Administrerende direktør Helge Runer i Norsk Stål og Matts Nilsson, Head of Sales Sverige & Norge i SSAB. Foto: SSAB
Administrerende direktør Helge Runer i Norsk Stål og Matts Nilsson, Head of Sales Sverige & Norge i SSAB. Foto: SSAB

Norsk Stål skal levere fossilfritt stål fra 2026

Norsk Stål har inngått en avtale med SSAB som gjør dem til første eksterne distributør av fossilfritt stål.

Det fossilfrie stålet vil være tilgjengelig på det norske markedet fra 2026, skriver Norsk Stål i en pressemelding.

– Norsk Stål anser fossilfritt stål som essensielt på vår reise mot mer bærekraftig ståldistribusjon. Vi har lenge hatt et nært forhold til SSAB, og er veldig fornøyd med dette samarbeidet om fossilfritt stål. Vi ser frem til at dette produktet kan legges til i vår Miljømetall-portefølje og til å kunne tilby våre kunder samme høye kvalitet som før, men med en enda sterkere bærekraftsprofil, sier Helge Runer, administrerende direktør i Norsk Stål AS i meldingen.

– Jeg er glad for å ønske Norsk Stål velkommen som partner innen fossilfritt stål. Sammen bidrar vi til reduserte karbondioksidutslipp ved å introdusere fossilfritt stål på det norske markedet. Sammen bygger vi fossilfrie verdikjeder helt frem til sluttkunden, sier Matts Nilsson, Head of Sales Sverige & Norge i SSAB i samme melding.

SSAB har som mål å levere fossilfritt stål til markedet i kommersiell skala i løpet av 2026, og i stor grad fjerne karbondioksidutslipp fra egen virksomhet rundt 2030. SSAB samarbeider med jernmalmprodusenten LKAB og energiselskapet Vattenfall om å utvikle en verdikjede for fossilfri jern- og stålproduksjon, og erstatte kokskullet som tradisjonelt brukes til jernmalmbasert stålproduksjon med fossilfri elektrisitet og hydrogen. Denne prosessen eliminerer praktisk talt karbondioksidutslipp i stålproduksjon, opplyser selskapene.