Ørland Panorama

Foto: Illustrasjon: PKAFoto: Illustrasjon: PKAFoto: Illustrasjon: Ørland PanoramaFoto: Illustrasjon: Ørland PanoramaFoto: Illustrasjon: Ørland PanoramaKenny Glenne er prosjektleder for Peter Bakøy AS.
Bakøy

Bakøy

PKA

PKA

Rambøllogo

Rambøllogo

Byggherrerådgiveren

Byggherrerådgiveren

Midthauglogo

Midthauglogo

Skånøylogo

Skånøylogo

FagflisTrondheim

FagflisTrondheim

Nordanlogo

Nordanlogo

Faslogo

Faslogo

Byggmakkerlogo

Byggmakkerlogo

Kampflybasen for de nye F-35 jagerflyene på Ørland fører mye med seg. Aktiviteten på basen trekker mye folk til området, både i den daglige driften og ikke minst når det er ulike øvelser der.

Fakta

Sted: Brekstad

Prosjekttype: Hotell og bolig

Bruttoareal: 3.600 kvadratmeter

Byggherre: Ørland Hotell

Hovedentreprenør: Petter Bakøy

Prosjektkostnad: 115 millioner kroner

Arkitekt: PKA Arkitekter

Interiørarkitekt: Menta & Piperita

Byggeledelse: Byggherrerådgiveren

Hovedrådgiver: Rambøll Trondheim l SHA og seriøsitets-rådgiver: Advansia

Underentreprenører og leverandører: Landmåler: Berg Oppmåling l Fasadeglass: R. Daaland l Maler: Fargesenteret l Lås og beslag: Låssenteret l Rørlegger: ABD Rørservice l Spunt: Fundamentering l Taktekker: Membrantak l Heis: Heis-Gruppen l Kjøkkenleverandør: Sigdal - Sverre Pettersen l Ventilasjon: Fosen Ventilasjon l Prefab betong: Con-Form l Mur og flis: Ragnar Skånøy l Grunnarbeid: Pallin l Blåseisolasjon: Bygg Iso-Term l Metallarbeider: Brødrene Midthaug l Elektriker: Oneco Elektro l Byggevarer: Byggmakker Rissa l Vinduer: Nordan l Dører: Nordic Door l Leieutstyr: Cramo

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Dette er naturligvis ikke den eneste årsaken, men i det minste har det medvirket til at Ørland kysthotell

hadde behov for mer plass, og det løses blant annet gjennom et åtte etasjer nybygg vegg i vegg med dagens anlegg. Nederst skal tre etasjer brukes til konferansesal og hotellrom, og de to etasjene med rom er allerede tatt i bruk. Arbeidere fra entreprenøren Petter Bakøy AS er fortsatt i full gang med å fullføre de fem øverste etasjene som skal bli boliger.

Sentral beliggenhet

På Brekstad skal det godt gjøres å finne en mer sentral beliggenhet, med så å si direkte adgang fra hurtigbåtterminalen der det daglig er flere anløp fra Trondheim og Kristiansund, og gangavstand til det meste.

Prosjektet er en integrert del av allerede eksisterende bygningsmasse ved havna. Tett sammen med det som i dag er Ørland Kysthotell, Ørland Rådhus og Ørland Kultursenter som har scener, kino, bibliotek, kunstgalleri og det nasjonale Hannah Ryggen-senteret. Nytt besøkssenter for våtmark Ørland er også under oppføring like ved.

– Det er tøffelavstand til restaurant, kafe/bar, treningsrom bibliotek, kino, konsertlokale og kunstgalleri, heter det i presentasjonen av leilighetene.

32 nye rom

Kenny Grenne er prosjektleder for Bakøy, og han forteller at det skal bli konferanseområde i første etasje og totalt 16 nye hotellrom i de to neste etasjene, til sammen 32.

– Vi har nylig hatt en stor fellesøvelse ved flybasen, der det deltok fly fra 13 nasjoner. Dermed ble det et stort behov for innkvartering, sier han. Hotellet et også populært til ulike kurs og konferanser.

Foreløpig er det en noe midlertidig forbindelse mellom den nye og den gamle delen, men når alt er på plass blir det felles resepsjon med direkte tilgang til både den gamle og nye delen.

Mange leiligheter

Lenger oppe i bygget blir det fem etasjer med leiligheter, til sammen 20 som varierer fra cirka 50 til 110 kvadratmeter. Her er det ventet at innflytting vil starte i løpet av sommeren.

– Og det blir flotte leiligheter, sier Grenne, som også antyder at ikke minst den strålende utsikten, enten det er mot fjorden utenfor eller mot Brekstad, skulle være et salgsargument i seg selv.

Etter en noe forsiktig start ble det etter hvert fart i salg av leilighetene. Han sier det har vært en stor jobb for Bakøy. Man ga pris i slutten av 2020, og skrev kontrakt sommeren 2021. Prosjekteringen startet på sensommeren, og rett før jul ble det start på byggeplassen.

– Byggeplassen ligger jo veldig sentralt til, med mye folk som ferdes forbi, slik at det ble krevende.

Sjøen som nabo

Med sjøen som nabo ble det en omfattende jobb med grunnarbeidet.

– Parkeringskjelleren ligger jo under havnivå, slik at det ble mye spunting for å holde vannet unna. Dessverre ble det noe forsinkelse, blant annet var leira vi skulle gjennom så hard at jobben med å spunte ble en måned forsinket, sier han.

Bygget for øvrig er oppført med prefabrikkerte Con-Form plattendekker, bortsett fra parkeringskjelleren som er plasstøpt. Videre er det bindingsverk i tre.

– Men vi har vært ganske presset på tid hele veien, da det sto på som verst hadde vi opptil 50 tømrere i arbeid her, sier prosjektlederen.

Baderommene i hotelldelen er prefabrikkert, mens resten er bygget på stedet. Leilighetene er lyse. Kjøkkenet blir levert med integrerte hvitevarer som stekeovn, oppvaskmaskin, kombinert kjøle-/fryseskap og komfyrtopp. De har flislagt bad utstyrt med servant med underskap, vegghengt speil, dusjhjørne, vegghengt toalett og opplegg for vaskemaskin. Videre er det flislagt entré og soverom. Med hver leilighet følger det kjellerbod og egen parkeringsplass i felles parkeringskjeller.

Glenne sier også at det har vært et godt samarbeid med byggherre under hele prosessen.

Lett å se

Med sine åtte etasjer er Ørland Panorama uten tvil det høyeste bygget på Brekstad, og meget iøynefallende enten man kommer sjøveien eller på landjorda.

Arkitekt har vært PKA Arkitekter, og arkitekt Marit Endresen forteller til Byggeindustrien at tilknytningen til prosjektet startet da man fikk oppdraget med reguleringsplan for en del av Brekstad sentrum, inklusive utvidelse av hotellet.

– Sammen med hotellet ble da hovedformen bestemt. Utgangspunktet var at de ønsket et «fyrtårn», men hensynet til rasjonell utforming av hotell- og leilighetsareal gjorde at dette temaet ble forlatt, i stedet ble sammenhengen mot kulturhuset og eksisterende hotell vektlagt. Når planen ble vedtatt gikk vi videre med detaljprosjektering sammen med entreprenør Bakøy og Plan arkitekter på utomhusarbeidene.

– Bygningen har en fremskutt plass når det gjelder adkomst til Brekstad sjøveien. Den vil danne en portal for de som kommer med hurtigbåten inn til en allmenning, som knytter kommunehus, hotell og tinghus sammen, sier hun.

Materialmessig knyttes bygget opp mot eksisterende bygningsmasse og kulturhus.

– Det sentrale trapperommet utformes med en avslutning i topp som tar igjen linjene fra kultursalen i kulturhuset, og som vil være en identitesmarkør for hotellet og leilighetene, og markere Brekstad fra sjøsiden, sier Endresen.

Modig satsing

Espen Johannessen fra Byggherrerådgiveren AS har vært ombud for byggherren, og han sier det mest spesielle ved prosjektet er at man våget å satse på hotell-utbygging i en periode da landet gikk inn i en koronanedstengning.

– Men det var klart behov for mer hotellkapasitet på Ørland, og det har vist seg at siden vi åpnet de første rommene har det vært godt med gjester. Foreløpig har Forsvaret vært de største leietakerne. Men vi håper det skal bli andre grupper også, Ørland Kysthotell er et typisk konferansehotell, og det er utvidelse av denne virksomheten som er bakgrunnen for prosjektet. Til nå har hotellet hatt en begrensing når det gjelder antall deltakere på konferanser, og med flere rom kan man også ha større konferanser, sier han.

Johannessen forteller også at samarbeidet med Bakøy har fungert greit.

– Det har vært et åpent samarbeid. En tung grunnarbeidsjobb i starten gjorde at det ble en lang prosess, der gikk det nok med mer tid enn de hadde sett for seg.Derfor er vi også litt forsinket i dag, men vi har hele veien funnet greit ut med hverandre og hatt en god tone. Det er ingen problemer med å bruke Bakøy også ved senere prosjekter, sier han.


Flere prosjekter