Kjell Ivar Brandsæter. Foto: Rambøll

- Passivhus-standard er ikke et stort løft

Entreprenørene har vent seg til passivhuskravene, mener prosjektleder i Rambøll Kjell Ivar Brandsæter. Nå leder han byggingen av Kongsbergs nye Raumyr skole.

Nye Raumyr barneskole med tre paralleller skal stå ferdig høsten 2015. Byggestart var i vår og på byggeplassen er det full fart.

- Deler av skolen blir stående gjennom hele byggeprosessen. Det er sammensatt, komplisert og krevende å bygge vegg i vegg med skoledrift. Vi lette først etter en annen tomt, men fant ikke et godt nok alternativ. Vi tok utfordringen og har etablert et strengt kontrollregime for å unngå ulykker, sier Brandsæter.

Han er prosjektleder på vegne av byggherre, Kongsberg Kommunale Eiendom/KKE. Rambøll har prosjektledelse, byggeteknikk, miljøundersøkelser, geoteknikk, byggherreombud og er koordinator for utførelse.

- Samarbeid og flyt er viktig ved slike komplekse byggeprosjekter med skole i drift kombinert med stram fremdriftsplan. Vi er heldig som har en prosjektleder av dette kalibere, sier Grethe-Kristin Fretheim, avdelingsleder Nybygg i Kongsberg Kommunale Eiendom KF.

50 års historie

Brandsæter ser seg rundt på byggeplassen. Her har han femti år med historie:

- Raumyr skole ble bygget for femti år siden, og da var jeg med som praktikant. Ungene har gått på skolen og kona har jobbet der. Nå rives skolen og det blir bygget en helt ny skole på eksisterende tomt. Rambølls engasjement med prosjektet har en varighet på fem år, forteller Brandsæter. Han forteller at den gamle skolen har gått ut på dato:

- Skolen har blitt for liten og er urasjonell i drift.

Ny og moderne

Nye Raumyr skole er tegnet av Ottar Arkitekter( som nå heter Bølgeblikk Arkitekter AS). Primærfargene gul, blå, grønn og rød er tatt i bruk enkelte steder i bygget. Hovedinngangen på den nye skolen er knallrød, og markerer at man kommer inn i det som blir omtalt som skolens «hjerte» - vestibyle, amfi, bibliotek, musikkrom og vrimleareal. Både skolefritidsordningen og forsterket enhet er integrert i løsningen.

Passivhus

Skolen får passivhus standard.

- Kongsberg Kommune har foreløpig ingen erfaring med passivhus standard, så denne skolen blir den første. Siden Kongsberg kommune er en teknologiby på bedrifts-siden, må også det offentlige vise vei for ny teknologi, sier Grethe-Kristin Fretheim, avdelingsleder Nybygg i Kongsberg Kommunale Eiendom KF.

Hun forteller at Kongsberg Kommune har nå stort fokus på energiøkonomisering og ønsker å være en foregangskommune.

- Passivhusstandarden mener vi på sikt vil gi oss både driftsmessige- og hensiktsmessige fordeler, så derfor har vi et langsiktig fokus som strekker seg litt lengre enn investeringskostnaden!

Ikke et stort løft

Kongsberg kommune kjører derfor passivhus standard på alle store bygg.

- Målet er at man skal være fem prosent bedre enn TEK10. Det betyr at man i praksis bygger passivhus, men det er ikke noe stort løft når man planlegger for det fra starten av, mener Rambølls prosjektleder.

Han opplever at entreprenørene har vent seg til kravene til passivhus standard.

- Ekstrakostnadene kommer, hvis man bestemmer seg for passivhusstandard underveis i prosjektet.

Kvalitet

Skolen vil bli kledd i kebony, som er et vedlikeholdsfritt materiale og det skal benyttes LED-lys.

- Det er lagt stor vekt på kvalitet, vedlikehold og energibruk i bygget, sier Brandsæter.

Det blir også frigjort et stort og solrikt areal mot sør, med plass til en stor skolegård med mange aktiviteter.

Entreprenør for byggingen av nye Raumyr barneskole er Consto AS