Det ble eksportert naturgass og råolje for drøyt 70 milliarder kroner i august. Illustrasjonsfoto. Foto: Marit Hommedal / NTB
Det ble eksportert naturgass og råolje for drøyt 70 milliarder kroner i august. Illustrasjonsfoto. Foto: Marit Hommedal / NTB

Norsk rekord i vareeksport for andre måned på rad

I august eksporterte Norge varer for 115,7 milliarder kroner. Dermed ble det satt ny eksportrekord for andre måned på rad, etter en oppgang på 7,7 prosent.

Eksporten av naturgass er den klart høyeste noensinne, verdt 38,4 milliarder kroner. Sammen med eksporten av råolje ble det eksportert for drøyt 70 milliarder kroner, nesten 61 prosent av den totale eksportverdien i august.

Fastlandseksporten endte på 44,5 milliarder kroner. Dette er en oppgang på 34,7 prosent fra samme måned i fjor, og det er en oppgang på 4,7 prosent fra juli i år. Det var også rekordhøy verdi på metalleksporten og høy fiskeeksport.

Statistikken som kommer fra Statistisk sentralbyrå ( SSB ), viser det femte høyeste månedlige handelsoverskuddet noensinne. Overskuddet var 42,6 milliarder i august.

Det ble importert kapitalvarer, slik som flyene F-35. Det var høyere importverdi for kjemiske produkter og mineraloljeprodukter.

Fra april til august svekket den norske kronen seg. Det kan ha bidratt til økte priser på importerte varer, målt i norske kroner. Ifølge Norges Bank var kronen i august på sitt svakeste så langt i år, målt mot handelspartneres valutaer.