Styreleder i Johs. Rasmussen AS og regionsjef Børge Rasmussen (f.v.), tidligere adm. dir. nå pensjonist Kåre Rasmussen, adm.dir. Tore Rasmussen og markedsdirektør Johannes Rasmussen ønsker alle velkommen til åpen bedrift og startskuddet for 90-årsfeiringen. (Foto: NorDan)

NorDan starter 90-årsjubileet med åpen bedrift lørdag

Den tradisjonsrike dør- og vindusprodusenten NorDan er 90 år i 2016. Nå starter jubileumsfeiringen med mange mindre og større markeringer i fire land.

NorDans 90-årsjubileum har vært planlagt i lang tid, og allerede har en rekke annonser og korrespondanse blitt utsmykket med en jubileumslogo. Lørdag 13. august skjer den viktigste markeringen, når NorDan åpner dørene til fabrikken og hovedkontoret på Moi og inviterer til åpen fabrikk med konsert og mange andre aktiviteter.

På salgskontorene og de sju andre fabrikkene som er spredt over Norge, Sverige, Storbritannia og Polen feirer de ansatte med kake og små, historiske tilbakeblikk. Senere i år lanseres det egne nettsider som viser de store milepælene, og før jul vil også en bok som tar for seg de siste 15 årene bli lansert.

- En fantastisk utvikling

Markedsdirektør i NorDan, Johannes Rasmussen, oppsummerer NorDans historie som en bedrift med en fantastisk utvikling. 

– NorDan har gått fra å være en liten byggevirksomhet som laget sine egne vinduer til å bli et internasjonalt konsern med virksomhet i mange land, sier Rasmussen.

Det er selve startskuddet for NorDans 90-årsfeiring som går lørdag 13. august med et stort arrangement og åpen bedrift på Moi, hvor NorDans hovedkontor ligger og eventyret startet av grunnleggeren Johannes Rasmussen i 1926. Her blir det stor markering i samspill med Aurefestivalen.

- Det er svært gledelig å kunne åpne dørene til fabrikken og hovedkontoret på Moi. Her kan alle som er interesserte komme og se hvordan noen av markedets mest moderne vinduer produseres, sier Rasmussen.

Startet i 1926
Historien startet i 1926 da selskapets grunnlegger Johannes Rasmussen kom fra Danmark til Norge for å jobbe mens han ventet på at emigrasjonssøknaden til USA skulle bli behandlet. Historien ville det annerledes enn at han skulle bli amerikaner, og på få år la han grunnlaget for det som 90 år senere har blitt en stor, internasjonal aktør innenfor vinduer og dører.

- Den nøyaktige datoen for stiftelsen av Fjældhammer Trævarefabrikk er ikke kjent, derfor følger vi oppskriften fra tidligere jubileum med å spille på lag med den tradisjonsrike festivalen. Mange vil huske den storslåtte feiringen av selskapets 75-årsjubileum i 2001, og vi vil gjenskape noen av de gode øyeblikkene i august, forteller markedsdirektør Rasmussen.

Spennende og lærerikt program
90 år er en anselig alder. Også i år blir det derfor et rikholdig program sammen med Aurefestivalen. Det hele starter klokken 08.30 med blomstermarkering ved statuen til Johannes Rasmussen. Deretter arrangerer Aurefestivalen frokost fra klokken 09.00 og programmet går sin gang med sosial mingling og livlig handel i Moi sentrum frem til konserten med Gisle Styve og Heine Totland klokken 12.30. NorDan-orkesteret skal være i sitt livs form og vil opptre sammen med Styve og Totland.

- De vil gjøre sitt ytterste for at vi også musikalsk oppnår «Perfekt Samspill», legger Rasmussen til.

De gleder seg spesielt til ettermiddagen hvor alle ønskes velkommen til åpen bedrift. NorDan-museet, nymalt og med nye vinduer åpner dørene klokken 13.00. Her står skarpskodde medarbeidere fra NorDans produktutviklings - og tekniske avdeling klare til å ta imot alle besøkende.

- Vi oppfordrer sterkt alle som har mulighet utover ettermiddagen til å stikke innom for en unik historisk reise. Museet stenger klokken 15.00. Åpen bedrift-arrangementet starter klokken 15.00, sier Rasmussen, som selv er konferansier for dagen. Han overlater den offisielle åpningen til Tore Rasmussen.

Deres eget husband overtar stafettpinnen sammen med Styve og Totland.

"Fabrikksti"
- Det vil bli servert jubileumskake, kaffe og brus. NorDan kaffe-kopp deles ut så lagt beholdningen rekker. Portene inn til fabrikken åpnes og her er det lagt opp til en spennende «fabrikksti» med innlagte spørsmål. Det har vært stor entusiasme fra fabrikken, og en rekke frivillige med stor kompetanse skal bistå i gjennomføringen ved å lose besøkende igjennom fabrikkhaller, kompetansesenter med mer. Museumspedagog Per Christoffer Salvesen vil klokken 16 og 17 holde korte spennende foredrag om Johannes Rasmussen, NorDan og industrihistorien på Moi, legger markedsdirektøren til. Dette foregår i NorDans resepsjon.

Fabrikkrunden foregår med spørsmål underveis og vinnerne blir med i trekningen av tre elektroniske, nøkkelfrie dørlåser fra ID Lock AS. Samtidig trekker de ti NorDan-gevinster til alle som deltar på åpen bedrift.

- Mange medarbeidere har utvist et stort engasjement for å sikre en vellykket gjennomføring. Vi ønsker alle som har muligheten hjertelig velkommen til Moi og fabrikken hvor det hele startet, sier Rasmussen.

Markeringen tyvstarter fredag 12. august
Det er ikke alle NorDan-medarbeidere som har anledning til å komme til Moi lørdag 13. august. Derfor blir det i forbindelse med en lunsj servert jubileumskake og holdt en kort presentasjon på Otta, i Egersund og på alle salgskontor i Norge. NorDan AB, NorDan Sp.zoo.o, NorDan Trading i Kina og NorDan UK gjennomfører tilsvarende opplegg, utvidet med nasjonale betraktninger.

- På denne måten sikrer vi at alle NorDan-enheter foretar en fin markering av de første 90 årene, avslutter Johannes Rasmussen.  

I jubileumsåret vil konsernet omsette for over 2 milliarder kroner og er rundt 1.500 ansatte.

Fra NorDans fabrikkanlegg på Moi. Foto: NorDan.