– Vi har økt omsetningen i Norge fra året før, og vi har også flere igangsatte boliger i 2022, sier administrerende direktør Hilde Vatne i JM Norge. Foto: Svanhild Blakstad

– Vi har økt omsetningen i Norge fra året før, og vi har også flere igangsatte boliger i 2022, sier administrerende direktør Hilde Vatne i JM Norge. Foto: Svanhild Blakstad

Økning for JM i Norge

JM Norge nådde en omsetning på 3.392 millioner svenske kroner i fjor. – Det syns jeg vi skal være svært stolte av, med tanke på det turbulente året vi har bak oss, sier administrerende direktør Hilde Vatne i JM Norge.

Selskapet fikk et driftsresultat på 238 millioner svenske kroner, som gir en margin på sju prosent.

– Vi har økt omsetningen i Norge fra året før, og vi har også flere igangsatte boliger i 2022. JM har rykket opp som den nest største boligaktøren på igangsetting i Norge, om vi ser på utbyggere som bygger større boligprosjekter og -områder. Og Norge står nå for mer enn en femtedel av markedet til JM totalt. Det er vi stolte av, og det tar vi med oss i en tid hvor boligmarkedet er mer usikkert enn på lenge, sier Vatne i en pressemelding.

Selskapet peker på at året 2022 begynte bedre enn det sluttet.

– I januar 2022 var det sterk vekst og mye som tydet på et toppår. Etter at krigen i Ukraina brøt ut, endret situasjonen seg. Prisene på materialer gikk kraftig opp, og kostnadstrykket i Norge har vært høyere enn i de andre markedene JM er til stede i. I tillegg har vi hatt en renteøkning i 2022, som har fått konsekvenser, spesielt for nyboligmarkedet, skriver selskapet.

– Vi skulle ønske boligprisene stabiliserte seg fordi det var mer balanse i tilbud og etterspørsel, og nok boliger på markedet. Men slik er det dessverre ikke. Med brems i salget har flere boligaktører trukket i bremsen. I JM følger vi markedet tett, sier Vatne.

– Det som er gledelig er at året i år har startet bedre enn fjoråret sluttet. Vi tar med oss det gode sluttresultatet fra 2022, tross alt, også ser vi lyst på at januar har vært betydelig bedre enn fryktet, fortsetter hun.

JM er opptatt av å få opp boligtakten, spesielt i pressområdene rundt hovedstaden.

– Knapt noe land har så mange boligeiere som Norge. Fordi norske politikere som meislet ut velferdssamfunnet mente at det å eie egen bolig var noe fundamentalt, som retten til arbeid, utdanning og god helse. Nå er den norske boligmodellen truet, og vår viktigste oppgave fremover er å jobbe målrettet med boligforsyningen i pressområdene, legger Vatne til.

Nøkkeltall JM Norge 2022:
· Omsetning JM Norge: 3 392 mill. SEK.
· Driftsmargin: 238 mill. SEK (7%).

Nøkkeltall JM-konsernet 2022:
· Omsetning 16 385 mill. SEK
· Driftsmargin: 2 064 mill. SEK (12,6%)