Perspektivillustrasjon av det tredje byggetrinn på Kringsjå. Ill. LMR Arkitektur AS
Perspektivillustrasjon av det tredje byggetrinn på Kringsjå. Ill. LMR Arkitektur AS

Ove Skår AS skal bygge SiOs største boligprosjekt

SiO har signert kontrakt med Ove Skår AS for å bygge 503 leiligheter, hvorav 95 familie- og 408 ett-romsleiligheter fordelt på syv bygg. Kontrakten har en verdi på 725 millioner kroner inkludert merverdiavgift.

Prosjektet er det tredje byggetrinnet av fire i fornyelsen og utvidelsen av Kringsjå studentby. Dette er det største boligprosjektet i SiO i nyere tid.

– Jeg er veldig stolt av at vi nå skal sette i gang med det som vil være SiOs største pågående boligprosjekt. Med dette prosjektet vil vi fortsette å utvikle Kringsjå til Norges største og beste studentby, sier Andreas Eskelund, administrerende direktør i SiO, i en pressemelding.

Inkludert i kontrakten er også en opsjon på et åttende bygg med 36 boliger.

Dette oppdraget er bedriftens største kontrakt i dens snart 32 årige historie.

– Vi er meget glade, stolte og ydmyke over denne tildelingen, sier daglig leder Fredrik Martinsen i Ove Skår.

Fra venstre: Jan Erling Grav (prosjektansvarlig Ove Skår AS), Thomas Børthus (prosjektleder Ove Skår AS), Fredrik Martinsen (daglig leder Ove Skår AS), Birte Almeland (eiendomsdirektør SiO), Stian Garberg (utbyggingssjef SiO) og Henning Lutro (innkjøpsdirektør SiO).
Fra venstre: Jan Erling Grav (prosjektansvarlig Ove Skår AS), Thomas Børthus (prosjektleder Ove Skår AS), Fredrik Martinsen (daglig leder Ove Skår AS), Birte Almeland (eiendomsdirektør SiO), Stian Garberg (utbyggingssjef SiO) og Henning Lutro (innkjøpsdirektør SiO).

725 millioner
Boligprosjektet er tegnet av LMR arkitektur AS og arealet er på totalt 27.000 kvadratmeter BTA. Kontrakten har en kontraktsverdi på 725 millioner kroner.

I tillegg til boligene er det planlagt å legge om veien ned til studentbyen og legge om gang og sykkelvei, samt bygge en parkeringsgarasje under ett av byggene.

SIO planlegger for at hele prosjektet er ferdigstilt i 2025.

– I 2018 åpnet daværende utdanningsminister Oslos grønneste studentboliger i det første byggetrinnet. I årene etterpå har SiO bygget ut to byggetrinn som FutureBuilt prosjekter, bygget om uteplassene på Kringsjå for å legge til rette for møteplasser ute og etablert flere nye møteplasser innendørs, skriver SiO.

– Kringsjå er et grønt og sosialt samfunn der studentene like gjerne kan møtes utenfor som inne. Planprosessene på Kringsjå har gitt oss muligheten til å ikke bare bygge boliger, men legge til rette for at studentene får et hjem og et godt og trygt samfunn rundt seg, sier Eskelund.

SiO skal sammen med Ove Skår AS konkretisere tiltak for miljøvennlige løsninger og kvaliteter som reduserer det samlede klimautslippet til byggene sett i et 60 års livsløp relatert til energiforbruk, byggematerialer og selve byggefasen, slik at dette byggetrinnet oppnår en klimareduksjon på minimum 30 prosent målt i forhold til dagens praksis.

SiO har som mål å redusere klimabelastningen i egen virksomhet med 50 prosent innen 2030, målt fra utgangspunktet i 2014.

– Våre studenter stiller høye krav til oss i SiO og forventer at vi inntar en ansvarlig rolle som studentenes egen organisasjon. Ved å prioritere en bærekraftig utvikling skal SiO ha miljøfokus i både produksjon, forbruk og profil. Vi fortsetter å satse på målrettede klima- og miljøtiltak ved dette byggetrinnet på Kringsjå, sier Birte Almeland, eiendomsdirektør i SiO.

Totalentreprise
Oppdraget som går til Ove Skår er en totalentreprisekontrakt på 725 millioner kroner. Det var fem firmaer som deltok i tilbudskonkurransen om prosjektet.

– SiO har mottatt gode tilbud og konkurransen var meget tett. De siste årene har prisstigningen i byggeprosjekter vært betraktelig, og pris har hatt stort fokus i denne konkurransen. Studentsamskipnader kan motta tilskudd dersom kostnaden på boligene er under en ramme fastsatt av Stortinget, skriver SiO videre.

– De siste ukene har SiO jobbet tett sammen med entreprenøren for å finne mulige besparelser, slik at vi kan realisere prosjektet innenfor rammene for tilskudd. Tilskuddsbeløpet gjør at vi sikrer en bærekraftig husleie for alle de studentene som fremover skal bo i de nye byggene, heter det i meldingen.

– Vi har god erfaring med Ove Skår AS som entreprenør fra byggeprosjekter på Blindern og Lillestrøm, og vi ser frem til et godt og tillitsbasert samarbeid videre fremover når vi nå går i gang på Kringsjå, sier Almeland.

Starter vinteren 2022
Utbyggingen av Kringsjå Byggetrinn 3 er planlagt igangsatt vinteren 2022 og består av bygging av inntil åtte nye bygg nord-vest i Kringsjå Studentby ved Sognsvann i Oslo, og omfatter totalt 27.000 kvadratemter BTA inkl. vaskeri, parkeringskjeller og annet kjellerareal på enkelte av byggene. Inkludert i kontrakten er omlegging av Olav M Troviksvei samt omlegging- og nytt VA anlegg.

Tre av byggene innehar 95 tre-roms leiligheter (familieboliger) og fem av byggene innehar 444 ettroms leiligheter. Alle leilighetene vil få eget kjøkken, bad og innvendig bod. Familieboligene har også bod i kjeller. Byggene skal plasseres på parkeringsplassen nord for studentbyen, samt på adressene Olav M. Troviks vei 15, 17 og 19. For å kunne føre opp de nye byggene må Olav M. Troviks vei legges om. Veiarbeidet er en del av totalentreprisen. Byggene som er oppført i Olav M. Troviks vei 15, 17 og 19 vil bli revet før byggearbeidet starter opp.

Utbyggingen av inntil åtte nye bygg er det tredje byggetrinnet, av totalt fire byggetrinn, i Kringsjå studentby. Byggetrinn 1 i Olav M. Troviks vei 68-70 som består av ett-roms og toroms leiligheter, hadde innflytting i januar 2018. Byggetrinn 2 i Olav M. Troviks vei 38-42 som består av familieboliger, hadde innflytting i desember 2019. Det er gjort store arbeider med utearealene, og studentbyen har fått nye vaskerier, treningssenter, tuftepark og en kafé.

Ill. LMR Arkitektur
Ill. LMR Arkitektur

Også studentboligene i byggetrinn 3 vil få en sentral beliggenhet, med kort vei til marka og t-banestasjonen.

– Byggene oppføres i bærekonstruksjoner med lave klimagassutslipp, med en kombinasjon av tre, stål og betong. Klimaveggene utføres i kombinasjon med teglforblending og trekledning. Teglkledning vil bli ført opp til underkant vinduer i 2. etasje. Ovenfor kommer 19 millimeter jernvitrolbehandlet malmfurukledning, med varierende bredder, heter det i en melding fra entreprenøren.

Det blir vannbårent varmeanlegg for oppvarming av tappevann og ventilasjonsvarme for alle bygg samt radiatorer i fellesarealer som trapperom, korridorer og vaskeri. Alle leilighetene vil få panelovner for komfortvarme og varmekabler på bad.

Produksjon av tappevann, ventilasjonsvarme, radiatorer i fellesarealer og gatevarme skal foregå ved hjelp av bergvarme som energikilde. Som spisslast og som tilleggsvarmekilde, installeres elektrokjel.

Entreprisen gjennomføres som totalentreprise. Byggetiden er 34 måneder og estimert byggestart er i løpet av første kvartal 2022. Det er lagt opp til at utbyggingen skjer i etapper og at overtakelse skjer i henhold til delfrister.

– Vi har etter hvert fått bred erfaring på bygging av studentboliger. Dette er det fjerde prosjektet vårt for SiO. Medregnet pågående prosjekt har vi bygget til sammen cirka 955 studentboliger på henholdsvis Kringsjå Byggetrinn 1, Blindernveien 6 og i Nesgata 6 på Lillestrøm. Med tillegg av over 500 nye boliger nå på byggetrinn 3, nærmer vi oss 1.500 bygde enheter for SiO. Tidligere har vi bygget cirka 550 enheter på Remmen i Halden samt Bjølstad i Fredrikstad for Studentsamskipnaden i Østfold, SiØ. Kringsjå Byggetrinn 3 er et viktig tilskudd til vår ordrereserve og tildelingen viser at vi samlet sett er best på de kommersielle og tekniske tildelingskriteriene som var stilt i konkurransen. Vi har etter hvert blitt godt kjent med SIO og deres organisasjon. Samarbeidet har vært godt og vi ser frem til nok en gang å kunne bidra for å løse deres behov, utdyper Martinsen.