Den norske olje- og gassindustrien er optimistiske for årets resultater. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Optimisme i oljeindustrien - tror på vekst i år

Tre fjerdedeler av lederne i den norske olje- og gassindustrien er sikre på at industrien vil vokse i 2019, viser en ny undersøkelse.

Hele 77 prosent av lederne forventer vekst, noe som er en økning på 12 prosent fra året før.

Det kommer fram i rapporten A test of resilience som er basert på en global spørreundersøkelse av 791 ledere, gjennomført av DNV GL.

Blant landene som er analysert, er Norge et av lendene hvor det er størst mulighet for at rekrutteringen vil øke og nedskjæringen i antall ansatte vil avta, heter det i en pressemelding.

Færre nedskjæringer

I undersøkelsen svarer 74 prosent av de norske lederne at de er optimistiske når det gjelder utsiktene for deres egne selskaper i 2019, og 39 prosent forventer at deres selskap vil skape flere jobber i år. Det er en økning på 12 prosent fra i fjor.

Kun 13 prosent sier de vil redusere arbeidsstokken i 2019, ned fra 55 prosent i 2017 og 21 prosent i 2018.

– Det er gode nyheter at de smertefulle jobbnedskjæringene som fant sted under den siste markedssvikten, nå avtar etter hvert som norske olje- og gasselskaper har tatt klare skritt til å øke sin kostnadseffektivitet og gjenskape lønnsomhet, sier regionalsjef Arve Johan Kalleklev i DNV GL Norge.

Tror på inntektsmål

I studien kommer det også fram at den norske olje- og gassindustrien er på fjerdeplass av dem som med minst sannsynlighet vil øke sine investeringer, og på annenplass blant dem som er minst sannsynlige til å øke driftsutgiftene.

Samtidig svarer en 24 prosent av lederne at deres selskap i år vil øke sine investeringer.

Hele 87 prosent mener at kostnadskontrollen vil øke eller forbli uforandret i 2019. 70 prosent tror at deres organisasjon vil nå sine inntektsmål, opp fra 65 prosent i fjor.