Byggmontørene som deltok på samlingen torsdag er de første som skal ta fagbrev i det nye byggmontasjefaget. Foto: Betong Norge

Byggmontørene som deltok på samlingen torsdag er de første som skal ta fagbrev i det nye byggmontasjefaget. Foto: Betong Norge

Nå kan byggmontører ta fagbrev i byggmontasjefaget

Torsdag møtte historiens første klasse til det nye byggmontasjefaget på Næringslivets Hus i Oslo

Det er Betong Norge, Norsk Stålforbund og Moelven som nå lanserer byggmontasjefaget.

De 30 byggmontørene som deltok på samlingen torsdag er de første som skal ta fagbrev i det nye byggmontasjefaget. Ti av deltakerne kommer fra treindustrien, ti kommer fra stålindustrien og ti kommer fra betongindustrien.

Initiativtakerne sier responsen på faget har vært svært god, og kurset ble raskt fulltegnet med ventelister.

– Arbeidet som utføres på byggeplass er stort sett montasje av bæresystemer som er produsert i fabrikk. Men de som har jobbet med å montere dette over mange år, har ikke fagbrev i byggmontasjefaget, heter det i en pressemelding fra de tre aktørene.

Dette ønsket Betong Norge, Moelven og Norsk Stålforbund å gjøre noe med. Ideen om et fag for byggmontasje startet i 2005, og i 2012 fikk de støtte fra Fellesforbundet. Ballen begynte å rulle og etter hvert fikk de satt ned en arbeidsgruppe i Utdanningsdirektoratet som ga det nye faget innhold. Faget ble godkjent av Kunnskapsdepartementet i 2022 og nå i høst starter kurset.

John-Erik Reiersen. Foto: Moment Studio

John-Erik Reiersen. Foto: Moment Studio

– Med byggmontasjefaget skal vi øke andel medarbeidere på byggeplassen med fagbrev. Dette gir økt kompetanse og er en viktig del av fagutvikling og seriøsitetsarbeid. Slik kan vi sikre at utdanningssystemet går mer i takt med det som faktisk skjer på byggeplassen når man bygger industrielt, sier daglig leder i Betong Norge, John-Erik Reiersen, i meldingen. Han har jobbet over mange år med å realisere byggmontasjefaget og er glad for å endelig kunne lansere faget og ta imot de første studentene.

I tillegg til Moelven, Norsk Stålforbund og Betong Norge har mange av medlemmene, i Fellesforbundet, Byggenæringens Landsforening og Norsk Industri bidratt i å få i gang utdanningen.

Utdanningsdirektoratet har bevilget nær to millioner kroner til arbeidet med læremidler. Fagplanen omhandler ombruk og demontering av bygg, og klima og miljø er en viktig del av faget. Ellers skal studentene kurses iblant annet tegningsforståelse, løft og sikring, dokumentasjon ved leveranse og montasje, treelementer, stålkomponenter, betongelementer, konstruksjonslære, toleranser, montasje i praksis og demontering.

Kurset foregår over en periode på tre måneder, med seks samlinger.

– Det har vært stor interesse for vårt første kurs, med fulltegnet kurs og ventelister. Vi er glade for å endelig kunne tilby byggmontører et relevant fagbrev. Neste målsetting er at få faget inn i videregående opplæring og etablere det i flest mulig fylker, sier Reiersen.