Oslos vannkilde Maridalsvannet har fremdeles lav fyllingsgrad. Derfor må Oslofolk fremdeles spare på vannet i tiden fremover. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Oslos vannkilde Maridalsvannet har fremdeles lav fyllingsgrad. Derfor må Oslofolk fremdeles spare på vannet i tiden fremover. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Oslo kommune: Innbyggerne må fortsette å spare på vannet

Oslofolk må fortsette å spare på vannet i tiden fremover, opplyser Oslo kommune. Fyllingsgraden i Maridalsvannet er 15 prosentpoeng under normalt nivå.

Magasinfyllingen i Maridalsvassdraget, som er Oslos 700.000 innbyggeres drikkevannsforsyning, er i dag på 68 prosent, men normalt på denne tiden av året er den på 83 prosent.

Gjennom hele 2022 har Oslo kommune innført aksjonsnivå 1 fordi fyllingsgraden i Maridalsvannet har vært på under 73 prosent, altså har det vært langt mindre vann på lager enn hva som er nødvendig.

– Vi må fortsatt opp minst 5 prosent i magasinfylling før vi kommer ut av de tiltakene vi er inne i, sier seksjonsleder for vannmiljø Frode Hult i Oslo kommune til NTB.

Aksjonsnivå 2 og 3 er på henholdsvis 56 prosent og 52 prosent fylling.

Fortsette å spare på vann

Hult sier at Oslofolk derfor må belage seg på å fortsette og spare vann i tiden fremover.

Han sier også at innbyggerne i hovedstaden har vært flinke til å spare på vannet etter at kommunen i mai sendte ut en tekstmelding hvor de oppfordret til vannsparing.

Kommunen har bedt Oslofolk om å dusje kortere, slå av vannet under tannpuss, kjøre fulle vaske- og oppvaskmaskiner og bruke den lille knappen ved toalettspyling.

– Stå i sårbarheten

– I tillegg har vi funnet flere vannlekkasjer enn tidligere, også etter gode tips fra befolkningen. Selv om det har vært veldig tørt, har vi innimellom fått noe nedbør. Alt dette har gjort at vi ikke har kommet til neste aksjonsnivå med mer inngripende tiltak, sier Hult.

– Hvordan planlegger dere for en eventuell situasjon med vannmangel også neste år?

– Vi må fortsatt stå i den sårbarheten som en mulig tørke kan gi oss til vi har en ny ekstra vannkilde i drift med Holsfjorden, som etter planen klar i 2028, sier han.