Nye Straume Sjøfront

ByggmesterenVest

ByggmesterenVest

HolstValen

HolstValen

Rivenes

Rivenes

Aarslefflogo

Aarslefflogo

Parkettgruppen

Parkettgruppen

Nordanlogo

Nordanlogo

Ved Straumsvika i Øygarden kommune har Consto Bergen fullført første byggetrinn i et av Bergens største boligprosjekter.

Fakta

Sted: Straume, Øygarden kommune

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Bruttoareal: 3.337 kvadratmeter

Byggherre: Nye Straume Sjøfront

Totalentreprenør: Consto Bergen

Arkitekt: Sweco Architects

Rådgivere: RIB: Holst & Valen l RIByfy: Sweco Norge l RIV vent: Venty l RIV rør: Straume Rør l Straume Elektriske l RIAku: Brekke & Strand l RIBr: Konsepta l RIVA: Miljøconsult

Underentreprenører og leverandører: Fjellsikring: Sartor Drange Fjellsikring l Grunnarbeider: Rivenes l Peling: Aarsleff l Anleggsgartner: Gravdal Hage og Anlegg l Betongarbeid: Sundt & Morstøl l Trappeelementer: Con-Form Bergen l Gulvstøp/tynnavretting: Betonggulv l Stålarbeid: Fana Stål l Taktekking: Protan Entreprenør l Vinduer: Nordan l Glass/aluminiumsdører: Holvik Glass l Blikkenslager: Fasade & Byggservice l Innglassing og rekkverk: INNORE l Tømrer: Byggmesteren Vest l Maler: Malerfirma Monsen l Gulvlegger: Halfdan Solberg & Sønn l Parkett: Parkettgruppen l Flislegger: Murmester Tor T Pedersen l Heiser: Scanheis l Branntetting: Firesafe l Røykluker: Velux Commercial Bramo l Lås og beslag: Låssenteret l Sykkelstativ: Haniss l Bossnedkast: Enviropac l Kjøkken: HTH

Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Dette byggetrinnet består av to blokker (bygg 4 og bygg 5) på fem og sju etasjer. Totalt skal det føres opp inntil elleve blokker i prosjektet. Byggherre er Nye Straume Sjøfront AS. Forprosjektet er tegnet av Tippetue Arkitekter, mens Sweco Architects (tidligere TAG Arkitekter) har holdt i pennen i forbindelse med gjennomføringen. Byggene er ført opp i en totalentreprise. De to blokkene har et samlet areal på 3.337,8 kvadratmeter. Byggestart var i juni 2022 og blokkene ble fullført i desember i år.

Nær gang og sykkeltunnel

Prosjektleder Jostein Hauge i Consto Bergen forteller at det var en stor utfordring å ivareta gang-
trafikk til og fra Sartor Senter på en god og trygg måte.

– Vi måtte både sprenge og pigge og så bygge tett inntil gangtunnelen til Sartor Storsenter og vi måtte sikre BKK sin 132 kW regionale kabel som gir strøm til CC Basen på Ågotnes. Etter tett samarbeid med BKK fikk vi lov til å grave, sprenge og pigge i nærheten av kabelen. Den ligger over tomten og går under bygg 4. Den er sikret og skal fjernes i løpet av 2024. I tillegg til regional kabel så ligger det på tomten en 22 kW høyspentkabel og offentlig vann og avløp som må ivaretas i byggetiden, sier Hauge.

Han sier at arkitekt, RIB og tekniske fag brukte BIM og at det ble praktisert tilnærmet Lean Construction.

29 leiligheter

Bygg 4 har 14 leiligheter fordelt på 1.454,8 kvadratmeter og sju etasjer. Bygg 5 rommer 15 leiligheter fordelt på 1.883 kvadratmeter og fem etasjer. Leilighetene er fra 36 til 84 kvadratmeter og har høy standard. Kjøperne hadde valgmuligheter når det gjaldt kjøkkeninnredning, innredning på bad og farge på vegger.

Blokkene vender mot sørvest og har gode solforhold og har utsikt mot Straumsundet. Alle leilighetene har universell tilkomst, markterrasser eller balkonger på 6,5 til 8,5 kvadratmeter og bredbånd fra Bergen Fiber. Utenfor blokkene er det gangstier, bed og to lekeplasser, en foran blokkene og en bak dem. Parkering skjer i Kystbygarasjen. Det er kort vei til sjøen, Sartor Storsenter, Kystbygarasjen og Straume buss-
terminal.

Betong og stål

Nye Straume Sjøfront er prosjektert og ført opp etter Tek17. Oppvarming skjer med varmekonvektorer (elektriske varmekabler på baderom), basert på et nærvarmeanlegg. Leilighetene har balansert ventilasjon og er i energiklasse B eller C.

Tomten er på 984 kvadratmeter og har komprimerte stedlige sprengsteinsmasser. Byggegropen var på 40 x 25 x 1,5 meter. Blok-kene står på stålkjernepeler som går ned til 12 meter. Det er tatt vare på opprinnelig vegetasjon i bakkant av blokkene.

Blokkene har rektangulær form. Heissynk er støpt i vanntett betong. Det har gått med 1.286 kubikkmeter ferdigbetong. Bærende konstruksjon er av betong og stål. Taket er av isolert og tekket betong. Fasadene har malt trekledning og Cembrit platekledning. Trapper er levert som prefabrikkerte elementer.

Det er parkett og laminat på gulvene i leilighetene og flislagte baderom. Innervegger er av malt gips. Himlingene er av betong eller nedsenket og gipset.

Det er 250 millimeter isolasjon i yttervegger. Vinduene har en U-verdi på 0,8 eller lavere. Trykktesting viser en luftveksling som oppfyller kravene i Tek17.

Ingen skader

Blokkene har vedlikeholdsvennlige materialer, vinduer som kan åpnes for vasking og tilkomst til tak for inspeksjon og vedlikehold via røykluker. Fasadene har lyddemping med innglassede balkonger mot eksisterende vei, samt mot fremtidig nytt Sotrasamband. Lekeplassen foran blokkene er støyskjermet. Utenfor blokkene er det nedgravde bunntømte søppelnedkast.

Da byggeaktiviteten var på topp var 37 personer med. Første byggetrinn på Nye Straume Sjøfront er ført opp uten noen skader.


Flere prosjekter