Meierikvarteret

I Leirvik sentrum har et arbeidsfellesskap mellom Veidekke Entreprenør og Block Berge Bygg ført opp et prosjekt med 44 leiligheter og 2.200 kvadratmeter næringslokaler.

Fakta

Sted: Leirvik

Prosjekttype: Nybygg, bolig og næring

Bruttoareal: 13.000 kvadratmeter

Kontraktsverdi uten merverdiavgift: 162 millioner kroner

Tiltakshaver: Osen 8

Totalentreprenør: Arbeidsfellesskap Veidekke Entreprenør - Block Berge Bygg

Arkitekt: Arkitekt Kaada

Landskapsarkitekt: ABO Plan og Arkitektur Stord

Rådgivere: RIEnergi: Aritech l RIAku: Sinus l RIGeo: Multiconsult l RIBr: Branncon

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: RH Opp-måling l Grunn- og utomhusarbeider: Landmark Maskin l Peling: Nordisk Fundamentering l Betongelementer: Block Berge Bygg l Taktekking: Sydvest Tak l Alu/glass-arbeider: Kraft Glass og Aluminium l Vinduer: NorDan l Blikkenslager: Blikkenslager Nesse & Karlsen l Tømrer bolig: Saga Bygg l Tømrer næringsdel: Innomhus l Maler: Malerfirma O Kjelsnes l Parkett: Bo Andren l Flislegger: RB Johannessen l Rørlegger: Stord Rørleggerforretning l Heiser: Reber-Schindler Heis l Kjøkken: HTH l Elektro og Ventilasjon: Aritech

Arbeidsfellesskapet har en fordeling på 70/30 mellom Veidekke Entreprenør og Block Berge Bygg og den har ført opp bygget i en totalentreprise. Block Berge Bygg har levert betongelementer til prosjektet.

Bygget er tegnet av Arkitekt Kaada, og tiltakshaver er Osen 8 AS. Bygget har inntil ti etasjer og et samlet areal på cirka 13.000 kvadratmeter. Kontraktsverdien er på 162 millioner kroner, uten merverdiavgift. Byggestart var i april 2017, og innflytting i leilighetene var i november 2018.

Trang tomt

Prosjektleder Dirk Schirrmeister i Veidekke Entreprenør forteller at det er veier på alle fire sidene av tomten og at det har vært svært liten plass rundt byggeplassen.

– Høyden er ikke krevende i seg selv, men i kombinasjon med trang byggeplass blir den utfordrende. Balkongene på opptil 20 kvadratmeter krager fritt ut uten søyler. Det løste vi med stålkonstruksjoner som er festet inne i veggelementene av betong. På grunn av strenge lydkrav har noen av balkongene høye glassrekkverk, sier han.

Schirrmeister påpeker at det ble praktisert både BIM og involverende planlegging i prosjektet. Prosjektet ble gjennomført som takt. Driftsleder Francesca Frugård i Veidekke Entreprenør sier at bygget ble innredet fra toppen og ned og at hvert fag hadde en uke per etasje.

44 leiligheter

De 44 leilighetene er fra 45,1 til 112,8 kvadratmeter. Nesten alle leilighetene har balkonger – og noen har to. Standarden er høy og kjøpere hadde en rekke tilvalgsmuligheter.

I fjerde etasje ligger det en felles takhage med sedum, kunstgress, lekeapparater, sittegrupper og dekorasjon. Fra leilighetene er det utsikt mot Leirvik sentrum og Sunnhordalandsbassenget.

I første etasje ligger et parkeringsanlegg med 55 biloppstillingsplasser. Alle leilighetene har universell tilkomst.

I andre og tredje etasje ligger det totalt 2.200 kvadratmeter næringsareal. Så langt har G Travel, Øyo legekontor, Stord Tannregulering, Tysnes Sparebank og Aktiv Eiendomsmegling flyttet inn. Næringslokalene har gjesteparkering på plan 2.

Optimal lys og utsikt

Sivilarkitekt Morten Kaada i Arkitekt Kaada sier at Meierikvarteret har en kompakt og arealeffektiv base med næring og parkering og to tårn med boliger.

– Dermed utnytter vi de mu lighetene tomten har. Leilighetene er plassert rundt vertikale kjerner med trapper og heis. Alle leilighetene har hjørner og får dermed vinduer i to retninger og optimale lysforhold og optimal utsikt, sier Kaada.

Noen leiligheter får vinduer på tre sider. Tilkomst fra innsiden gjør at man kan gå tørrskodd fra leilighet til parkeringskjeller.

De to tårnene har ulik høyde, noe som gir bygget god dynamikk. Det er lagt inn falske fuger i fasadene for å myke opp inntrykket. Prikkmeislet fasade bidrar også til å gi en mykere overflate. Ifølge Kaada er plassering av vinduer med på å myke opp formspråket og skape et spennende ytre.

– Leilighetene har store vindusflater som slipper inn mye lys og gir god utsikt og store søylefrie balkonger som er trukket inn i bygget. Balkongene har tett rekkverk der de vender mot naboer og ferdselsårer i kombinasjon med glass som gir utsikt, sier Kaada.

1,3 kilometer med peler

Meierikvarteret ligger midt i sentrum av Leirvik, på en tomt der det tidligere har ligger et meieri. Tomten er på cirka 2,5 mål og har leire i grunnen. Bygget står derfor på 170 stålkjernepeler med diameter fra 100 til 150 millimeter og en snittlengde på 7,7 meter.

Byggets avtrykk er tilnærmet rektangulært. I første etasje ligger et parkeringsanlegg. I andre og tredje etasje er det næringslokaler. Fra fjerde til tiende etasje er det leiligheter, fordelt på to punkthus. I fjerde etasje er et en takhage på drøyt 600 kvadratmeter.

Bærende konstruksjon består av prefabrikkerte søyler, dragere, hulldekker og veggelementer. Takene er flate, isolerte og tekket med takbelegg. Fasadene består av hvit, prikkmeislet betong. Næringslokalene har flere glassfasader.

Vinduer og solavskjerming med screens (tilvalg) ble satt inn i ytterveggselementene på Block Berge Byggs fabrikk. Solavskjermingen ligger skjult i betongelementene.

I leilighetene er det parkett, flislagte bad og gipshimlinger. I næringslokalene er det belegg, flis og teppeflis og systemhimlinger.

Trykktesting viser en luftveksling på 0,39 per time. Det er en del aluminiumsvinduer i næringsdelen og aluminiumsbelagte trevinduer i leilighetene.

Både leilighetene og næringslokalene i Meierikvarteret varmes via (balanserte) ventilasjonsanlegg, basert på varmepumper. Hver leilighet har egen varmepumpe, som også kan brukes til kjøling. Leilighetene er i energiklasse A.

Da byggeaktiviteten var på topp var opptil 150 personer i sving.


Flere prosjekter