Petter Eliassen ble første vinner av Birkebeinerrennet på blanke ski. Innsatsen holdt også til ny løperekord (foto: Birken).

Petter Eliassen vant Birken på blanke ski

Petter Eliassen på blanke ski gikk inn til klar seier i Birkebeinerrennet over 54 kilometer lørdag. Han gikk på rekordtiden 2.19,28,3.

Det betyr at Eliassen knuste den gamle rekorden til Anders Aukland på 2.21.34. Det skilte også 10,2 sekunder ned til Martin Johnsrud Sundby på annen-, mens John Kristian Dahl på femteplass var 15,4 sekunder bak.

Trioen Eliassen, Sundby og Dahl skilte seg ut ganske tidlig. Etter hvert måtte John Kristian Dahl slippe, og mot slutten ble det en kamp mellom Eliassen og Sundby.

Det viste seg at Sundby hadde bedre gli, men Eliassen, som også vant Vasaloppet i år, hadde bedre festet oppover, og han avgjorde med et rykk i de svake motene 1,8 kilometer før mål.

Anders Aukland, en av de store favorittene, hadde slitt med oppkast hele natten før starten på Rena lørdag morgen, og det ble tidlig klart at han ikke kunne være med i tetkampen.

I kvinneklassen gikk Therese Johaug alene fra start til mål. Hun var ikke truet og hadde fantastisk fart i solskinnet over fjellet mot Lillehammer. Også VM-dronningen Johaug knuste den gamle rekorden. Hun var mer enn fem minutter bedre enn noen kvinne noensinne har prestert på turen tidligere. Johaug gikk i mål på 2.41.46,6.

Therese Johaug gikk alene fra start til mål og satte ny, suveren løyperekord i dameklassen (foto: Birken).

Det var strålende sol og flotte forhold mellom Rena og Lillehammer lørdag.