Nygaarden

Lablogo

Lablogo

LinkArkitektur

LinkArkitektur

Konstruksjonsteknikk

Konstruksjonsteknikk

ASTAB

ASTAB

Con-Formlogo

Con-Formlogo

JCAndreassen

JCAndreassen

GKlogo

GKlogo

NatursteinMontering

NatursteinMontering

Magnorvinduet

Magnorvinduet

OsBlikk

OsBlikk

I den sørlige delen av Bergen sentrum har LAB Entreprenør ført opp et nytt kontorbygg på 11.000 kvadratmeter i en totalentreprise.

Fakta

Sted: Bergen sentrum

Prosjekttype: Nybygg, kontorbygg

Kontraktssum uten merverdiavgift: 264 millioner kroner

Bruttoareal: Cirka 11.000 kvadratmeter

Tiltakshaver: Entra

Totalentreprenør: LAB Entreprenør

Arkitekt: LINK arkitektur

Landskapsarkitekt: Norconsult

Rådgivere: RIB: Konstruksjonsteknikk l Spennarmering: Dr Ing Steinar Trygstad l , RIV, RIE, RIA, BREEAM, RIEn, RISam: Norconsult l RIBr: A/Stab l RIVA: Asplan Viak

Underentreprenører og leverandører: Betongelementer: Con-Form Bergen l Taktekking og fallsikring: Fløysand Tak l Glass og alu: Kebo Glass l Vinduer: H-Vinduet Magnor l Solavskjerming: Vental l Karuselldører: Boon Edam l Blikkenslager: Os Blikk og Fasade l Tømrer: Bergen Prosjekt og Sotra Entreprenør l Himlinger, systeminnredninger: Moelven Modus l Naturstein/granitt: Naturstein Montering l Malearbeid, gulvbelegg, sparkling, teppe: Malermester JC Andreassen l Parkett: Bo Andren l Flislegger og membran: Fagfolk l Rørlegger: Chr. M. Vestrheim l Elektro: Magnus M. Thunestvedt l Ventilasjon, prosesskjøling: GK Norge l SD-anlegg, buss-system inkl tavler: Schneider Electric Norge l Fiberkum: BKK Enotek l Branntetting: Damsgård Brannsikring l Røykluker, branngardin: Windsor Door l Lås og beslag, adgangskontroll og innbruddsalarm: Lockit l Bossug: Envac Norge l Storkjøkken, prefab. kjølerom/fryserom: T Myhrvold l Kjøkken: HTH l Fast inventar: Heggland Heiltre l Resepsjon, garderober: Faginnredning

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Entra ASA og Nygårdsgaten 91-93 er bygherre. Bygget er tegnet av LINK arkitektur. Det rundt 11.000 kvadratmeter store bygget har sju etasjer over bakkenivå og en under. Kontraktssum er 264 millioner kroner uten merverdiavgift, og byggestart var i mars 2021. Bygget ble overlevert 9. desember i fjor, og bygget skal sertifiseres BREEAM Excellent.

Trang tomt

Prosjektleder Knut-Helge Iversen i LAB Entreprenør forteller at kort byggetid og trang tomt var utfordrende.

– Tomten er tilnærmet trekantet og ligger mellom Nygårdsgaten og Johannes Bruns gate og på nordsiden vegg i vegg med et annet bygg, sier Iversen.

– Alle fag brukte BIMZync og vi praktiserte Lean Construction, forteller han.

Åtte etasjer

I første etasje er det hovedinngang mot Nygårdsgaten, sykkelgarasje, sykkelvask, dusjer, garderober og bakeri. Andre etasje rommer husrestauranten Søtt & Salt, kontorer for Entra og et møteromssenter. I tredje etasje leier arkitektfirmaet Henning Larsen en tredjedel, mens to tredjedeler skal leies ut. I denne etasjen er det inngang fraJohannes Bruns gate.

I fjerde etasje holder Rambøll til. Femte etasje rommer kontorer for Sopra Steria og EGGS Design. Sopra Steria har også kontorer i sjette etasje. I sjuende etasje har advokatfirmaet Sands kontorer. Tekniske rom ligger i underetasjen.

De ulike leietakerne har forskjellig innredning. Sands har i stor grad cellekontorer, mens de andre leietakerne har kontorlandskap. Husrestauranten Søtt & Salt har cirka 150 sitteplasser og er åpen for besøkende.

Fornøyd byggherre

Prosjektsjef Karianne Strømme i Entra Bergen sier hun er veldig godt fornøyd med Nygaarden, både innvendig og utvendig.

– Det jeg er aller mest fornøyd med er hvordan bygget ligger i terrenget, sier Strømme.

Energiklasse A

Nygaarden er prosjektert og ført opp etter Tek17. Oppvarming skjer med radiatorer (vannbåren gulvvarme i garderober i første etasje) og basert på fjernvarme og solcellepaneler. Det er vannbåren varme i en slynge under fortauet. Kjøling er basert på fjernkjøling og skjer via ventilasjonsanlegg. Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

Stålkjernepeler

Nygaarden ligger i den sørlige delen av Bergen sentrum, nær Nygård bybanestopp, Media City Bergen og Bygarasjen. Tomten er på 1,4 mål og har fjellgrunn med påfylte sprengsteinsmasser. Forurensete maser er kjørt til deponi. Bygget står på 76 stålkjernepeler som går ned til cirka 13 meter.

Plasstøpt betong

Bygget har pilform med spissen mot sørøst, etter tomtens utforming. Bærende konstruksjon er av plasstøpt betong med etterspente dekker. Kjelleren er støpt vanntett. Sjette og sjuende etasje er inntrukket og har sedumdekke.

Taket på sjuende etasje har glasstak over et atrium og solcellepaneler. Fasadene er kledd med fliser av norsk granitt. I første og andre etasje er det glassfasader. Midt i bygget er det et atrium som går fra andre til sjuende etasje.

Det er fliser på gulvet i første etasje, Bolon-belegg i møteromsavdeling i andre etasje og tepper, parkett og noe vinylbelegg videre opp i bygget. Innervegger er plassbygde.

Hos Sands er det mye systemvegger med glassfronter. Bygget har store parti med eikespiler i himling i tillegg til tradisjonell systemhimling.

Glassheiser

Nygaarden er ført opp med vedlikeholdsvennlige materialer. Bygget har to glassheiser som går fra første til sjuende etasje og en vareheis som går mellom første og andre etasje.

Hovedinngangen fra Nygårds-gaten har karuselldør i tillegg til vanlig dør. Det er egen inngang for sykler og varelevering litt lenger nord. Inngang fra Johannes Bruns gate ligger i tredje etasje.

Det er sosiale soner hos leietakerne og sittegruppe rett innenfor hovedinngangen. Bygget er fullsprinklet og har gasslukkeanlegg i hovedtavlerom. Solavskjerming skjer med utvendige screens på sol-utsatte fasader og på taket av atriet.

Eikespiler i atrium, isolering bak himling og perforert gips mot fasade demper lyd. Det er granittheller på fortauet utenfor bygget. Sorteringsgrad for byggavfall er 96 prosent. Da byggeaktiviteten var på topp var 130 personer med. Nygaarden er ført opp uten fraværsskader.


Flere prosjekter