Nye Haugesund Stadion

Nye Haugesund Stadion

Sted: Haugesund

Prosjekttype: Idrettsanlegg, stadionbygg

Kontraktssum eks mva:
160 millioner kroner

Nettoareal: 3.364 kvm

Tiltakshaver: Haugesund Stadion

Byggherrerepresentant:
Nordbø & Seglem

Totalentreprenør:
Kruse Smith Entreprenør

Teknisk totalentreprenør: Caverion

Prosjekteringsgruppeleder: Procon

Arkitekt: Link Arkitektur

Rådgivere: RIB: Procon - RIV: Ferkingstad & Alsaker - RIBr: ResQ

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Vassbakk & Stol - Stålarbeid: SL Mekaniske - Taktekking: Protan Bygg & Tak - Alu.dører og vinduer: Kraft Glass og Aluminium - Rekkverk: Hamre - Tømrer: Saga Bygg - Maler og gulvlegger: Risanger & Sønn - Parkett: Bo Andren - Flislegger: RB Johannesen - Ledesystemer: Fire1 - Lås og beslag: Sikring & Låseservice - Kjøkken: Klovning Storkjøkken - Heis: Knutsen Heis - Betongelementer: Spenncon - Gjerder: Hydrea - Stillas: Stillas & Byggcompaniet

FK Haugesund har i løpet av sesongen fått et sterkt oppgradert stadion.

På den vestre delen av stadionområdet har Kruse Smith Entreprenør AS ført opp et fire etasjers bygg på 3.364 kvadratmeter og ny tribune med 2.485 sitteplasser. Bygg og tribune er tegnet av Link Arkitektur AS. Caverion AS har vært totalteknisk underentreprenør.

160 millioner kroner
Etter forrige sesong ble gressmatten gravd opp og erstattet med en ny. Dette ble utført av Vassbakk & Stol AS. Nybygget ble tatt i bruk til seriekampen mot Lillestrøm 20. oktober, som Haugesund FK vant 2-1.

Tiltakshaver er Haugesund Stadion AS. Utbyggingen av stadion vil koste 160 millioner kroner eks mva. Kruse Smith Entreprenørs kontraktssum er på 80 millioner kroner eks mva.

Arbeidene er utført i totalentreprise. Byggestart var i januar i år. Prosjektleder Christen Urrang i Kruse-Smith forteller at arbeidene har to milepeler.

– Tribuneanlegg og første, tredje og fjerde etasje i bygget ble levert 30. september, som avtalt. 29. november skal andre etasje være fullført, sier Urrang.

Fire etasjer
I byggets første etasje er det publikumsområder med vrimleareal, supporterbutikk, kiosker, toaletter, rom for fysioterapi og garderober for hjemmelag, bortelag og dommere. I andre etasje kommer det kontorer for FK Haugesund, TV Haugaland og Genfer Group.

Tredje etasje rommer fem VIP-lounger med plass til 10 til 12 personer, restaurant (Super VIP) og en litt enklere restaurant. I fjerde etasje er det seks kommentatorrom, rom for speaker, kontrollrom, en terrasse for TV kameraer og tekniske rom.

Den nye hovedtribunen har 2.485 sitteplasser. I svingene er det satt opp midlertidige tribuner med en samlet kapasitet på 3.000 tilskuere. Langs østre langside skal kapasiteten økes med cirka 750 personer i løpet av 2014. Samlet tilskuerkapasitet blir fra neste år 8.485.

Betongelementer
Det nye bygget har plasstøpte fundamenter. Bærende konstruksjon i de tre første etasjene består av betongelementer. Etasjeskillere er i hulldekker. Fjerde etasje har bæring av stål. Urrang sier at det ble lagt en midlertidig tekking over tredje etasje før fjerdeetasje ble bygget.

– Fjerde etasje har trevegg med faste plater mot banen og sandwichvegg mot vest. Etter at fjerde etasje ble fullført tekket vi ferdig over tredje etasje, sier Urrang.

Taket over tribunen og fjerde etasje er svakt skrånende. Fasaden mot vest er kledd med sinusplater. I tillegg til to tekniske rom i fjerde etasje ligger det et teknisk rom i første etasje.

Jobbet fra sør til nord
Bygget er 106 meter langt. Urrang forteller at alle fag startet i sør og bygget seg nordover. For å få tekket i de delene av bygget som ligger under tribunen ble det lagt lettak festet til vinkler i dragerne i tribunen og så tekket over dragerne, før tribunelementene ble heist på plass.

Det er i vannbåren gulvvarme i varm sone første etasje og radiatorer i andre og tredje etasje. Fjerde etasje brukes kun på kampdager og har oppvarming med panelovner. Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

Prosjektleder Torodd Solvang i Caverion sier at Haugesund Stadion ikke bød på store uforutsette ting under montasjen. Dette skyldes god planlegging og godt samarbeid med Kruse Smith Entreprenør og de andre aktørene.

– Vi begynte installasjoner i sør og jobbet oss nordover, på samme måte som byggfagene, sier Solvang.

Tribunebygget hadde noen utfordringer i planleggingsfasen, siden det er uvanlig langt og smalt.

– Dette gjorde det spesielt krevende å få frem de tekniske føringene. Vi er godt fornøyd med de løsningene som ble valgt, og foreløpig drift ser ut til å fungere etter sin hensikt, sier Solvang.

God kjemi
Christen Urrang sier at den korte byggetiden var den største utfordringen i prosjektet.

– Vi startet opp i den hardeste vinteren på mange år. På grunn av kulden måtte vi utsette gulvstøp. En lang og smal trang tomt med liten riggplass var også utfordrende, sier Urrang.

Cirka 150 personer og 25 bedrifter har vært med på byggingen.

– Vi tar med oss nyttig kunnskap om logistikk og oppføring av bygg på kort tid fra dette prosjektet. Ved å bruke Caverion som totalteknisk entreprenør slapp vi grensesnittene mellom de ulike tekniske fagene. Vi hentet bevisst inn bedrifter som vi visste hadde faglig dyktighet og gjennomføringsevne. Link Arkitektur har tegnet mange stadionanlegg og Procon er et velrenommert rådgivningskontor. Vi kjente de fleste av basene før byggestart, noe som ga god kjemi på byggeplassen, sier Urrang.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter