NorDan-direktør Tore Rasmussen ser rolig på konsekvensene av Brexit. Arkivfoto

NorDan tror ikke vinduet mot Storbritannia lukkes ved Brexit

NorDan-direktør Tore Rasmussen tror Storbritannias valg om å gå ut av EU kan skape utfordringer for den norske vindusprodusentens vekstambisjoner i landet, men tar samtidig Brexiten med stor ro.

NorDans salgsselskap i Storbritannia, NorDan UK Ltd., hadde i 2015 en omsetning på omtrent 350 millioner norske kroner.

NorDan har ambisjoner om å vokse i det britiske markedet, men torsdagens folkeavstemning i Storbritannia, hvor 52 prosent stemte for å forlate den Europeiske Unionen, har skapt usikkerhet både i og utenfor landet.

Utgang gir nedgang

Fredagen så det kraftigste kursfallet det britiske pundet har opplevd på mange tiår. Britiske bankaksjer falt med rundt 30 prosent da London-børsen åpnet etter resultatet av folkeavstemningen var klart.

Det britiske finansdepartementet har regnet seg frem til at den enkelte husholdning i Storbritannia vil få omtrent 50.000 kroner mindre å rutte med i året.

– Det er ikke tvil om at dette skaper usikkerhet for markedet i Storbritannia, sier administrerende direktør Tore Rasmussen til Byggeindustrien.

– Samtidig er det heller ingen tvil om at Storbritannias store behov for boligbygging fortsatt vil være der. Det er ennå for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser denne folkeavstemningen kommer til å få, men vi har en avventende holdning, sier han.

Ikke positivt

Rasmussen sitter også i styret i NorDans britiske datterselskap, og han tror ikke britenes EU-nei vil lukke vinduet for de norske byggevarene.

– Nei, det har jeg ingen tro på. Vi har en klar oppfatning av at dette ikke er en positiv utvikling for hva vi holder på med, men hvor negativt dette er, er for tidlig å si. Det er nok ikke slik at ting kommer til å stoppe helt opp, sier han.

– Men det ser ut som om dette vil svekke pundet, og det er ikke bra for oss som eksportør. Storbritannia har også hatt relativt god vekst de siste årene, og da er det stor forskjell til nullvekst, eller kanskje nedgang etter dette valget. Men vi tror ikke det blir dramatisk, sier NorDan-direktøren.