Illustrasjonsfoto: Politihelikopteret / NTB scanpix

Natur- og værskader for 30 milliarder på ti år

De siste ti årene er det rapportert om skader på bygninger og innbo for rundt 30 milliarder kroner, relatert til natur- og værskader, viser tall fra Finans Norge og Norsk Naturskadepool.

I denne perioden ser man at store nedbørsmengder som kommer på kort tid fører til mange og store skader. De siste årene har tettbygde områder ofte blitt rammet av ekstrem nedbør.

­­­­­­­- Vi må tilpasse oss skadene, og forebygge der vi kan, sier direktør for skadeforsikring i Finans Norge, Hege Hodnesdal, i en pressemelding.

I 2019 fikk det særlig det sentrale Østlandet store skader etter ekstrem nedbør. Fredrikstad-området fikk alene skader for nesten 250 millioner kroner.

I Nord-Norge og særlig i Nordland var det mye stormer på nyåret i fjor. Stormen herjet for rundt 200 millioner kroner i landsdelen de første månedene av fjoråret.

I fjor sommer ble vi flere steder overrasket av plutselig uvær. I Jølster fikk et av jordskredene tragiske konsekvenser da et menneske mistet livet. Dessuten ble en rekke boliger og eiendommer rammet av jord- og vannmengdene som raste ned fjellsiden.

- Når vi ser på skadebildet de siste ti årene er det vanninntrenging utenfra og stopp i avløp som forårsaker de aller største erstatningene. Disse skadene kommer ofte i kjølvannet av store nedbørsmengder og utgjør 44 prosent av de totale vær – og natursskadeerstatningene. Naturskader koster samfunnet milliardbeløp. I tillegg til de materielle forsikringsmeldte skadene, kommer store skader på infrastruktur og andre viktige områder, skriver Finans Norge.

Erstatningsbeløpene varierer fra år til år. Mens noen år er rolige, er andre år mer dramatiske på værfronten. Når vi ser på de siste ti årene, er det særlig 2011 som peker seg ut med mange og store skader.

- Vi må tenke mer på hvor og hvordan vi bygger i fremtiden. Når vi planlegger, må historikk og tidligere skadebilde brukes til å høste erfaring, sier Hodnesdal i Finans Norge.

Les rapporten her