Katharina Bramslev og Martin Asp gjester podkasten Byggeplassen.

Ny podkast: - Nå begynner bankene å stille miljøkrav til bygg

Insentivordninger er allerede på plass, men bank- og finansnæringen vil snart stille enda strengere miljøkrav til byggenæringen.

I den siste episoden av Byggeplassen «Tåler bygget ditt Parisavtalen» snakker vi om miljøkrav, sertifiseringsordninger og bærekraftige bygg med JM Norges adminsitrerende direktør Martin Asp og daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Bramslev.

JM Norge har utmerket seg som en av de ledende i byggenæringen på miljøsiden, og boligbyggeren svanemerker blant annet alle sine boliger.

De merker nå at også bankene og finansnæringen er i ferd med å stille strengere miljøkrav til aktører i byggenæringen.

– Vi merker endring i møtene våre med bankene. I sommer møtte vi flere av dem og de ble både glade og interesserte i å høre om vår svanemerking av boliger og mulighetene det innebærer. Det finnes nå grønn finansiering som man kan få på byggeplasser, så det synes vi er veldig positivt, sier Martin Asp i podkasten.

Grønn Byggallianse-leder Katharina Bramslev er enig. Hun skrev nylig en kronikk i papirutgaven av Byggeindustrien sammen med Finans Norge-sjef Idar Kreutzer der nettopp dette er tema.

– Bank og finans er opptatt av høyrisiko, og det er klart det er høyrisiko å sove i timen og ikke tilpasse seg kommende markedskrav og rammebetingelser, sier hun og fortsetter:

– Det bankene gjør nå er at de begynner å stille miljøkrav til bygg. Finans Norge vil også være tydelige på det i sitt veikart som de kommer med nå på vårparten der de anbefaler alle bankene å stille miljøkrav, spesielt med fokus på klimagassreduksjoner, men også klimatilpasning mot våtere og villere vær, sier Bramslev.

Hun merker i likhet med Asp allerede endring.

– Vi hadde nylig et møte med bankene der de forteller om hvilke krav de er begynt å stille, og der er det blant satt annet krav til sertifisering. Da sier de at foreløpig så gir de insentiver til de som kan dokumentere grønne bygg, men i løpet av relativt kort tid blir det et absolutt krav til alle bygg for å få lån eller forsikring.