Leica DSX. Foto: Leica GeosystemsLeica DSX. Foto: Leica GeosystemsLeica DSX. Foto: Leica GeosystemsDagfinn Solvik-Olsen, markedssjef for georadar i det nordiske markedet i Leica Geosystems. Foto: Leica Geosystems

Ny bakkeradar tegner ferdige underjordiske kart

Leica Geosystems AS introduserer i disse dager Leica DSX, en bærbar grunnpenetrerende radarløsning (GPR) for deteksjon av underjordisk infrastruktur.

Det melder Leica Geosystems i en epost til Byggeindustrien.

Dagfinn Solvik-Olsen, markedssjef for georadar i det nordiske markedet i Leica Geosystems. Foto: Leica Geosystems


Leica DSX er, ifølge meldingen, utformet for å forenkle datainnsamling og automatisere etterbehandlingen. Den nye radarløsningen skal la brukerne enkelt oppdage, kartlegge og visualisere underjordisk infrastruktur med høy posisjoneringsnøyaktighet, uten behov for avansert kunnskap for å tolke dataene.

– Vi designet Leica DSX for brukere med begrenset GPR-kunnskap som trenger å lokalisere, unngå eller kartlegge underjordiske infrastruktur på en enkel, rask og pålitelig måte, sier Dagfinn Solvik-Olsen, markedssjef for georadar i det nordiske markedet i Leica Geosystems.

– Med denne løsningen når GPR-teknologi nye brukersegmenter for å gjøre graving tryggere for alle, legger han til.

Leica DSX er utstyrt med programvaren DXplore, som skal oversette radarsignalene til mer brukervennlige og intuitive resultater. DXplore bruker en algoritme for å generere digitale kart i løpet av få minutter, og viser registrerte resultater mens brukerne fortsatt er i felten. Kartet kan eksporteres til Leica ConX for videre bruk i maskiner eller til andre etterbehandlingsprogrammer, skriver Leica Geosystems.