Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Over 400.000 skal på visning denne våren - takstmennene advarer mot feller

Norges Takseringsforbund (NTF) advarer mot selgertriks som kan bli svært dyre for boligkjøperne. 

Det skriver NTF i en pressemelding mandag. 

En ny undersøkelse utført av YouGov for NTF viser at forsommeren er en særdeles travel visningstid, med mer enn 400.000 nordmenn som planlegger å gå på visninger over hele landet. I den anledning advarer takstmennene mot triks som brukes for å selge mangelfulle boliger.
– Når markedet er så hett som det er akkurat nå, er det spesielt viktig at kjøpere vet hva de skal se etter av eventuelle mangler og feil når de går på visning, sier administrerende direktør i NTF, Are Andenæs Huser.
Mange selgere velger å pynte og pusse på boligen, og kjøperne merker også presset i boligmarkedet, skriver takseringsforbundet.
– Da er det fort gjort å bli blendet av en strøkent stylet leilighet mens du også stresses til å ta en avgjørelse veldig raskt når en gjeng andre interesserte kjøpere puster deg i nakken, advarer NTF-takstmann Ottar M. Skare.
– Nystekte vafler og duftlys kan være en smart måte å gjøre boligen attraktiv på, men det kan også brukes til å dekke over den lett gjenkjennelige lukten av fukt, sier Skare, som mener det heller ikke er uvanlig at folk maler over fuktskjolder på veggene eller prøver å skjule skader på tregulv eller tepper med en velplassert potteplante.
– Fuktskader er det vanligste problemet som kan bli svært dyrt å utbedre, men det er også et av de enkleste å oppdage på visning, sier Skare.
Han mener det er viktig å sette godt inn i rapporten fra takstmannen.

NTF har også laget en sjekkliste for alle som skal påvisning. 
– Hvis du kommer på visning med disse i arsenalet, er du godt sikret mot et kostbart bomkjøp, sier Skare i pressemeldingen.