Kjedeleder Øystein Kjellsen og leder marketing Rita Horsdal Jønsberg i VB, kan smile over stor deltagelse på årets VB-kickoff.

Ønsker effektivisering i rørleggerbransjen

–Fra start til slutt må arbeidsprosessen bli smartere og bedre, sier kjedeleder Øystein Kjellsen i VB.

Fredag avsluttes årets VB-kickoff og generalforsamling på Gardermoen med fest i Quben, og budskapet til bransjen er klokkeklar fra VB-leder Øystein Kjellsen.

–Det må sørges for smertefrie vekslinger hele veien – fra overlevering av plan til arbeidet er gjennomført. Det dreier seg blant annet om veksling fagene i mellom, og om kommunikasjon med kundene - i det hele tatt å jobbe mer effektivt. I dag er det mye sløsing med både tid og penger i bransjen vår, og at fagfolk skal bruke tid på å bære rør, er helt hinsides. De skal bruke kompetansen sin på å skru, sier Kjellsen til Byggeindustrien.

Riktig første gangen

Proffmarkedet utgjør 60-70 prosent av omsetningen til VB-medlemmene, der de aller fleste jobber i en eller annen form. Slagordet «Riktig første gangen» er noe VB jobber for i alle ledd i bransjen.

–Dette går på kvalitet, og at det koster unødvendig mye penger å måtte utføre et arbeid på nytt. Vi har ikke tall på antall arbeidsoppdrag som må gjøres om igjen i byggebransjen, men vi vet at det slurves mye. Her har også VB-medlemmene mye å gå på, sier Rita Horsdal Jønsberg, leder marketing i VB.

Kvalitetssystem

Som et viktig ledd i effektiviseringen i bransjen, har VB utviklet kvalitetssystemet VB Smart.

–Nå bruker 40-45 av rørleggerbedriftene våre dette systemet. Men vi har rundt 200 rørleggerfirmaer i VB, og 1650 ansatte totalt. Vi ønsker selvsagt at flest mulig bedrifter skal ta i bruk VB Smart, sier Jønsberg.

Trainee-program

Rørleggerkjeden VB, som er 100 prosent eid av medlemmene, arrangerer for øvrig et trainee-program for det syvende året på rad. Kull nummer åtte starter til høsten, og skal gjennomføre fem samlinger i løpet av det kommende skoleåret.

–I går holdt trainee-deltagere innlegg for daglige ledere, og kom med innspill om hva som skal til for å gi kundene enda bedre opplevelser. Trainee-elevene lærer blant annet markedsføring, økonomi og HMS, og mange av dem har blitt prosjektledere etter gjennomført program, sier Kjellsen.

Jønsberg legger til at VB også hvert år samler lærlinger i kjeden for faglige treff.

–Dette er selvsagt motiverende for lærlingene, og det gir arbeidsgivere folk med bedre kompetanse og holdninger, sier hun.

Stor deltagelse

Rundt 1000 VB-folk har vært med på årets kickoff i Quben, som også hadde mange utstillere i messehallen.

–Det er fantastisk å samle så mange mennesker her. At de bruker mye tid på å øke kompetansen sin, er veldig gledelig. De skjønner at dette er verdifullt, sier Kjellsen.