Nye Greverudlia barnehage

Med en noe atypisk tomt som byggeplass, fikk Nye Greverudlia barnehage et syttenkantet bygg.

Fakta

Sted: Greverud

Prosjekttype: Barnehage

Kontraktssum eks. mva.: 42,5 millioner kroner

BTA: 1.316 kvadratmeter

Byggherre: Oppegård kommune

Bygherreombud: T. Veflen Prosjekt

Totalentreprenør: Ruta Entreprenør

Arkitekt: tegn_3

Rådgivere: RIB, RIBr: UnionConsult l RIVA: Olivia Park l ITB: Multiconsult l RIV vent: GK Inneklima l RIV rør: Askim og Mysen rør l RIE: Bravida

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Olivia Park l Betongarbeider: Polbetong l Taktekking: Protan Entreprenør l Stål: DM Stål l Tømrer: Idea Bygg l Blikkenslager: Gunvaldsen og sønn l Elektro: Bravida l Ventilasjon: GK Inneklima l Rørlegger: Askim & Mysen Rør l Automasjon: Siemens l Kjøkken og innredninger: Sørlie prosjektinnredning l Stellebord: Uniqa l Fug: Mr Fug l Dører: Carlsen & Fritzøe l Maler: ATG l Gulvstøp/-avretting: CMS bygg l Modulvegger: Modulvegger l Branntetting: Byggimpuls

Ruta Entreprenør AS startet byggearbeidet i januar 2018. Gode grunnforhold med fjell, gjorde at den nye barnehagen står på en helstøpt bunnplate.

– Da bygget har 17 kanter/hjørner, ble det bygningsmessige arbeidet utfordrende. For å kvalitetssikre alle detaljer, ble det benyttet BIM gjennom hele prosjektperioden, sier prosjektleder Anders Kristiansen til Byggeindustrien.

God arealutnytting

– Byggets utforming er tegnet for å utnytte arealet best mulig. Utvendig har bygget bindingsverk og stående panel i treverk. Vinduene er plassert usymmetrisk etter ønsket uttrykk fra arkitekten, sier Kristiansen.

Taket er av typen TRP undertak med trykkfast isolasjon med sveiset membran og sedum på toppen. Taket har en overflate på ca. 600 kvadratmeter i tillegg til overlys på ca. 85 kvadratmeter for å ivareta nødvendig dagslys. Innvendig bindingsverk er oppført i tradisjonell stål/gips, og det er i tillegg valgt å benytte til dels store arealer med synlig betong.

Vannbåren varme

– Gulvet er plasstøpte dekker med vinylbelegg i alle rom, med unntak av grovgarderobene som har heldekkende tepper. Belysningen er gjennomgående LED, sier prosjektlederen.

Den nye barnehagen har passivhus-standard, med blant annet lavkarbonbetong, vannbåren varme fra energibrønnpark samt automatisk solskjerming og optimal energistyring.

Kristiansen gir ros til Oppegård kommune for god samhandling gjennom hele prosjektet.

– Ja, samarbeidet har vært upåklagelig. Det har vært korte beslutningsveier og veldig raske avgjørelser, sier Kristiansen.

– Et flott signalbygg

Prosjektleder i Oppegård kommune, Tove B. Gran, sier at de har vært opptatt av å ta hensyn til naboene til den nye barnehagen.

– Det har vært viktig for oss at entreprenøren har tatt nødvendige hensyn i byggetiden. Det har Ruta gjort på en flott måte, ved at de har vært flinke til å informere naboene under hele byggeprosessen. Jeg er veldig fornøyd med sluttresultatet, og synes at vi har fått et flott signalbygg sør i kommunen vår, sier Gran, og legger til at raske avklaringer er blitt løst i godt samarbeid med entreprenøren gjennom hele prosjektet.

– Nøytral design

Det er sivilarkitekt Lars Jørund Haugen i arkitektfirmaet tegn_3 som har tegnet Nye Greverudlia barnehage. Han forteller til Byggeindustrien at det var problemer med hvordan bygget skulle plasseres på tomta, som ble avgjørende for designen.

– Det begynte med at vi fikk problemer med plasseringen på grunn av den trekantete tomta. For å få til gode inngangs-situasjoner til de ulike avdelingene, ble bygget tegnet mer og mer rundt. Til slutt endte vi opp med et bygg med 17 kanter, sier Haugen.

Byggets form har gjort at det har veldig få korridorer, noe som gjør at sentralrommet i midten blir brukt til både en samlingssal og som kommunikasjonsveier.

– Vi måtte lage bygget noe mindre enn planlagt for å komme i mål på budsjett. Videre har vi prøvd å holde en nøytral design med blant annet royalimpregnert kledning. Barnehagen har seks avdelinger fordelt på to etasjer, og hver avdeling har sin egen farge. Avdelingene har fått navn etter noen planeter i solsystemet, noe som gjenspeiles litt i formen på bygget, sier Haugen.