Myrkdalen Hotel

Myrkdalen Hotel

Sted: Myrkdalen, Voss

Prosjekttype: Nybygg, hotell

Kontraktssum eks mva:
147 millioner kroner

Bruttoareal: 7.500 kvm

Byggherre: Myrkdalen Hotel

Prosjektansvarlig: Voss Fjellandsby

Brukergruppe:
Lillehammer Kunnskapspark

Totalentreprenør og prosjekteringsledelse:
Backer Entreprenør

Byggeledelse: Edvin Haugsbø og Voss Fjellandsby

Arkitekt: Jarmund /
Vigsnæs Arkitekter MNAL

Interiørarkitekt: SIAS Contract

Rådgivere: RIB: Ingeniørene Seim & Hultgreen - RIB uavh kontr: Holst & Valen - RIV: Oras og Sweco - RIE: Vangen Elektriske - RIAku og RIBr: Sweco - RIBr uavh kontr: ResQ - Kjøkkenkonsulent: Vidar Bøe - RIVA: Cowi

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Agledal Maskin - Armering: Celsa Steel Service Bergen - Betongelementer: Voss Cement-
varefabrikk - Bær stålkonstruksjoner og ståltrapper: Gjeraldstveit Mekaniske - Tak- og limtrekonstruk-
sjoner: Vestlandske Limtreindustri - Taktekking: Protan Tak -  Trevinduer: NorDan - Vinduer og dører i alu: John Holvik - Innerdører: Neumann Bygg - Blikkenslager: Fjell Blikk - Trapper og rekkverk: Format Glass og Stål - Systemhimlinger: JHK Tømmerservice - Systemvegger: Saxi Produkter - Systemvegger og toaletter: Skauan+Gilbert - Maler: Malermester BA Urdal - Parkett: ABS Parkett-
gruppen - Tepper: SIAS Contract - Mur, puss og flis: Murmester Terje Dyngeland - Gulvfliser: Format Naturstein - Rørlegger og sprinkler: Oras - Ventilasjon: Bravida - SD-anlegg: EM Systemer - Automasjon: Vangen Elektriske - AV-anlegg: Avac Cac Bergen - Kuldeanlegg: Voss Kjøle- og Utstyrsservice - Lås og beslag: VingCard Elsafe og Kaba MøllerUndall - Vasker, bad: Corinor - Heiser: HK Service - Leverandør bemanning: Atec Bemanning, Skuteviken Personell, Clockwork Bemanning

I Myrkdalen på Voss har Backer Entreprenør AS ført opp et hotell tegnet av Jarmund/Vigsnæs Arkitekter AS.

Hotellet er på 7.500 kvm og har 112 sengerom.

147 millioner kroner
Tiltakshaver er Myrkdalen Hotel AS. Backer Entreprenørs kontraktssum er på 147 millioner kroner eks mva. Oppføring er utført i totalentreprise. Byggestart var i juni 2011. Hotellet stod ferdig i november i år.

De 112 rommene har totalt 350 sengeplasser. En suite er på 100 kvm og har 10 sengeplasser. Hotellet har tre restauranter; en a la carte restaurant, en familierestaurant og en mindre restaurant. Restaurantene ligger i andre etasje, med direkte tilkomst fra skibakken. I første etasje ligger det to saler (som kan slås ammen til en stor sal), tre grupperom med plass til cirka 15 personer i hvert og et stort vrimleområde med sittegrupper og bar.

Vinkelformet
Prosjektleder Geir Sørland, Backer Entreprenør, forteller at tomten er skrående og at bygget er fundamentert på fjell. Grunnen under bygget er masseutskiftet. Det er lagt radonduk under bygget.

Sett i fugleperspektiv er bygget avlangt med to slake vinkler. I grunnen er det klargjort for en fremtidig kulvert som skal gå til et leilighetsbygg som skal føres opp 20 meter fra hotellet.

Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong. Balkonger og trappeløp er i betongelementer. Taket bæres av en limtrekonstruksjon og er tekket med folie og med overliggende trekledning. Fasaden har liggende mørk trekledning med innslag av stående lysere kledning. All kledning er royalimpregnert. Det er fliser i lobbyen og i hovedtrapp. På rommene og i korridorene er det tepper. Hele hotellet har universell utforming. Sorteringsgraden er på 75 prosent. Det ble praktisert rent tørt bygg under oppføringen.

Vannbåren oppvarming
Bygget har vannbåren oppvarming via radiatorer og gulvvarme. I dag er elektrisitet energikilde, men det er planer for fjernvarme i Myrkdalen. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år skal ligge under 200 kWt. Det er 25 cm isolasjon i veggene og i snitt 40 cm i taket. De fleste vinduene har en U-verdi på 0,9. Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning og er fullsprinklet. Det har sentral driftskontroll. Vinduer som vender mot solen har soldempende glass.

Snørik vinter
Geir Sørland sier at den største utfordringen i prosjektet har vært byggets beliggenhet.

– Sist vinter hadde vi mellom to og tre meter snø. Det ble mye snømåking da vi holdt på med råbygget. Sammenføyninger og utstikk i byggets takkonstruksjon var også krevende. Cirka 140 personer var med da aktiviteten var på topp. Tømrerlærlingen Christer Espetvedt og betonglærling Trond Espeland fra Backer Entreprenør tok fagprøven på bygget. Det har vært kompetansehevende for oss å føre opp et komplekst hotellbygg.

Del av helhet
Sivilarkitekt Einar Jarmund i Jarmund/Vigsnæs Arkitekter forteller at det har vært viktig å skape et hotellbygg som både kan stå alene og som kan inngå i en tett landsbystruktur.

– Myrkdalen Hotel er første ledd i utbyggingen av en fjellandsby. Det er planlagt et leilighetsbygg på nabotomten mot sør. Hotellet skal også forholde seg til Myrkdalsstova, som ligger mot nord, og til det store landskapet. Takformen og knekken på bygningskroppen gjør at bygget både ser mindre ut enn det er og at det har en dialog med fjellandskapet.

– Vi mener det finnes mange eksempler på noe uheldig tettstedsutvikling på fjellet. Det er derfor veldig prisverdig at byggherren mente det var nødvendig å utvikle en helhetlig plan for området, der dette hotellet er første trinn. Det har vært en veldig morsom og stor utfordring å skape en ferielandsby i Norge og på Vestlandet som tar inn alle aspekter ved dette.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter