Norsk Scania avd. Stavanger

Masiv Bygg AS har ført opp nytt administrasjons- og servicebygg for Norsk Scania i Foss Eikeland Næringspark i Sandnes.

Fakta

Sted: Foss & Eikeland Næringspark, Sandnes
Prosjekttype: Nybygg, kontor/verksted
Kontraktssum eks mva:
65,5 millioner kroner
Bruttoareal: 3.810 kvm
Tiltakshaver: Norsk Scania Eiendom
Totalentreprenør: Masiv Bygg
Prosjektledelse: T-2 Prosjekt
Arkitekt: Plan 1
RIB: Prefab Design
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: T Stangeland Maskin l Betong: Finnøy Betong l Fuging av betongelementer: Thermax l Stål-
arbeid: SL Mekaniske l Taktekking: Sandnes Tak l Alu/glass fasade: Rubicon l Innredning: Moelven Modus l Maler: Vatland & Sønn l Murer: Murerfirma Gjesdal & Rødberg l Rørlegger: SS Vagle Rør l Elektro: HS Vagle Elektro l Ventilasjon: URD Klima Sandnes l Branntetting: Lilleland l Verksted/ oljer: Orion l Storkjøkken: Norrøna Storkjøkken l Porter: Port Teknikk l Stillas og sikring: Stillaspartner l Reingjøring: R&K l Transport: KK Lode

Bygget er tegnet av Plan 1 AS og ført opp i totalentreprise. Tiltakshaver er Norsk Scania Eiendom AS. Kontraktssummen er 65,5 millioner kroner eks. mva, og samlet areal er på 3.810 kvadratmeter BRA. Byggestart var i august 2014, og bygget ble overlevert 1. november i år.

Tre hoveddeler
Prosjektleder Roar Eriksen i Masiv Bygg forteller at bygget har tre hoveddeler; en administrasjonsdel, en verksteddel og en servicedel.
– De tre delene danner en 90 graders vinkel, med administrasjonsdelen på to etasjer i midten. Både verkesteddelen og servicedelen har porter på begge sider, slik at tunge kjøretøy kan kjøre rett gjennom og slipper å rygge ut, sier han. Utenfor bygget er det 22 mål med asfaltert biloppstillingsområde. Anlegget er dimensjonert for cirka 60 arbeidsplasser, sier han og forteller at byggingen har gått bra.
– Det mest krevende var montering av de tre 24 meter lange verkstedsgravene midt på vinteren. Gravene kom hele på båt fra Tyskland og ble kjørt med spesialtransport med politieskorte fra Risavika til byggeplassen. De måtte settes før vi kunne støpe gulvet ferdig, legger han til.

Arkitektur
Sivilarkitekt Per Edvard Berg i Plan 1 sier at Scania sentralt har egen design-manual som dekker byggenes hovedlayout, interiør, eksteriør og skilting.
– Dette også har vært utgangspunktet for dette anlegget, og at det så er gjort lokale tilpasninger ut fra brukernes behov og tomtens utforming, forteller han.
Bygget ligger i Foss Eikeland Næringspark i Sandnes. Den 25 mål store tomten ble overtatt ferdig planert med sprengstein. Bygget har konstruksjonsgulv som står på inntil 42 meter lange friksjonspeler.

Sandwichelementer
Bygget har en L-form, der tre verkstedsgraver og fem oljetårnstasjoner ligger i grunnen. Bærende konstruksjon består av stølsøyler og dragere. Langs bakken er bygget beskyttet av brystning av betongelementer. Taket i de fleste hallene er av stålplater og bæres av gitterdragere.
Fasadene består av isolerte sandwichelementer og noen partier av glass. Administrasjonsdelen har mørke grå paneler, mens hallene har sølvfargede paneler. Vinduene har utvendig solavskjerming i kassetter på oversiden. Det er armert og slipt betonggulv i hallene, fliser i lobby og resepsjon og belegg i kontorene. Hallene har åpne himlinger, kontorene systemhimlinger.
Det største betongelementet er på 33 kvadratmeter. Betongelementene ble fraktet til byggeplassen på 40 billass.
Det er flåtehimlinger i hallene for å dempe støy.

Varmepanel og konvektorer
Administrasjonsdelen varmes opp med radiatorer, basert på varmepumpe, elektrisitet og gass. Hallene har varmepanel i taket og konvektorer. Bygget er i energiklasse B. Det har fire balanserte ventilasjonsanlegg i bygget.
Kontorene kjøles via ventilasjon.