Nytt verktøy i kampen mot arbeidslivskriminaliteten

Et av de viktigste virkemidlene i kampen mot arbeidslivskriminaliteten er informasjon. Nå kommer det et nytt lovforslag som skal gjøre det langt lettere å dele informasjon på tvers av de ulike offentlige etatene.

Det er nå allerede mange år siden man for alvor trappet opp kampen mot arbeidslivskriminaliteten i det norske næringslivet, og da spesielt inn mot byggenæringen. Innen bygg, anlegg og eiendom har vi dessverre sett for mange kriminelle elementer og aktører som ønsker å jukse seg frem for å tjene noen lettjente penger – på bekostning av andre. Man har satt inn store ressurser for å bekjempe denne utviklingen, men man har dessverre ikke kommet langt nok i denne kampen. Det er gjort mye, både fra det offentlige, virksomhetene selv og organisasjonslivet. Det er likevel et viktig element, som alle parter har påpekt, som har manglet. Og dette er nettopp muligheten til å dele informasjon mellom de ulike offentlige etatene som jobber sammen for å stoppe arbeidslivskriminaliteten.

De offentlige etatene, som en rekke steder jobber tett sammen innen såkalte A-krimsentre, sitter på mye viktig dokumentasjon. Dette kan være vel og bra – men skal man få ut den riktige og viktige effekten denne informasjonen kan gi, må det være muligheter for å dele denne informasjonen mellom de ulike etatene. Det har man i altfor liten grad hatt mulighet til i dag. Lovverket har satt en stopper for denne informasjonsdelingen. Dette er selvsagt meget uheldig, ikke minst når de ulike etatene jobber så tett sammen for å stoppe den samme utfordringen. Den informasjonen de ulike etatene sitter på kunne stoppet en videre utvikling og hindre kriminelle å drive videre, om andre etater satt på samme informasjon. Man har frem til nå kun hatt noen biter av puslespillet tilgjengelig. Klarer man å få på plass alle puslebiter i et større bilde er sjansen langt større for å lyktes.

Det er Justis- og beredskapsdepartementet som nå har sendt det nye lovforslaget på høring. Her heter det at offentlig ansatte skal kunne dele taushetsbelagte opplysninger på tvers av etater som jobber mot kriminalitet i arbeidslivet. Skal man virkelig komme videre i denne viktige kampen må man få på plass en bedre informasjonsdeling enn i dag. Dette er også noe alle parter har ropt etter i lang tid. Det finnes helt klart også ulemper med denne typen informasjonsdeling, og det er viktig at personvernet hensyntas, og at sensitiv informasjon ikke spres til flere enn nødvendig. De store fordelene dette gir, burde likevel tilsi at en slik ordning må komme på plass.