Oslo Børs.Foto: Trond Joelson

Oslo Børs kraftig ned -  falt over tre prosent

Hovedindeksen på Oslo Børs har falt med over tre prosent i løpet av noen timer torsdag formiddag. Også oljeprisen faller kraftig.

Parallelt med børsfallet i Oslo bikket oljeprisen under 60 dollar fatet torsdag formiddag. Ved 11.30-tiden gikk et fat nordsjøolje for snaut 59 dollar på spotmarkedet etter et fall i løpet av formiddagen på over fire prosent.

Oslo Børs er preget av de samme mekanismene som har ført til børsfall i Asia og USA de siste dagene. Optimismen etter den såkalte våpenhvilen i handelskrigen mellom Kina og USA i starten av uka er erstattet av bekymring for at den tre måneder lange pausen skal ha mindre betydning på lengre sikt.

Usikre investorer

Investorene er usikre på hva presidentene Donald Trump og Xi Jinping egentlig hadde blitt enige om da de møttes i Buenos Aires. Goldman Sachs mener det bli oppnådd ganske begrenset konkret framgang på dette møtet, ifølge Dagens Næringsliv.

Samtidig kan pågripelsen av finansdirektøren i det kinesiske teknologiselskapet Huawei i Canada for utlevering til USA kan forsure forholdet mellom Kina og USA ytterligere, påpeker Erik Bruce i Nordea Markets i sin morgenrapport.

– Arrestasjonen bidrar åpenbart ikke til å bedre forholdet mellom de to stormaktene Kina og USA, og er ingen god start på tre måneder med forhandlinger for å finne løsninger på handelskonflikten, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i sin morgenrapport.

Svak prisutvikling

Hovedindeksen lå på rundt 830 poeng etter et fall på over tre prosent ved middagstider torsdag.

Oljeprisfallet kommer etter en periode med svak prisutvikling for olje, og samme dag som OPEC-landene er ventet å vedta store kutt i sin produksjonen i et forsøk på å styrke oljeprisen.

Nordsjøoljen har ved noen andre anledninger i høst kortvarig bikket under 60 dollar fatet. Siden toppnivået i høst på 86 dollar fatet i oktober, har oljeprisen nå svekket seg rundt 30 prosent. Årsaken er overproduksjon og frykt for svikt i etterspørselen på grunn av svekket global vekst.