direktør for DNB Eiendom Nybygg gjestet Byggeplassen med Frode Aga og Christian Aarhus. Foto: Sindre Sverdrup Strand
Administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentene (fra venstre) og Harald Hansen, direktør for DNB Eiendom Nybygg gjestet Byggeplassen med Frode Aga og Christian Aarhus. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Podkast: Bør de som kjøper nye boliger få mer i lån enn andre?

Bør de som kjøper en ny bolig få mulighet til å låne mer penger av bankene enn de som kjøper eldre boliger? Ja, mener Boligprodusentenes Forening som nylig foreslo en endring i boliglånsforskriften.

I den siste episoden av Byggeplassen har vi med oss administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Lars Jacob Hiim, og direktør for nybygg i DNB Eiendom, Harald Hansen i studio. 

Nylig foreslo Hiim og Boligprodusentene høyere lån for kjøp av nye boliger. Saken ble først omtalt i E24

I Byggeplassen utdyper hvorfor han mener det er en god ide.

– Det er fordi du har en lavere kostnad når du kjøper en ny bolig. Driftskostnadene på en ny bolig er lavere på vedlikehold fra år til år. I tillegg har du lavere energikostnader, noe som har vært svært aktuelt de siste par årene. Disse tingene bør også gjenspeiles i hva du får lov til å låne. Det viktige for nordmenn når de har en bolig er totalkostnaden i driftsbudsjettet. Når du har lavere driftsutgifter på en ny bolig, så bør det også gi utslag på hvor mye du får lov å låne, sier han i podkasten.

Harald Hansen i DNB Eiendom mener forslaget er godt.

– Denne ideen er ikke helt ny, da. Den har vært vurdert tidligere, og det har vært refleksjoner fra vår side rundt hvorfor man ikke kan få gjenspeilet hvilken gjeld man kan ha der man bor i forhold til hva det faktisk koster å bo der, sier Hansen.

Han mener saken handler om noe annet enn at mer lån vil gi nordmenn mer gjeld.

– Jeg synes man har snudd denne saken til noe negativt, når det egentlig er noe positivt. Det er jo sånn at når du skal ut å låne penger, så er det betjeningsevnen din som er avgjørende for om man når gjennom med et sånt forslag, sier han. 

– Det er ikke snakk om at vi skal ha mer gjeld. Det er snakk om et bra forslag som kan forsterke og ha noe positivt ved seg slik at vi får satt opp flere av byggeprosjektene, sier han.

I podkasten diskturerer de to også markedsutsikter, reguleringstakt, igangsettinger, boligsalg og andre muligheter og utfordringer for boligbyggere fremover.