Norske kunstnere ber bystyret skrinlegge Lambda

En rekke kjente norske kunstnere har gått sammen og krever at Lambda skrinlegges som nytt Munch-museum i Oslo. Kunstnerne reagerer særlig på at ingen i deres yrkesgruppe er blitt spurt om råd.

Håkon Bleken, Carl Nesjar, Frans Widerberg, Edvard Hoem og Jan Erik Vold er noen av kunstnerne som står bak en helsides annonse i Klassekampen lørdag.

Kunstnerne viser til at det i juryen i arkitektkonkurransen for det nye museet i Oslo ikke var ett medlem fra Munch-museet, og heller ingen norske bildekunstnere.

– Det fremtidige museum for en av verdens viktigste kunstnere i det 20. århundre er altså resultatet av en kommunal prosess uten medvirkning fra den yrkesgruppen som fremfor noen burde vite noe om hvordan kunsten møter publikum, og hvordan arven etter Edvard Munch bør ivaretas, skriver de 20 kunstnerne.

Det nye Munch-museet, Lambda, skal etter planen åpne i 2019. Oslo bystyre har imidlertid ennå ikke vedtatt reguleringssak og finansiering. Det kan tidligst skje i bystyremøtet kommende onsdag. Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) uttalte nylig at byggestart skal skje før sommeren 2015.