Administrerende direktør Julie Brodtkorb i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF). Foto: Svanhild Blakstad

Administrerende direktør Julie Brodtkorb i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF). Foto: Svanhild Blakstad

MEF: – Må sikre utførelseskompetanse i prosjektene

Før jul annonserte kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) at overgangsordningen for sentral godkjenning forlenges inntil varig regelverk er på plass. Tirsdag inviterte regjeringen flere av partene som er berørt av regelverket til innspillmøte om hvordan de varige kravene skal se ut.

– Det ble stor entusiasme i anleggsbransjen da statsråden før jul signaliserte den nye kursen for ordningen med sentral godkjenning, sier administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), Julie Brodtkorb, i en kommentar til Byggeindustrien.

MEF er en av organisasjonene som har jobbet for å forlenge overgangsordningen og sikre at entreprenørene kan fortsette å utføre det arbeidet de i dag gjør.

– Jeg er glad for at kommunalministeren har lyttet til oss i anleggsbransjen. Det vi nå trenger er politisk styring for å få et varig regelverk som ivaretar den erfaringen og utførelseskompetansen som våre entreprenører har. Vi har snart hatt en overgangsordning i ti år. Det er på tide å vite hva som skal gjelde inn i fremtiden, sier Brodtkorb

MEF viser til at utvalget har avdekket en rekke mangler med dagens byggesaksystem.

– Dagens byggesaksystem ble vedtatt i 1997. Dagens system har ikke klart å redusere byggefeil i vesentlig grad slik intensjonen var. Bakgrunnen for at vi i dag har en overgangsordning til sentral godkjenning er lang og strekker seg tilbake til 2016, da man satte strenge krav til utførelse. Videre nedsatte tidligere kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland Byggkvalitetsutvalget. Utvalget leverte en rapport som foreslo en rekke endringer i regelverket for å møte dagens utfordringer og svakhetene i dagens regelverk herunder kvalifikasjonskrav for bygg- og anleggsarbeid. Dagens overgangsordning kan vare inntil varig regelverk er på plass, muligens i 2025, skriver MEF i en pressemelding.

– Utvalget har levert en «pakke» med en rekke gode virkemidler som i en helhet skal sikre kvalitet i byggeprosjekter. Vi synes utvalget har gjort en god jobb og støtter utvalgets forslag i dens helhet, sier MEF-sjefen, som leverte tre overordnede krav til regjeringen i forbindelse med tirsdagens møte:

1) For å sikre riktig utførelse, må det stilles krav om utførelseskompetanse og det må legges større vekt på realkompetanse.

2) I anleggsbransjen, også med grunnarbeider i bygg, betyr det krav om yrkesutdanning innen anleggstekniske fag og praksis fra utførelse på anlegg.

3) Kvalifikasjonskravene må avvikles i sin nåværende form og erstattes med kompetansekrav til de arbeidsfolkene som faktisk utfører jobben.