Solcellepanel på taket kan kutte strømforbruket – men er dyrt å installere. Nå forlanger Stortinget at regjeringen utvider støtteordningene til Enova.  Foto: Geir Olsen / NTB

Solcellepanel på taket kan kutte strømforbruket – men er dyrt å installere. Nå forlanger Stortinget at regjeringen utvider støtteordningene til Enova. Foto: Geir Olsen / NTB

Opposisjonen instruerer regjeringen: Vil ha mer støtte til privat strømsparing

Et flertall på Stortinget gir regjeringen instruks om å utvide støtteordningene til Enova til strømsparingstiltak i norske hjem. Slår inn åpne dører, mener Ap.

Vedtaket kommer fire måneder etter at en samlet opposisjon med Høyre, Frp, SV, Rødt, Venstre, MDG og KrF anmodet regjeringen om å utvide mandatet til Enova slik at husholdningene kan få støtte til å kutte strømforbruk.

Men siden har lite skjedd. Nå anklager opposisjonen regjeringen for å somle.

«Flertallet mener at regjeringen burde være kommet lenger med å implementere disse vedtakene», heter det i innstillingen som ble vedtatt sent torsdag ettermiddag.

Da avstemmingen skjedde i Stortinget, valgte regjeringspartiene likevel å stemme med opposisjonen. Forslaget ble dermed enstemmig vedtatt.

Kort frist

I forslaget gir opposisjonen regjeringen en klar instruks om å levere. Regjeringen får også kort tid på seg til å gjennomføre endringen.

«Tilleggsmandatet til Enova må være på plass innen mars 2023», går det fram av innstillingen. Det betyr at Enova må ha fått et nytt mandat innen onsdag neste uke.

Det skal blant annet omfatte støtte til varmepumper, etterisolering av deler av bygningskroppen, utskiftning av vinduer, batterier, bergvarme og lignende.

– Har levert

I forkant av debatten i Stortinget torsdag mente Aps Marianne Sivertsen Næss, som leder energi- og miljøkomiteen på Stortinget, at opposisjonen slo inn åpne dører med forslaget. Hun viste til at regjeringen tok grep i forrige uke da klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) forsterket satsingen på energieffektivisering gjennom Enova.

Da avstemmingen skjedde torsdag kveld, stemte både Ap og Sp med de øvrige partiene

– Vi er jo allerede i gang med dette som forslagene tar opp, og da er det naturlig å stemme for, sier hun til NTB etter avstemmingen.

Ifølge Næss har Enova fått beskjed å levere en anbefaling innen 31. mars til klima- og miljøministeren for hvordan de best kan følge opp presiseringen i mandatet.

– Det blir en bred og helhetlig enøksatsing i alle sektorer, sier hun.

Regjeringen har tidligere varslet at en handlingsplan for å stimulere huseiere til å spare strøm skal være klar i oktober når statsbudsjettet for 2024 legges fram.

Klimavennlig

– Stortinget retter nå opp i regjeringens handlingslammelse, sier stortingsrepresentant for Rødt Sofie Marhaug til NTB.

Hun sier partiet fremmet det samme forslaget for Stortinget allerede i januar i fjor, men at det da ikke fikk særlig støtte. Ifølge Marhaug vil vedtaket føre til at flere nå kan få støtte til å etterisolere boligene eller til å installere solceller og varmepumper.

– Energieffektivisering er en konfliktfri og naturvennlig måte å få ny energi til på, så det er både naturvennlig og klimavennlig. Det kutter også strømregninga til folk, sier Marhaug.