Ill.: Egerdahl & Nordbø AS.

Nye entreprenørklager i Vennesla-prosjekt

Selskapene BRG Entreprenør og VEF Entreprenør har nå begge sendt klager til Vennesla kommune over tildelingen av kontrakten på byggingen av den nye svømmehallen til Kruse Smith.

Regionsjef i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) Petter  Blomkvist mener Vennesla kommune må se på seg selv etter at svømmehallprosjektet nok en gang hindres av entreprenørklager.

-Dette virker som en veldig sær situasjon og ikke beskrivende for bransjen i sin helhet. Jeg opplever at Vennesla kommune har en jobb å gjøre med å opptre korrekt, sier Petter Blomkvist i EBA Agder til Fædrelandsvennen.

I forrige uke ble det klart at Kruse Smith vant anbudet. Man da klagefristen gikk ut fredag, viste det seg at både BRG og VEF hadde klaget.

Dette er den andre anbudsrunden kommunen kjører, etter at den første havarerte. BRG fikk opprinnelig kontrakten, men Skanska Norge klaget på dette, og tingretten avlyste hele konkurransen. – Mitt poeng er at det ser uryddig ut, presiserer Blomkvist.

Vennesla kommune får bistand fra Andreas Orr Askland hos Kommuneadvokaten i Kristiansand.

VEF klager over poenggivingen. Tilbudet skal vurderes 95 prosent på pris, og fem prosent på kompetansen til nøkkelpersonell. Når kompetansen vurderes så rangeres den fra 1-10, og der mener VEF at de har fått for lav score, sier han til Fædrelandsvennen.

BRGs klage er av det mer formelle slaget. De klager over at den som signerte tilbudet fra Kruse Smith ikke hadde formell fullmakt, altså at det ikke er lagt frem fullmakt som viser at den som har signert tilbudet har anledning til å binde selskapet. Dette ble ettersendt kommunen, men BRG mener at det ikke er adgang for det.

BRG har fått advokatfirmaet Bing Hodneland i Oslo til å skrive klagen. Her skriver ansvarlig advokat Ståle Langrud at kommunen bryter Lov om offentlige anskaffelser ved å be om slik fullmakt i etterkant av at tilbudsfristen har løpet ut.

- Jeg tolker denne situasjonen som todelt. Det har ikke vært det største utbudet av offentlige byggeprosjekter det siste året. Så at disse selskapene kjemper ekstra hardt, viser at jobben er viktig, kommenterer Blomkvist til Fædrelandsvennen.

- For det andre er kompleksiteten i å regne på anbud stor, og det krever tung ekspertise. Ofte ser vi at det offentlige ikke har kompetansen helt på plass i å utarbeide og vurdere anbudsgrunnlag, påpeker han.

Om kommunen skal være oppgitt over noen, så er det Multiconsult som er konsulent for kommunen.

Prosjekteringsleder Morten Abrahamsen i Multiconsult avviser at kommunen har tabbet seg ut. – Når det gjelder klagen til BRG om signaturer, så var dette en formalitet vi tok inn i det reviderte konkurransegrunnlaget etter formaning fra kommuneadvokaten. Her er det merket med rødt, men likevel klarte kun fire av tilbyderne å følge dette korrekt. Det er utrolig, og de har ikke lest grunnlaget godt nok. Så her har entreprenørene seg selv å takke, sier Morten Abrahamsen til Fædrelandsvennen.