Papirhuset

ØMFjeld

ØMFjeld

Betongogtre

Betongogtre

Blikk1logo

Blikk1logo

ØstfoldElektro

ØstfoldElektro

Nordvestvinduet

Nordvestvinduet

Parkettgruppen

Parkettgruppen

Unilamp

Unilamp

Ø.M. Fjeld har bygget Papirhuset i Moss, og som navnet tilsier har bygget en særegen design.

Fakta

Sted: Moss

Prosjekttype: Boliger

Byggherre: Höegh Eiendom

Totalentreprise: ØMF Østfold

Kontraktsum eks. mva.: 93 millioner kroner

BRA: 3.579 kvadratmeter

Arkitekt: AART Architects

Rådgivere: RIB: Rambøll l RIE: Rådgiverhuset l RIVA: Ingeniørfirma Svendsen & Co l RIG: Sunnfjord Geo Center l LARK, RIBr, RIM, RIA, RIBfy, RIEn: WSP Norge l SHA: Byggeråd l ITB og AP BREEAM: Itech l RIV: Techem Norge, VIken Consult

Underentreprenører og leverandører: Parkett: Parkettgruppen l Maler: AE Bygg og Maler l Betong: Betong & Tre l Blikkenslager: Blikk1 l Stål: Byemark Stål l Elektro: Østfold Elektro l Ventilasjon: Bryn Byggklima l Rørlegger: Rørcompaniet l Tømrer og brannsikring: Byggimpuls l Fast innredning: Drømmekjøkken l Gulvsparkling: Gulventreprenøren l Flis: Herregårdsmur l Solskjerming: Vental l Oppmåling: BIG l Trapper, rekkverk: Jotne Ankers l Grunnarbeider: Jørgen Karstensen l Lås og beslag: Låssenteret l Vinduer: Nordvestvinduet l Innglassing balkonger: Profilco l Spunt og pel: Seierstad l Anleggsgartner: SL Stenlegging l Heis: Starlift l Murarbeid: STO Norge l Himlinger: System1 l Taktekking: Tecta Tak l Fuging: Øyan & Schie l Belysning: Unilamp Norden

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Prosjektleder Jørn Gaarder Lie i Ø.M. Fjeld, sier at det har vært en utfordrende byggeplass inntil eksisterende næringsbygg, boliger og jernbanen. Byggearbeidet startet opp i februar 2021, og i oktober i fjor var prosjektet ferdig.

– Bygget står på en tradisjonell, vanntett bunnplate. Det er støpte dekker over kjeller og støpte utevegger. Bæresystemet er plattendekker med konstruktiv støp, kombinert med stål. Bygget har tradisjonelle yttervegger, sier Lie til Byggeindustrien.

Vannbåren fjernvarme

Utvendig fasade har stopuss, og taket, som har en stor felles terrasse, er tradisjonelt tekket med påstøp. Bygget har syv etasjer med totalt 34 leiligheter med størrelser mellom 50 og 107 kvadratmeter.

– Halvparten av første etasje har næringsarealer, mens den andre halvparten har sykkelparkering og boder. I kjelleren er det parkeringshus med 19 p-plasser, samt boder, sier prosjektlederen.

Leilighetene har vannbåren fjernvarme foruten varmekabler på bad. Standarden er gjennomgående høy med blant annet enstavsparkett, Kebony terrassegulv og glassrekkverk på balkonger. Prosjektet er Breeam Very Good sertifisert.

Takterrasse

Det er Höegh Eiendom som er byggherre for Papirhuset. Prosjektleder Guro Varvin Hjelseng sier til Byggeindustrien at det har vært et morsomt prosjekt med spennende arkitektur og fine leiligheter.

– Verdt å nevne er også den store felles takterrassen. Vi har hatt et stort fokus på denne, som er et ekstra uteområde for beboerne. Takterrassen har også en lekeplass, og det er satt opp et drivhus her som gir beboerne muligheten til å dyrke eksempelvis grønnsaker. Vi har fått til et flott prosjekt i samarbeid med Ø.M. Fjeld, sier Hjelseng.

– Individuell identitet

I en e-post til Byggeindustrien, skriver sivilarkitekt Andreas Rosén i Aart Architects at Papirhuset er et frittliggende boligbygg som ligger rett foran Ankers hus med utsikt til den kommende Verksplass og Mossesundet.

– Mot syd grenser bebyggelsen opp til Støperiet mens den mot nord vender ut mot den kommende Konventionsaksen. Inspirert av Verkets papirindustrielle historie – i form av den tidligere papirfabrikk M. Peterson & Søn – er Papirhusets skapt, så byggets skarpe linjer og lyse kledning leder tankene til papirets folder og origami. Resultatet er en nesten papirtynn arkitektur formet av lyset og utsikten. Sammen med den tilbaketrukne glassfasaden får bygget et lett og svevende uttrykk, med utkragede etasjer og vinger mellom leilighetene. Dette gir hver bolig en individuell identitet og hele bygget et ekspressivt uttrykk uten en bestemt retning eller bakside. I tillegg vil den tilbaketrukne glassfasaden avskjerme boligene for innsyn og eksponering, skriver Rosén.


Flere prosjekter