Meierikvartalet bt 2

Bundebygglogo

Bundebygglogo

AsplanViaklogo

AsplanViaklogo

NTIlogo

NTIlogo

Elementsør

Elementsør

AKgruppen

AKgruppen

Sagstuenlogo

Sagstuenlogo

GBS

GBS

Swedoor

Swedoor

HTHlogo

HTHlogo

Byggogmal

Byggogmal

VikenMaskin

VikenMaskin

Nornebygg

Nornebygg

Seabrokerslogo

Seabrokerslogo

Skiltgutta

Skiltgutta

HBBlikk

HBBlikk

Andre byggetrinn av milliardprosjektet Meierikvartalet i Lillestrøm knytter sammen første del av storutbyggingen ved Gardermobanen.

Fakta

Sted: Lillestrøm

Prosjekttype: Nybygg Bolig og næring

Bruttoareal: 26.468 kvadratmeter

Byggherre: Meierikvartalet Utvikling

Totalentreprenør: BundeBygg

Kontraktsum: 1,7 milliarder kroner ekskl. mva. (begge bygge-trinn)

ARK: DARK Arkitekter

LARK: Lark Landskap

IARK: Radius/Zink

Rådgivere: RIV: NTI l RIE: AFRY l RIB Betong: Norconsult l RIB Mur: Ingeniørplan l RIG: Geovita l RIA: Brekke & Strand l RIBr: Sweco l RIByFy, RIE: Rambøll l RIMG: NGI l RIDagslys: Marini Consult l RI Økologi, RI Vei, RIE: Asplan Viak

Underentreprenører og leverandører: Adkomstsystem: Høyden l Avfallsanlegg: Envac lBadekabin: Parmarine l Vinduer: Norgesvinduet l Betongarbeider: Norne Bygg, Turboconstroi l Blikkenslager: HB Blikk l Brannisolering: Albanor l Innerdører: Swedoor lEntredører: Neumann Bygg l Ståldører: Daloc l Dørmontasje: NDV l Elektro: Elektro Experten l Flis- og malerarbeider: Bygg & Mal l Fuging: Mr. Fug l Glass- og alufasader: H-fasader l Glassliping: Watec l Grunnarbeider, asfaltering: Viken Maskin, Hadeland Anlegg l Gulvavretting: Mjøs-Produkter l Gulv-belegg: Intep lHeis: Kone l Kjerneboring: R3 l Kjøkken: HTH lKranfører: Hammerstad Maskin l Lås og beslag: IBL l Muring: AK Byggservice l Oppmåling: Oslo Oppmåling l Parkett: ParkettPartner l Pel: Seabrokers l Prefab Råbygg: Norske Bæresystemer l Balkongrekkverk: Sagstuen l Innvendig rekkverk: GBS Produkter l Renhold: Tiveta Renhold lRiving: Veidekke l Rør/Ventila-sjon: NTI l Sedumtak: Blomstertak l Arbeidsvarsling: Skiltgutta l Solskjerming: Nerligruppen l Spunt: Seierstad l Stillas: Xervon l Systemhimling: Berntsen Byggpartner l Taktekker: Byggpartner, Protan Entreprenør l Tømmer: BundeBygg, Belstroj, Tiveta l Utomhus: Løvold

Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Andre byggetrinn i Meierikvartalet omfatter tre blokker på åtte til 15 etasjer, samt ferdigstillelsen av et stort og forseggjort uterom på bakkeplan. BundeBygg har ferdigstilt sitt største byggeprosjekt noensinne i en krevende tid.

Prosjektleder Jonas Røyert i BundeBygg forteller at selv om prosjektet har vært krevende, har det vært en lærerik prosess for entreprenøren. Lillestrøm har også fått flere hundre boliger tatt til nye høyder.

– I andre byggetrinn er det 158 boliger fra ettromsleiligheter fra 37 kvadratmeter til fireroms på opp til 146 kvadratmeter. Størrelsen på prosjektet er jo krevende, og det er de samme problemstillingene som i første byggetrinn. Her har vi bygg som leveres fortløpende over et stort område med store fellestorg. Det er vanskelig å vite hvordan du da skal begrense arealer og dele dem opp når ulike deler av bygningsmassen fortløpende overleveres på ulike tidspunkter, og riggområder og tilkomstveier har endret seg hele veien, forteller Røyert.

Gjennom så godt som hele byggetrinn to har også BundeBygg hatt allerede innflyttede beboere å ta hensyn til under byggingen.

– Det er ikke alltid en kjempegod kombinasjon med masse flyttebiler som skal inn sammen med all annen trafikk inn og ut av byggeplassen. Men vi har vært obs og passet på å ha gode adkomstveier, og beboerne har også vært veldig tålmodige. Så det har sånn sett ikke bydd på veldig store problemer, sier Røyert.

Store arealer

At de mest støyende byggefasene med grunnarbeid og fundamentering har blitt gjennomført i begge byggetrinn før første deloverlevering, har også bidratt til å unngå unødvendig store støybelastninger for beboerne i Meierikvartalet.

– Og så har vi prøvd å sette i gang enkelte arbeidsoperasjoner fra åtte og utover i stedet for syv for å skåne beboerne. Vi har også unngått utvendige arbeider på lørdager så langt som det har gått, legger Røyert til.

Første byggetrinn var ferdig overlevert i slutten av 2022, og bestod av tre boligblokker på tolv, 17 og 19 etasjer. Byggetrinnet omfattet 220 boliger over 32.000 kvadratmeter. Byggetrinn nummer omfatter 158 boliger og næring- og handelsareal på totalt 26.500 kvadratmeter.

De to åtte etasjer høye lamellblokkene i byggetrinnet er kledd i tegl og treverk, og med teglstein på bakkeplan, tilsvarende resten av bygulvet. Det 15 etasjer høye frittstående høyhuset er i likhet med de andre boligtårnene kledd i tegl i de laveste etasjene og deretter i aluminium oppover i høyden. Balkongene har trekledning, og takene i hele prosjektet er beplantet med sedum.

Bygulvet er utsmykket med blomsterbed, granitt og teglstein.

Krevende tider

Prosjektet ble ferdigstilt etter planen senhøstes 2023, men tregt marked gjør at noen arealer ikke er utleid og innredningsarbeider fortsatt ikke ferdigstilt. De enorme prisøkningene, og konsekvenser av geopolitisk uro, som traff byggenæringen tidligere på 2020-tallet har også slått hardt ut for et prosjekt som BundeBygg inngikk fastpriskontrakt for tilbake i 2019.

Røyert understreker at prisbildet naturlig nok har vært utfordrende for prosjektet.

– Ingen ønsker jo å levere med tap eller med et dårlig resultat, men vi må bare stå i de avtalene vi har inngått. Det har tvunget oss til å kreve det samme av leverandørene våre, som har vært i den samme fastlåste posisjonen som oss, og selv om vi har mye sympati for at ting er utfordrende for samarbeidspartnerne våre også, har vi måttet forholde oss til realitetene. Det kan skape en del misnøye, sier prosjektlederen.

I et milliardprosjekt som har gått over flere krevende og turbulente år for byggenæringen, har entreprenøren også vært nødt til å møte mange nye utfordringer underveis.

– Det har jo vært en del utfordringer. Vi har slitt med leveranseproblemer, og vi har fått noen konkurser underveis som også har påvirket prosjektet. De spesielle tidene vi har vært igjennom har skapt forsinkelser, og vi har måttet bytte ut nøkkelpersonell på grunn av karriereendringer, permisjoner, sykdom og skade. Slike ting gjør også gjennomføringen mer utfordrende, påpeker Røyert.

Byggherre for prosjektet er Meierikvartalet Utvikling, et heleid selskap under Stor-Oslo Eiendom. Prosjektleder Karsten Hjertholm hos byggherre bekrefter til Byggeindustrien at det har vært et utfordrende prosjekt.

– Dette er et stort og komplisert prosjekt, bygget i krevende tider, for alle. Vi har gått gjennom korona, høye energipriser og høy prisstigning på entreprise. Det har vi også lidd av, forteller han.

Hjertholm opplyser at Meierikvartalet er gjennomført i en samspillsmodell, og at sluttoppgjøret med BundeBygg er gjennomført.

– Meierikvartalet er blitt et flott prosjekt, som vi får gode tilbakemeldinger på, sier Hjertholm.

Ulykke på prosjektet

Da BundeByggs anleggsleder på Meierikvartalet, Aksel Ruden, falt gjennom en gipsgesims 13 meter over bakken i april 2022, rystet det hele prosjektet. Ruden overlevde skrekkfallet, og har i dag vendt tilbake på jobb for BundeBygg, men for kollegene på Meierikvartalet var ulykken en både emosjonell og praktisk påkjenning.

Prosjektleder Jonas Røyert forteller at fallulykken har preget prosjektet.

– Det er klart at det var umulig å erstatte Aksel i et prosjekt som dette, og det må man jo også ta konsekvensene av. I byggetrinn to har vi kun hatt én skade med fravær etter at en arbeider snublet og falt på et stillas. HMS kan man alltid forbedre, men det er klart at ulykken til Aksel har satt sikkerhet veldig på dagsorden. Det setter en støkk i alle når noe sånt skjer, sier Røyert.


Flere prosjekter