Norge henger i en tynn tråd

Enkelte dager går alt galt. En slik dag hadde vi mandag. Da mistet store deler av landet både telefon- og internettforbindelsen etter at en gravemaskin hadde kuttet en kabel i Gudbrandsdalen. Bedre gikk det ikke da et tre falt over en tilsvarende kabel i Østerdalen syv minutter etterpå. Dette var Telenors backup-linje.

Slikt skal selvsagt ikke skje. Nå er det viktig at man finner ut av dette – og at man kanskje også får seg en backup for backupèn.

I tillegg ble store deler av flyforbindelsen nord for Trondheim lammet da det oppsto et sambandsproblem ved Avinors store sentral i Bodø. At vi i tillegg har fått problemer med nye askeskyer fra Island, som også er i ferd med å stanse flytrafikken, gjorde ikke dagen lysere. For folk på Østlandet som ikke er vant til dårlig vær, skapte kraftig vind store problemer. Det er også meldt om skader etter ”uværet”.

Nå er det alltid noen i verden som har det verre. Vi kan bare minne om de ødeleggelser vi ser i USA etter at tornadoer har terrorisert og herjet. Det rapporteres om mange døde og enorme skader.

Alt dette viser at vi er utsatt for farer og hendelser, som i løpet av sekunder kan gripe inn i vår liv. Det gjelder å være forberedt på slikt. Vulkanutbrudd, jordskjelv og andre naturkatastrofer kommer. Det kan vi ikke gjøre noe med. Men å sikre en tynn kabel som er livsviktig i dagens samfunn, det kan vi kanskje gjøre noe med.