Ill. Nordic - Office of Architecture, Grimshaw, Haptic og STUPIll. Nordic - Office of Architecture, Grimshaw, Haptic og STUPIll. Nordic - Office of Architecture, Grimshaw, Haptic og STUP

Nordic - Office of Architecture, Grimshaw, Haptic og STUP designer ny flyplass i Dehli

I oktober i år signerte Zürich Airport International (ZAIA) en avtale staten Uttar Pradesh i India om bygging og drift av Dehlis nye flyplass. De har tatt med seg en gruppe norske arkitekter på laget.

Arkitektkonkurransen om utforming av flyplassen ble avholdt i tre faser og gikk fra juni til august i 2020. Som vinner har Zürich Airport International utnevnt et team ledet av norske Nordic – Office of Architecture sammen med britiske Grimshaw og norsk-britiske Haptic Architects, med støtte fra indiske STUP Consultants. Gruppen har nå fått i oppdrag å designe den nye flyplassen Dehli Noida International Airport (DNIA).

– Vinneren ble valgt etter en finalerunde hvor de konkurrerte med to andre sterke internasjonale konstellasjoner: Gensler fra USA og Skidmore Owings and Merill fra USA. Designkonkurransen foregikk under ekstraordinære forhold på grunn av koronaviruset. Teamene arbeidet, forberedte og presenterte sine design uten å kunne møtes fysisk, heter det i en pressemelding.

Vinnerteamet har med seg lang erfaring fra en rekke flyplassprosjekter rundt om i verden. Blant disse Oslo Lufthavn og Istanbuls nye lufthavn, det største terminalbygget i verden under ett tak.

– Designet presentert av Nordic, Grimshaw, Haptic og STUP, vant fordi det passet best med de uttalte målene for dette prosjektet: å kombinere Sveitsisk effektivitet med Indisk gjestfrihet for å skape en moderne og sømløs passasjeropplevelse. Et bygg som skal sette en ny standard innen bærekraftig terminalutvikling i India, med grønne lunger både i og omkring bygget, samt et konsept for en fremtidig flyplass-by (airport city). Terminalbygningen har en innebygd fleksibilitet som muliggjør utvidelser slik at den i fremtiden kan håndtere 30 millioner passasjerer i året, heter det i en uttalelse fra Zürich Airport.

– Designet innholder parametere som effektiv passasjerflyt med korte avstander, digitale tjenester, og en forpliktelse til minimal påvirkning på miljøet, skriver partene i meldingen.

– Vi er svært glade for å ha vunnet tilliten til Zurich Airport gjennom denne designkonkurransen. Dehli Noida International Airport skal bli en unik ny portal til verdensbyen Dehli og Uttar Pradesh. I dette prosjektet samler Nordic, Grimshaw, Haptic og STUP sin omfattende erfaring fra flyplasser som Hyderabad, Oslo, Istanbul og Zurich, for å skape en moderne, innovativ og grønn flyplass, i en region med en stolt og sterk historie og kultur, sier Gudmund Stokke, fagansvarlig for design, og grunnlegger av Nordic Office of Architecture.

Når Dehli Noida International Airport står klar om fire år skal den bidra til å styrke infrastrukturen i den raskt voksende regionen mellom Dehli og Agra og skape nye jobber i området.

Mulige mål som nevnes for prosjektet er LEED Gold Standard og karbonnøytral drift.

– Teamets designforslag inneholder blant annet en innvendig frodig grønn gårdsplass dypt inne i terminalen. Utvendig er det foreslått anlagt en airport-village under terminalens tak.

Fakta
Arkitektteamet:
* Nordic - Office of Architecture
* Grimshaw
* Haptic Architects
* STUP Consultants

Øvrige konsulenter:
* NACO – Netherlands Airport Consultants
* Urban Systems Design
* AKTII
* SLA
* COWI
* Alan Thompson
* Studio Fractal
* AEON Consultants
* T2 Consulting